Otrok s posebnimi potrebami
Sem mamica ki imam sina ki se je rodil z psevdohondroplazijo ima bol počasno giblivost in rase bol počasi .Pretkratkim sem imela v upis v osnovno šolo 1.razred devet letke.Ampak me je svetovalka kar malo razočarala.Svetovala mi je da naj malo razmislim o pomožni šoli.Nevem zakaj mi je to svetovala ,če je moj sin zelo pister.Res pa je da bi v tej šoli prvič vzeli otroka z posebnimi potrbami.Seveda sem otklonila in ji povedala da znjim učiteljica nebi imela nevem kakšnega dela saj bo imel spremljevalca ki bi mu bil mojemu sinu v pomoč.Sprašujem se zakaj nekatere šole ne otprejo vrata tudi drugačnim in da bi jih bili veseli.Moj sinček je prkrajšan za šport ki ga nezmore ampak zmore pa marsikaj kar nezmorejo otroci ki se normalno razvijajo.Svojemu sinu želim najbolše in mu zagotoviti lepo prihodnost.Kaj mi svetujete vi?Zhvalujem se Vam že vnaprej
Draga ptičica!
Me veseli, da nisem prezrla vašega posta. Naj povem, da sem mamica enojajčnih dvojčkov z ahondroplazijo, ki sta stara skoraj 3 leta. Ahondroplazija in psevdoahondroplazija imata kar nekaj skupnih značilnosti.
Najprej naj povem svoje mnenje na vaše vprašanje. Menim, da ni razloga, da bi vaš otrok obiskoval posebno šolo, če je umsko dovolj sposoben, da opravlja navadno šolo. Kar z diagnozo psevdoahondroplazija zelo verjetno je. Če prav razumem, gre za zmerno gibalno oviranost in nizko rast (se pravi, omejene športne aktivnosti, počasnejše gibanje, rabi pomoč pri nekaterih opravilih). Mislim, da bo za otroka najbolje, da bo vključen v redni šolski program. In enako bom vztrajala tudi za svoja dva fanta (če bo to seveda smiselno). Moram pa priznati, da nisem ravno seznanjena s tem, kako te stvari potekajo in si zelo želim slišati ostale bolj kompetentne odgovore.
Drugače pa bi zelo rada izvedela, kako gre vašemu fantu. Kdaj je shodil, kakšne težave ima, kako se vključuje v družbo. Ste iz okolice Ljubljane? Če ste zainteresirani, lahko kontaktirava preko maila, ali pa se kdaj slišiva.
Lep dan!
Zelo sem vesela Vas in z veseljem bi se slišala z Vami.Mi že 3 leta išemo ljudi ,družine .In z veseljem Vam povem,da se želim slišati z Vami.Naš email je [email protected] -tel.040887281
Zelo sem bila vesela Vašega pisma in zveseljem bi se rada slišala zvami.Naš emel naslov je [email protected] tel 040887281.Lep pozdrav Ptičica
moj sin je otrok s posebnimi potrebami. Ima hujšo govornjo motnjo. Ampak hodi v običajno osnovno šolo.Nikoli nam niso rekli da bi pa on moral v šolo s prilagojenim programom.(pa ima mogoče za normalno delovanje v razredu še večje težave kot vaš otrok).Svetovalka na naši šoli mi je rekla da gredo v šolo s prilagojenim programom res samo otroci ki imajo zmanjšano psihično dejavnost, nikakor pa ne otroci ki so normalno inteligentni.Zato nikar ne dovolite da bi vas tako na hitro odslovili. V Sloveniji je sedaj usmerjeni program za te naše otroke in tam vam bodo strokovnjaki natančno napisali kaj vaš otrok zmore in kaj ne, ter kako morajo učitelji z njim ravnati,Ta program je za učitelje zakon in so ga dolžni spoštovati.
Če imate možnost se obrnite na Svetovalni zavod za otroke mladostnike in starše v Ljubljani.
če želite še kakšne informacije pa mi lahko pišete na [email protected]
želim vam vse lepo….pa ne se jim pustit
Andreja
Ptičica,
se opravičujem, za moj malce zakasnel odgovor.
