Otrok toži mater za pogostejše stike z očetom
Pozdravljeni,
v družini imamo znanca, ki se že od otrokovega drugega leta bori za stike s svojim sinom. Sin je star 8 let, v januarju 2013 jih bo dopolnil 9. Slednji nenehno izraža željo po pogostejših stikih z očetom, saj se zdaj vidita samo dve uri dvakrat na teden, ter na vsakih 14 dni od sobote do nedelje zvečer, med šolskimi počitnicami pa vsega skupaj 14 dni. Oče se je več kot štiri leta tožil z bivšo partnerko, da je iztožil zgoraj opisane stike, zato tožba zoper njo, kot bivši sodnici, iz njegove strani ne pride v poštev in me zanima če je lahko otrok tisti, ki toži mater za pogostejše stike z očetom, ali celo zahteva, da želi živeti z očetom. Koliko je starostna doba, da se lahko otrok odloči sam, pri katerem izmed staršev si želi živeti? Naj povem, da bivša partnerka, nenehno deluje v smeri, kako čim bolj oddaljiti sina od lastnega očeta, z nalaganjem interesnih dejavnosti preko celega tedna, predvsem pa v tistih dnevih, ko pride oče iskat sina v šolo. S tem namenom, se je tudi čez noč odselila v 100 km oddaljen kraj, ter ga vpisala v prvi razred, brez vednosti otroka, da bi otrok imel čim manj stikov z očetom. Prisotne so tudi čustvene zlorabe, kar se vidi na sinovem obnašanju, saj je že kot dveletni fantič kričal, ter se opiral, potem, ko ga je po koncu stikov oče moral odpeljati nazaj k mami, obenem ga ona in njeni starši nenehno hujskajo proti očetu, kar se izraža skozi prostaški in žaljiv govor, ki ga osemletni fantič enostavno ni bil sposoben razviti sam, ampak mu ga je sugeriral nekdo drug. Oče tudi vedno bolj opaža, kako je sin obremenjen z uspehom, in zavoljo njega goljufa, laže, krade ( čeprav ga iz njene strani zasipavajo z materialnimi dobrinami), čustveno je zelo nestabilen in vedno potrebuje nekaj ur, ali med 14 dnevnim stikom, celo nekaj dni, da preklopi v smeri, da mu noben noče nič žalega, ter da ga imamo radi takšen kot je, tudi v primeru, ko ni najboljši.
Ali lahko mogoče, kdo, ki ima podobno izkušnjo, predvsem nekdo iz strani moškega spola, predlaga, svetuje, kaj storiti ? Oče razmišlja, da bi sina peljal k psihologu, ki bi podal strokovno mnenje, kaj se dogaja s sinom, in tudi to, kaj si sin želi in kaj doživlja ob vsem tem, ko med očetom in materjo praktično ni nobene medsebojne komunikacije, ampak, je omejevanje stikov, in nesodelovanje glavna “povezava” med njima? Seveda, bi se prej obrnili tudi na pristojni CSD, preko katerega bi bil otrok tisti, ki bi predlaga novo ureditev stikov, podkrepljeno z njegovo željo in drugimi dokazi ( psihologa, pogovora s socialno delavko, preobremenjenostjo z interesnimi dejavnostmi..) Ali je možno, da otrok poda predlog na CSD in potem ob morebitnem nesporazumu še tožbo preko svojega zagovornika ( odvetnika), ki bi ga zagovarjal in skrbel za njegove koristi seveda ob sodelovanju očeta? Ali bi bilo možno z začasno odredbo doseči, da bi bil otrok v času sojenja v pravdnem postopku, dodeljen k očetu, ter s čim tudi formalno dokazati, da je to v otrokovo korist?
Hvala Vam že vnaprej za Vse vaše nasvete in pomoč in vse Dobro,
Tinkara
če želi oče odgovore moških, naj on napiše temo na forum, ne pa da mora to početi njegova tanova.
ne vem od kod ti ideja, da so interesne dejavnosti lahko samo v času, ko je otrok pri materi, sploh glede na to, da je čas preživet z obema skoraj pol pol.
starostna meja , pri kateri se otrok lahko izjasni, kje bo živel je 10 let.
