Najdi forum

Otrok noce jesti

Zivio,

Imamo puncko ki bo kmalu stara dve leti. Zelenjave noce nikoli jesti. Pa cisto nobene. Zanima me kako vi ostali starsi pripravite zelenjavo za vase malcke? Moja puncka noce niti krompirja 🙁

Lep vikend zelim!
Ana

Tudi moji zelenjave ne jejo. V začetku eden od njiju ravno tako ni jedel krompirja. Kompenzirala sem s testeninami, rižem, zelenjavo pa s sadjem (miksanje džusov, tako sta spila še največ). Ko rasteta, se stanje malo izboljšuje in sem ter tja že kaj poskusita. Mislim, da bo z leti bolje. Oba pa sta zdrava in se lepo razvijata, tako da jaz panike iz tega ne delam.

Tudi jaz imam punčko, ki bo kmalu stara 2 leti. Je skoraj nič. Za znoret! Se pa kljub vsemu pravilno in v redu razvija in ima normalno težo za svoje mesece po diagramu iz knjige Nega matere in otroka. Osebna zdravnica mi je rekla, da je otrok v tem času v fazi raziskovanja in nima veliko potrebe po hrani. Kratenje gibanja in spoznavanja vsega novega bi bil veliko večji problem kot hranjenje. Toliko v tolažbo sebi in vam.

ga. Ana

Brez skrbi. Prehranjevalne navade se spreminjajo.

Naša starejša hči (sedaj 5 letna) je v obdobju od 6 meseca pa do 2. leta straosti pojedla toliko mesa, da ga ne nese odrasel. Potem pa čez noč nič več. In sedaj se prehranjuje skoraj vegetarijansko. Tudi solate in zelenjave prej ni jedla. Sedaj pa kar plane po njej.

Mlajša (sedaj 2,5 leta) na začetku ni hotela slišati za meso. Sedaj pa noče jesti kosila brez mesa. Zelenjavo pa je bolj strežka.

Otroka ni potrebno siliti. Izkoristite njegovo radovednost. Jejte zelenjavo z uživanjem, tako da vas bo otrok videl. Ne ozirajte se preveč na bonton pri mizi, ta deluje otroku ponarejeno. Mljackajte, delajte “srečen obraz”, komentirajte (ti ne veš kaj zamujaš) ipd.

Otrok bo sam hotel preizkusiti, kakšno “božansko” hrano jeste. Brez prisile. Sam.
Morda je ne bo pojedel veliko že prvič, morda pa.

Te hrane mora biti na mizi malo naenkrat. Če jo bo veliko, otrok ne bo jedel. Če jo bo malo, bo to spodbudilo njegovo tekmovalnost, da se “grebe” za grižljaje, dokler jih še kaj je.

Poskusite. In javite, kako vam uspeva.

Hvala lepa za odgovore.

Pravzaprav sem ugotovila (zdaj ko sem malo vec z njo doma) da sploh tako slabo ne je. Je pa tako da zjutraj spije samo mleko. Potem ob 10am poje kaksno pecivo ali kosmice. Po popoldanskem spanju poje jogurt ali nekaj malega od kosila in potem zvecer skoci na hrano in se naje za vse zamujeno med dnevom.

Zelenjavo zares ne pogleda vendar ostale zadeve je v redu. Torej ni panike.
Se strinjam da otroka ne smemo siliti s hrano.

Lep pozdrav!
Ana

Jaz sem starejšo preveč silila s hrano in mi še sedaj pri devetih letih ne je skoraj ničesar. Nikoli ne reče, da je lačna. Ničesar si ne vzame sama za jesti. Mlajšo sem pa pustila pri miru. Do dveh let starosti je imela obdobje, ko je jedla samo meso, nič zelenjave, sadja. Sedaj poje veliko sadja, jogurta, pije mleko z medom, lotila se je tudi solate. Če je lačna, odpre hladilnik in si vzame za jesti tisto, kar ji odgovarja. Včasih spusti večerjo, drugič je celo popoldne, včasih je samo jabolka, drugič samo kivi ali kruh.Pri starejši sem storila napako, pri mlajši pa te napake nisem ponavljala.
Mnenja sem, da se otroka ne sme siliti jesti.

New Report

Close