Če mislite, da vaš otrok »zmore« (da uporabim kar vaš izraz) program redne šole, vztrajate pri vpisu v redno šolo.
Po drugi strani pa me zanima na osnovi česa vam je svetovalka svetovala šolo s prilagojenim programom? Je otroka testirala, se z njim pogovarjala itd.?
Pred leti je bilo pred vpisom obvezno testiranje /tako imenovano testiranje prvošolčkov), ki pa po novi zakonodaji ni več obvezno in se izvede le na željo staršev.
V vprašanju navajate tudi spremljevalca. Le – tega mora »potrditi« komisija za usmerjanje. Predvidevam, da je – glede na diagnozo- nekje »voden« in »spremljan« od rojstva. Kakšno pa je mnenje strokovnjakov, ki otroka spremljajo od rojstva?
Možnosti imate več. Lahko si poiščete tudi drugo šolo (v kolikor imate to možnost). Vsekakor pa boste za spremljevalca potrebovali odločbo komisije za usmerjanje.
Pa še moje razmišljanje:
Šole v Sloveniji so takšne in drugačne. Nekatere bolj občutljive in razumevajoče do otrok s PP, nekatere manj, nekatere (žal se tudi to dogaja) odbijajoče do otrok s PP. Slednjih je res sicer zelo malo in se čedalje bolj redke.
Lep pozdrav, Petra
Najprej bi se Vam zahvalila za odgovore.Se pa vproščam ker sem tako pomanklivo napisala.Tako da vam bom odgovorila Petra T .V tej šoli kamor bomo našega sina opisali bo to za nih prvič da bodo vzeli otroka s posebnimi potrebami.Nevem točno kam je svetovalka ciljala ,samo se mi pa dozdeva saj ko sem ji opisala da je njegova gibljivost bol ovirana in da bi rabil pomoč pri hoji stopnic in drugih težkih ovirah,ker tukaj pa je ona omenila šolo z prilogajenem programom.Ne otroka ni testirala razn kar ga je vprašala kako mu je ime in koliko je star pa ji je sin lepo povedal.Spremlajo ga zdravniki v Ljublani za komisijo spremljevalca pa smo sedaj vableni na ministrstvo za šolstvo v Kranj in oni bodo potem določili a je za v osnovno šolo ali mu bodo dodelili spremljevlca .
Hvala Vsem ,ki ste mi tako lepo odgovorile in Vam želim da nebi imele take zaplete v šolah kot jih sedaj mi dajemo skoz .Želim Vam lep opis v šolo in da Vam vstane v lepem spominu.
Lep pozdrav Ptičica
Spoštovani,vidim,da ste šele na začetku poti,za boljše življenje vašega otroka v šoli.Nekaj ste izvedeli,nekaj pa boste na zavodu za šolstvo,predno boste imeli komisijo o razvrščanju.Kot je že napisala G.Petra,bo komisija določila,ali bo vaš otrok šel v devetletko ali ne.Zato ne pozabite si napisati,kaj bi otrok rabil v osnovni šoli,ker bo potem to napisano v odločbi.Šola se drži samo tistega,kar je napisano,pa še to so včasih problemi.Sprejeti ga pa nočejo zato,ker je za nih drugačnost,še vedno tabu tema in se bodo morali potem prilagajati takšnemu otroku.Za več informacij,lahko pišete na e-mail- [email protected]. Lep pozdrav
Pozdravljeni!!Najprej bi se vam vsem zahvalila za tako pozitivne odgovore.Rada pa bi vam sporočila da so našega sinčka sprejeli v redno osnovno šolo.Udobrili pa so mu spremljevalca samo še spoznati ga moramo.Zelo smo veseli !!!!Rada pa bi vsem mamicam s podobnim primerom povedala da imajo vsi otroci pravico hoditi v redno šolo.Mi smo se zelo trudili in zdi se mi da nam je trud poplačan.Hvala,hvala vsem ki ste mi odgovorili na moj problem šenkrat hvala Ptičica!!!!! ( :
Vsi otroci imajo pravico hoditi v redno šolo. Vendar, sama danes dajem prednost pravici otroka do njemu prijazne šole. Šole ki jo bo zmogel, v kateri bo sproščen, srečen, uspešen.