Je pa res ubog otrok, ki se je znašel v primežu dveh takih odraslih.
Za moško stran……Še druga stran…..
Ne znam vam opisat bolečino in žalost, ki jo doživljam ta trenutek a nimam nikogar, da bi mu se vsaj zjokal na ramenih zato bom zlil svoja čustav v blogu. Ravno ko sem mislil, da je konec in, da sem končno nekaj dosegel, glede količine stikov in izven šolskih aktivnostih mojega otroka danes zopet nisem imel stika,ker je sicer najin vikend. Mati je enostavno vpisala otroka na neki doplonilni krožek v času ko bi mora biti z mano in ko ima športne aktivnosti pri meni(je celo v reprezentnaci Slovenije in je od nedavna postala tudi Svetovna prvcakinja) in je ni bilo ne pred šolo ne doma. To sem dosegel z začasno odredbo saj mater ni otroku pustil ukvrajati se s tem športom, niti tekmovati ko je pri njej in sem dosegel na sodišču ,da ji mora omogočit vse v zvezi s tem športom, ker si on to želi tudi ko ni pri meni. Še sodnica ji je zabruslila , da če bo tako nadaljevla bo otroka predodelila meni in potem smo dosegli poravnavo. Si lahko prestvaljate kakšna mater je to, da svojemu otroku preprečuje ukvarjanje z športom ki ga obožuje in v katerem je celo zelo uspešna Svetovna prvakinja!!!! Samo njo to ne briga niti najmanj in je zopet zmanipulirala otroka in jo vpisala nekam sigurno pod vplivmom manipulcije. Žal nima drugih možnosti kot, da sem odšel na policijo in podal kazensko prijavo in sedaj bom podal tudi tožbo za pre dodelitev otroka meni, ker enostavno se to ne bo nehalo nikoli. Hudo mi je za tamalo,ki ni nič kriva in verejtno si res želi ta krožek samo jo mati tako spretno manipulira, da je enostavno zbegana in mi je hudo zanjo, ker vem,da sedaj trpi in ji je hudo. Jaz pa ne vem, več kaj narediti saj sva 5 let uložila oba skupaj v to orgomno energije in se žrtvovavala od vožnje, treningi, tekmovanja, oprema(vse sem plačeval sam mater niti enega centa). Enostavno tudi jaz ne zmorem več in očitno ima mater tolko vpliva nanjo kljub temu, da je pri meni 11-12 dni na mesec , še vedno premalo, ker nam je sodnica kratko malo odvzela dva dni na mesec, češ, da je to dvolj dni, da vzgajam otroka!!!!, ki sva jih že imela po poravnavi in je otrok sam zahtevala od CSD te dneve nazaj in dala izjavo z katero sem dosegel začasno odredbo oz, poravnvano glede njenega ukvarjanja z športom. Pred kratkim sem zbral tudi vse dokumente ,da pridobi status vrhunskega športnika in je mati vrgla stran ,ker je ona skrbnik itd…čeprav je odličnjakinja a ima vedno več obveznosti do reprezentance Slovenije.
http://katanatati.blogspot.com/ ( več na tej strani)
Vsem srčno priporočam,da otrok ne vmešavajo, ker so posledice,ki jih ni mogoče nikoli več popraviti!!!Otrok je v bistvu sam svoj, ne od mame,ne od očeta,starša pa sta oba. Mame in očetje naj delajo na sebi, na svoji samozavesti, samopodobi, rasti in naj funkcionirajo napram drugemu staršu na normalen,spoštljiv način, oba naj skrbita otroka v času ko sta z njim in mu nudita ljubezen, varnost, zaupanje, spoštovanje, tudi do drugega starša naj ne kažeta sovraštva in ostalih negativnih čustev.Ko je potrebno naj stopita skupaj, saj odraščanje prinese veliko presenečenj….
