Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo otrok noče k zobozdravniku

otrok noče k zobozdravniku

Pozdravljena,
pred časom se je hčeri po padcu v vrtcu malo nad dlesnijo odlomila zgornja dvojka in sva šli škodo pokazat zobozdravnici. Ta je pri skoraj triletni deklici ugotovila tudi steklenični karies in predlagala, da vsaj štirice in petke zaplombiramo.
Danes sva bili na drugem plombiranju, ko se je otrok zaradi bolečin ob vrtanju enostavno uprl, z glavo je migala kot navita, zdravnica pa je vedno bolj nestrpno govorila,da tako res ne bo šlo. Tako kot jaz razumem, da je najlažje delati z mirnim pacientom, je pa verjetno jasno, da majhni otroci ne razumejo, da je to za njih dobro, vedo le, da jih boli in se temu poskušajo izogniti. Kljub temu, da ima še nekaj nezaščitenih luknjic, je zobozdravnica mirno predlagala, naj se ne naročava, dokler hči ne bo večja.
Zdravnica se mi je zdela kar malo preveč nestrpna in nerazumevajoča za nekoga, ki dela z otroki. Vem, da sem sama kriva, da ima take zobke, ker sem ji ponoči dala stekleničko s sokom, ampak tako sem le lovila ravnotežje med zdravniki,ki so mi ob pogostih boleznih govorili, kako mora otrok čimveč piti, če že ne je, sicer gre v bolnico. Tam sva bili enkrat in ne hvala, raje sok ponoči.
Mi mogoče lahko svetujete, kaj naj storim? Naj res kar čakam, da ji še naprej razpadajo zobki, ali naj poskušam najti malo bolj prijazno, verjetno zasebno oz.samoplačniško, zobozdravnico?
Zavedam se, kako zelo pomembno je otroka navaditi na redno obiskovanje zobozdravnika, žal pa otrok zelo hitro začuti nestrpnost in živčnost pri ljudeh, in se potem vedno brani, da bi še kdaj prišla v stik z njimi.
Saj verjetno moje vprašanje niti ni tako, da bi se dalo nanj kar tako enostavno reči ja ali ne, samo nekomu moram zaupati skrb za svojega otroka in poskusiti pridobiti čimveč zanjo koristnih mnenj.
Hvala za razumevanje in lep pozdrav, Sonja

Spoštovana Sonja,

res, na vaše vprašanje je možen samo daljši odgovor.
Popolnoma se strinjam z vami, da eno upiranje še ni razlog za prenehanje terapije. Če deklica ne dovoli “popravljanja”, ji zobozdravnica zobe lahko vsaj premazuje s preparati za učvrščevanje razmehčane zobovine. Tako bo nekaj časa mirna in bo mogoče postala bolj zaupljiva.
Vsekakor pa boste morali tudi vi nekoliko spremeniti način razmišljanja. Steklenični kaires ne nastane kar čez noč in zaradi nekaj soka. Prvi pogoj za nastanek je slaba higiena oz. stalno prisotne zobne obloge. Skoraj prepričana sem, da so vam priporočali pitje velikih količin tekočine in ne sladkih tekočin (čajev, sokov,….). Še posebej je nevarno pitje sladkih tekočin ponoči, ko je upočasnjeno požiranje sline in so usta celo noč sladka, kar je idealno za škodljive bakterije, ki proizvajajo kislino ( ta pa potem razžira zobe).
Torej, vztrajajte pri tem, da deklico še naročijo.
Glede potrpežljivosti zobozdravnice pa le nekaj mojih misli. Ker nisem bila prisotna, zadevo težko komentiram. Uporaba naših pripomočkov je v bistvu zelo nevarna, ker morajo svedri delati z ogromnim številom vrtljajev, da lahko odstranijo sklenino. Vsa ostala tkiva pa lahko prerežemo z veliko lahkoto, tako da so pri nemirnem pacientu v nevarnosti jezik, ustnice, ……Iz tega pogleda popolnoma razumem zobozdravničin komentar, da tako ni možno delati ( ker je nevarno za otroka ). Če je morala pustiti nedokončan zob, je slaba volja razumljiva, ker je to nedokončano delo in bo tudi otroku povzročalo težave.
Skratka, razlogov in razlag je lahko veliko. Ne bi rada sodila ali zagovarjala kolegice, ker ne poznam cele zgodbe. Čeprav vam to ne pomeni veliko, pa smo vsi samo ljudje in vsak reagira po svoje.
Če želite lahko deklico peljete tudi k drugemu zobozdravniku ( tudi zasebnemu – ki pa mu sploh ne bo ustrezalo, če vam ne bo mogel nič zaračunati – ker ne bo nič naredil ).
Poleg tega pa vam polagam na srce, da morate svojega otroka, vi pripraviti na poseg ( preberita kakšne knjigice o obiskih pri zobozdravniku, otroku z obiskom pri zobozdravniku ne grozite,….).
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana,
hvala za vaš prijazen odgovor.
Zavedam se, da sem za nastanek kariesa precej sama kriva in zato tudi želim hčero redno voziti k zobozdravniku, od katerega pa brez nepotrebnega kritiziranja preteklih dejanj pričakujem, da mi skuša svetovati kako naprej in pomaga rešiti nastalo škodo. Tudi pripravila sem jo kar dobro, je pa res, da bolečina ne ustreza niti odraslim, pa se zavedamo čemu služi, kako naj jo sprejme otrok. Če pa poleg tega čuti precej nervozne ljudi okoli sebe, je pa še težje. Saj dejansko tudi nisem pričakovala drugačnega odgovora. Vem, da smo vsi ljudje, vem, da sem o neprijaznosti enih in prijaznosti drugih zobozdravnikov slišala že veliko. Tudi sama imam slabe dni, ampak poskušam to nekako premagati in pokazati pozitivno stran.
V dobro hčere in za njeno zdravje bom nadaljevala z zdravljenjem zobk, če ne bo šlo pri istem zdravniku, pa pri drugem, bom že našla takega, ki ji bo ustrezal. Do sedaj sem že uspela spoznati, da tudi majhni otroci nekako čutijo, s kom se bodo razumeli, kdo jih z veseljem sprejema in kdo ne.
Še enkrat hvala in lep pozdrav,
Sonja