Če se ozrem nazaj, sem pred leti ukrepala podobno kot Ptičica. Na otrokovo srečo se je moja napačna odločitev po kateri poti naj krenem dobro končala. Cena napačne odločitve je bila visoka – otroku sem odškrtnila vsaj 4 leta srečnega otroštva.
Ptičica ! Spoštujem tvojo odločitev, vendar ob prvih znakih, da se otrok v redni šoli ne počuti dobro ukrepaj. Uspešnost in zadovoljstvo otroka se ne merita z količino znanja, ki ga je osvojil. Gre za nekaj več ! Največ kar mu lahko ponudiš je sposobnost živeti sam s sabo. Otrok mora biti zadovoljen s svojo podobo čeprav ta morda samo malo odstopa od ostalih. Je drugačen in tak bo ostal. Če ga razred ne bo sprejel, se bo počutil odrinjenega na rob mize življenja. Veliko bolj boli zbadljivka sošolca (“glej kripla”) kot malo slabše znanje književnosti.
Joj, saj nočem kritizirati integracije. Nisem za zapiranje otrok s posebnimi potrebami v posebne ustanove. Samo preveč slabih informacij in izkušenj imam. Ravno tistih drobnih, ki so pletle niti okoli mojega sina.
Pozdravljena *mama!Verjemite mi da se najbol bojim zbadlivk otrok in kako bo moj sin prenesel to.Zaenkrat smo imeli možnost izbirati s kom bo skupaj v razredu .Pa nismo izbirali in kot za srečo je sin pristal z zelo fletnim otroci.Me pa skrbi kako ga bo sprejela celotna šola.Smo pa že dali skoz kar se tiče neke mame ki nam je z vsem srcem privoščila bolezen.Zelo nas je takrat prizadelo in priznam pri srcu me je bolelo in precej solz sem spustila.V vrtcu mu je bilo zelo lepo tudi otroci ga niso zbadali kar prelepo mu je bilo če priznam.Seveda ni navajen zbadlivk kako bo sprejel ko ga bo gdo prizadel še sama nevem .Tako da nismo prpravleni in niti nevemo kako bomo odreagirali.Vem da nam bo zelo hudo če bo sin hodil ves prizadet domov.Upamo na najbolše ampak negdo se vedno najde da bo šipkejšega prizadel.Zelo sem bila vesela vašega mnjenja hvala Vam in želim vam lep dan Ptičica
Draga ptičica, z zanimanjem sem prebrala vaše poste. Razumem vaš strah pred zbadanjem otrok, moje mnenje pa je, da je popolnoma pravilno, da se tudi otroke, ki imajo zmanjšano gibljivost, sprejema v običajne oš.
Sošolci in sošolke vašega otroka bodo imeli možnost razviti medsebojno razumevanje in spoštovanje. To pa ni dano vsem otrokom.
Vsekakor vam priporočam, da se o vaših strahovih pogovorite tudi z učiteljico, ki bo otroke seznanila s zdr. stanjem vašega otroka.
Pozabite na vse slabo, kar se vam je zgodilo in veselite se prihodnosti. Vaš otrok bo zelo lepo sprejet in glede na dejstvo, da bo prvi, mu bodo na šoli brez dvoma posvečali še več pozornosti.
Sama imama dva zdrava otroka in seznanjam ju, da vsi otroci nimajo take sreče z zdravjem kot onadva. Mislim, da bi z veseljem pomagala tako bolnemu sošolcu, če bi bil v njunem razredu. In mislim, da nas je več takšnih staršev, ki tako mislimo.
Veliko sreče.
Kar vztraja, da ga vzamejo v redno šolo, v šolo s prilagojenim programom ga še vedno lahko kasneje prešolaš, iz prilagojene v redno pa ni vrnitve. Pa tudi sošolci se bodo soočili z drugačnostjo kar je dobro za njihovo osebnost in razvoj.