To je največ kar lahko storita za svojega otroka,ki ga ljubita…..in tudi zase!!!
Tinkara, otrok ne more vložiti tožbe, tako da se bo moral zavzeti kar oče. Otrok lahko samo pove svoje mnenje. Ne vem, ali je pametno otroka peljati k psihologu na lastno pest, vsekakor pa sta za obravnavo zrela oba starša.
Drugače se pa strinjam z “z moške strani” – zakaj pa ne bi oče vozil otroka na dejavnost? Glede na današnji dolg delavnik tudi skrbniki niso “neto” z otrokom vse popoldne.
Če bi šlo za mater, bi bi se tukaj zelo na hitro, našlo veliko število mater, ki bi skočile v bran njej in bi dobesedno popljuvale “grdega” očeta, ki mu je treba z vsemi možnimi sredstvi preprečiti, da bi prišel še kadarkoli v stik z otrokom, a ko gre za očeta je očitno zelo drugače ! Res zanimivo….
Ne poznate ozadja zgodbe, vse kar se je dogajalo v vseh teh letih, napisano je bistvo, in sploh se ne gre zato, da oče ne bi vozil sina na interesne dejavnosti, gre se za to, da mati sili otroka, tudi tja, kjer si on ne želi in vsa zdaj sprašujem, koliko interesnih dejavnosti, pa se vam zdi primerno, če povem, da ima dvakrat na teden plavanje, dvakrat na teden sabljanje in še tenis ?!!!
Ljubezen in spoštovanje, kaj nista za to potrebna dva. Naša stran ima čisto vest, nihče nikogar ne sovraži, nihče nikomur ne želi nič slabega, a ko vidiš, da otrok trpi, in da trpljenje povzroča tista oseba, ki bi morala skrbeti zanj, samo zato, ker ni na partnerski ravni razčistila pri sama sebi, in jo še vedno daje ljubosumje, škodoželjnost, zato, ker enostavno nikoli ni prebolela t.i. zanjo osebnega poraza in odnosa, ki ga daje naprej takšnega, ki ga je podedovala od posesivnih staršev, ki je nikoli niso spustili iz svojega primeža in jo nenehno nadzorujejo, ti kot pravemu staršu ne bo vseeno in se boš potrudil tudi v smeri aktive, če ne drugače preko pravne poti, da ga zaščitiš pred tistimi, ki mu škodijo, pa naj si bo v tem primeru tudi njegova lastna mati.
A res mislite, da otrok ni vpleten, ko je že cel čas sredstvo manipulacije lastne matere zoper njegovega očeta. Kakšna mati, pa otroku naloži interesne dejavnosti skozi celi teden, dopusti igranje nasilnih PSP igric, primernih za polnoletne otroke, si izmišljuje delovne šolske sobote, samo zato, da bi otrok še manj časa preživel pri očetu, vlaga krive ovadbe zoper očetove prijatelje, in v dveh mesecih glavnih šolskih počitnic ter tudi drugih v celem letu, dopusti, da je otrok z očetom samo 14 dni…Tako da ne razumem, kako je lahko moška stran ugotovila, da so stiki porazdeljeni pol pol…Ali ni vikend od petka do nedelje zvečer, v tem primeru pa pride otrok k očetu v soboto ob dveh popoldan, in se vrne k materi v nedeljo ob sedmih zvečer…Sicer pa nimam namena, karkoli več pojasnjevati, ker nima smisla, in vedno bolj ugotavljam, v kako veliki manjšini so očetje, ki jim je resnično mar za stike z svojimi otrocimi, in jim dobesedno steče voda na njihov mlin, ko jim zgoraj opisane matere omejujejo in preprečujejo stike z njihovimi lastnimi otroci.
Aja, točno, pozabila sem, gre za očeta, ti ti “grdi” oče !!!!