Spoštovana Sonja,

nikakor ni bil moj namen, da vas spravim v še večjo slabo voljo. Želela sem vam le predstaviti drugo plat.
Se pa ne strinjam z vašo izjavo, da ni potrebno “kritiziranje preteklih dejanj”. Ne vem sicer, do kakšne mere je bilo to izrečeno, pa vendar, ena osnovnih nalog otroških zobozdravnikov je preventivno delovanje in sem sodi tudi poduk staršev (pa naj bo še tako neprijetno) o pravilni higieni in prehrani. Sama se dobro zavedam, kakšen neprijeten udarec je, če ti nekdo reče, da ima otrok slabo umite zobe,….Mislim pa, da smo zato tam in da je to naša naloga. In temu nikakor ne bi rekla kritiziranje. Stvari samo olepševati in se zgovarjati na višjo silo (slabi zobje, dednost,…), je po mojem mnenju neetično.
Popolnoma prav imate, ko pravite, da otroci tudi čutijo slabo voljo drugih ljudi. Saj so konec koncev samostojna bitja. Če imate kakšno priporočilo znancev, se obrnite na predlaganega zobozdravnika.
Absolutno sem na vaši strani kar se tiče vztrajanja pri popravilu zobkov. Če boste zamenjali zobozdravnika in bo le-ta vsaj malo preventivno usmerjen, pa se pripravite, da bo še “padla” kakšna lekcija. Vzemite jo za dobro in ne kot kritiko vas kot mame.
Lepo pozdravljeni!

Ojej, nisem hotela izpasti kot še ena tečna mama, res pa sem bila bolj slabe volje zaradi reakcije otrokove zdravnice. O kakšni preventivni zaščiti zobk pa ni niti namignila. Bom poklicala in se poskušala vsaj za to dogovorit. Sicer pa so mi pred odhodom že v vrtcu namignili, da se z matičnimi zobozdravniki ne razumejo najbolje in imajo ponavadi težave. Pa še sama imam malo bolj slabe izkušnje iz otroštva, ko sem jaz zdravnico prosila, da bi kaj naredili, pa je bilo vedno, bova drugič….
Kakorkoli že, naredila bom vse, da rešimo, kar se rešiti da, in da bo imela deklica kolikor je mogoče lepe zobke. Umivamo jih vsak dan s ščetko in otroško zobno pasto, ponoči že lep čas pije samo vodo, ampak sedaj, ko so načeti, bo šlo verjetno naprej.
Hvala za prijaznost in nasvet.
Lep pozdrav, Sonja

Spoštovana Sonja,

že dejstvo, da se zavedate, kaj je prav in kaj ne, je vse pohvale vredno.
Veliko bralcev pričakuje iz moje strani kritiko njihovega zobozdravnika, ki pa je ne morem dati, dokler ne poznam cele zgodbe. Sicer pa te strani niso namenjene kritiziranju, ampka svetovanju.
Z deklico kar poskušajta pri zobozdravniku. Če ne bo uspeha pri sedanji zobozdravnici, imate vso pravico do zamenjave. V vsakem primeru pa je potrebno steklenično gnilobo zdraviti oziroma vsaj zaustaviti njeno napredovanje (premazi) – to od zobozdravnika zahteva max. 5 minut.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close