Če je otrok prikrajšan za šport ti toplo priporočam, da mu skušaš dneve popestriti z ročnimi deli(izdelovanje iz papirja) ali pa ga morda večkrat pelješ na prireditve in kakšne ure pravljic, da bo med ljudmi in ga bodo tako lažje sprejeli medse in on njih, lahko pa mu tudi bereš pravljice, koristneso pa tudi pobarvanke, da se bo poskusil učiti natančnosti.
Srečno!
Pozdravljena ena—!!V družbo se zelo dobro ukluči no malo pa je sramežliv kadar ga gdo od starejših ogovori.Moram priznati ,da je za svoja leta kar zelo dojemliv.Ima kar dosti prijateljev iz vrtca ki so mu zelo pomagali saj jim je učiteljica v vrtcu povedala o našem fantu.Moram priznati da bomo vrtec zelo pogrešali.Z šolo pa bo kar nekaj skrbi ,upamo da jih bomo znali premagati!Hvala ena — za prelepe nasvete in srečo ki si mi jo zaželela!Želim ti lep dan Ptičica ( :
Upam, da se bo tudi v šolo dobro vključil, pomembno je, da prosiš učiteljico, da otroke seznami z njegovo motnjo in tako bo mnogo lažje, saj bodo vsaj malo vedeli za kaj gre.
Če karkoli potrebuješ mi piši na [email protected]
Draga Ptičica!
Še malo pa bo tvoj fantič postal ponosni prvošolček z rumeno rutico. Čestitam mu za to! Tebi pa za ves pogum in skrb, ki jo vlagaš v svoje starševsko poslanstvo. Naj ti povem, da je moj sin že spakiral svojo torbico za drugi razred. Torej ti iz izkušenj povem, da tvojega sinka čaka lepo leto v katerem se bo neobremenjeno naučil veliko stvari. Sama delam na šoli in ti povem, da se vsi zelo trudimo okoli otrok s posebnimi potrebami, tudi sama,učim na predmetni stopnji. Vsekakor bodi v stiku z razredničarko, povej ji svoje strahove, dovoli, da otrokom spregovori o tvojem sin in njegovih težavah. Če si dovolj samozavestna spregovori na roditeljskem sestanku in staršem povej na kratko o svojem sinu in se jim zahvali za sodelovanje in pomoč, če jo boš potrebovala. Sinka poskusi pripraviti na to, da ga bo verjetno kdo zbadal. Naj si ne žene k srcu, saj nihče ni popoln. Reci mu, da on ima popoln srček, je prijazen, dobrosrčn , kar pa tisti, ki ga zbadajo niso. Pa saj boš znala in zmogla tudi brez mojih čenč…
V četrtek, 1. septembra, pa si le, če le imaš možnost, privoščite pravi praznik, ki si ga boste za vedno zapomnili. Pojdite na tortico ali sladoled, pripravi sinkovo najljubše kosilo ali kaj podobnega….
Vsekakor pa tebi in tvojemu sinku želim čimlepše šolsko leto, veliko poguma in uspeha.
Oglasi se še kaj!
Lep pozdrav, Nati
Pozdravljeni!!!!Danes je moj fantek šolar in je presrečen.Res hvala vam vsem za prelepe tolažbe ,upanja ki ste mi jih ulivali in predvsem nasvetov ki so mi zelo pomagali.Sinček moj pa je danes spoznal spremljevalko na pogled in do mojega sinčka in mene je danes naredila prelep utis.Upam da so bile skrbi odveč,čeprav me še vedno pomalem skrbi.Saj me razumete gotovo.Vesele in žalostne novičke kako nam gre pa vam bom seveda ševedno poročala.Vaša sporočilca pa zveseljem preberem!Ptičica ( :
Me veseli, da se je izteklo tako, kot ste si želeli.
Veliko veselih uric in čim manj skrbi vama želim.
Če pa se kaj “zaplete”… pa smo tukaj.
Lep pozdrav, Petra