Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina otroka boli trebuh ponoči

otroka boli trebuh ponoči

6 let starega otroka boli trebuh. Bolečin podnevi skoraj ni, začnejo se proti večeru, včasih tudi ponoči in pa zjutraj. Če je otrok v gibanju, bolečin ni. Ni videti bolan, ima samo malo več podočnjakov. Blato je bilo pregledano in ni glist. Otroški zdravnik pravi, da ni nič kirurškega in da otroke veliko boli trebuh. Boli ga okoli popka. Blato odvaja redno in normalno. Že kakšno leto je otroka včasih bolel trebuh, vendar so bili za to krivi vetrovi ali pa je šel na blato, in je bilo v redu. To sedaj pa traja že kar nekaj dni. Otrok pravi, da je bolečina najprej manjša, nato večja, nato popusti. Traja kakšnih 10 minu, včasih manj, včasih več. Takrat se otrok malo zvije, pravi, da mu ugaja, če si masira trebuh. Pravi, da so bolečine včasih kot bi ga ščipalo, včasih pa , kot bi ga tiščalo. Dvakrat mu je bilo tudi slabo, vendar ni bruhal. Je samo malo pluval. Včasih gre na blato in potem je boljše. Kaj mislite, kaj naj storim. Ali naj otroka še vozim okoli zdravnikov, ali je možno, da je otrok občutljiv na kakšno hrano, ali je morda na kaj alergičen?Ali je potrebno pregledati kri in vodo? Kakšne preiskave glede trebuha delajo pri takih otrocih? Kot mamico me skrbi in lepo prosim za vaše mnenje. Skrbi me, ali se morda za vsem tem skriva kaj večjega? Lep pozdrav!

Spoštovani!

Trebuh je črna skrinjica, v katero je zelo težko pogledati. Seveda so možne tudi kakšne nepravilnosti črevesja, ki bi lahko povzročale bolečine ob določeni fazi prebave in se mu zato zmanjšajo po odvajanju. Pravih preiskav, ki bi pomagale pri razjasnitvi v tako milo izraženi simptomatiki pravzaprav ni. Še največ bi verjetno povedal rentgen trebuha, kjer bi se eventualno lahko videli nivoji zraka v črevesju, če bi šlo za zaporo, a je možnost v primerjavi z izpostavljenostjo sevanju prevelika in se verjetno ne bodo odločili zanjo. Pa tudi z UZ v takih primerih ni mogoče odkriti kaj otipljivega. Močno tudi dvomim, da gre za psihične težave, ker bi ga v tem primeru trebuh bolel pred šolo, bolj enakomerno…

Verjetno bo najbolje še nekoliko počakati ob veliki verjetnosti, da se bo stanje počasi popravilo. Ob primeru novih znakov ali poslabšanja pa boste tako ali tako znova obiskali zdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za odgovor. AKaj pa menite o kapljicah za vetrove, ki se jih lahko kupi v lekarni in jih dajejo tudi dojenčkom? Ali bi bilo dobro poskusiti s tem? Kaj smatrate zdravniki za poslabšanje – ali to, da bi ga začelo boleti večkrat ali da bi bile bolečine hujše.Otrok mi zelo težko opiše bolečino. Včasih tudi nič ne pove, ampak se samo zvije.
hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

V takih kapljicah so navadno med drugim izvlečki janeža in koprca, kar deluje proti napihovanju.

Poslabšanje sta obe stanji, oziroma tako hude težave, da starši precenijo, da otrok potrebuje tudi zdravstveno pomoč. Prave mere za to seveda ni, a je treba zaupati staršem, ki najbolj poznajo otroka, in se otrok nanje tudi najbolje odziva.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close