Želim vam veliko ljubezni in dobrih medsebojnih odnosih, ter seveda v primeru če imate družine vse dobro tudi v odnosu z njimi.
katerakoli stran, ki želi v takih odnosih nagajat na nek način določa vse te odnose, ker tukaj pametnejši ne more zmagat. žal poznam kar nekaj staršev, ki so še poročeni, pa so njihovi otroci cele dni na dodatnih dejavnostih, do polnoči 6, 7 letni fantki igrajo nasilne PSP igrice, to je žal današnji način življenja in ne nujno nagajanje bivše žene.
Poznam tudi ženske, ki povsem izloćijo očeta od otroka in to seveda ni prav. ampak tukaj imam občutek, da se oba starša divje borita za minute, za otroka pa jima je bolj malo mar. Edina pot očeta pa je na sodišču. Tudi če je že ena tožba bila, lahko vloži novo. Pri 10 letu starosti, pa bodo aktivneje vključili tudi otroka.
Če je to primer tega Majkića ali kaj je že, pa on piše take komentarje po internetu, da me je res groza, kaj mora prestajat otrok.
@………………….., taki primeri, kot je opisan v blogu, so res grozljivi, ampak meni ni do debate o tujem primeru, katerega opis si samo prekopirala in ki je star že nekaj let (če sem pravilno razbrala datume na blogu).
Avtorica je odprla konkretno debato in prav je, da se posvetimo primeru, katerega neposredni udeleženci sodelujejo v temi in ki je aktualen.
Če pa se gremo ping pong s primeri s te ali one strani, pa itak ne pridemo nikamor, ker za vsak primer mame, ki nagaja, najdemo primer očeta, ki nagaja. Recimo primer, ko je otrok moral nehati trenirati (en in edini šport), ker je oče vztrajal, da so stiki točno na dneve in ure, ki so določeni v sporazumu, on pa otroka ni bil pripravljen voziti na trening niti prestavljati stikov. Tudi v takem primeru se lahko vprašamo, kdo izrablja otroka, kdo mu škoduje, kdo misli samo nase.
Tudi otrok ima svoje pravice in konec koncev se lahko v tem primeru določi skrbnika za posebni primer, ki zastopa otrokove interese in ne interese staršev. Ko je otrok star 10 let se lahko odloči kje bo živel sam, ko je star 15 let ima možnosti določenega odločanja v svojo korist. Sicer pa vse piše v zakonu o družinskeih razmerjih ipd. Lahko pa se obrnete tudi na varuha človekovih pravic, da gre za kršnje, sploh če je posredi kakršenkoli sodnik ki ni profesionalen. Vse piše v Zakonih, ustavi,,,,treba je prebrati ins e potem sklicevati na to, da pač je taka ureditev.
K sreči, sem jaz mama ki zelo rada vidi če so otroci z očetom, saj so, samo je on tako zaseden da nima časa. Ga pa lahko pohvalim, da se pripelje tudi 100 km daleč da pelje na trening, naredi 50 km da razvozi dva otroka, ker pač vsega ne zmorem sama. Otroci se sami dogovarjajo z njim, stike imajo lahko kakor hočejo in kadar hočejo (sem pa tam zaropotam, da naj se le spravijo malo k očetu, da se oddahnem). Pač delava v korist otrok. In lepo je, ko ti otrok to pove, ko to opazi, ko razume. Gre za zrelost posameznika. Dejstvo pavje, da vsak lahko reši težavo, samo treba jo je pač začeti drugače kot do zdaj. Morda je treba odpreti druga vrata. Otrok pa ima veliko moči.
Tudi jaz imam tak podoben primer
Borim se sam proti mami in njeno vojsko ki ji stoji ob strani, saj takšna je naša država
Kar pove mama je vse res in vsi skačejo okrog
Kar pove oče vse potihne in nihče ne ukrepa
Žalostno vse skupaj je da leta minevajo, hčerka bo zrastla in škoda bo že storjena ker je naš sistem enostavno na strani mam(razen če niso droge vključene)