Najdi forum

Moj otrok je star 2 leti. Samo momlja in cmeri , medtem ko hodi za menoj, ker nekaj zeli. Ne govori ničesar, niti noče ponoviti preprostih besed mama, ata, daj, čeprav sem ga večkrat slišala med njegovim čebljanjem dada, baba, mam itd. Vendar besed noče ponoviti na ukaz. Tezave so tudi pri imitaciji. Nikoli ne pomaha v pozdrav, ali zaploska, pa smo mu najmanj tisočkrat pokazali, kako se to naredi. ne posnema zvokov živali, v slikanici ne zna pokazati muco, kravo itd. Najraje se kar obrne in gre stran. Kako bi ga lahko spodbudila, naučila posnemanja, glasov, govora? Sicer mu vsako stvar sproti opisujem npr.. Avto pelje, mama umiva roke, greva umit roke, a si žejen itd. Veliko stvari razume, vendar govoriti še kar noče. Obupana sem, ima kdo kakšen predlog?

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni,

razvoj govora in jezika je zelo kompleksen proces, ki poteka pod vplivom različnih senzoričnih, motoričnih, anatomskih, socialnih in drugih dejavnikov. Na razvoj govora in jezika vplivajo tudi genetski faktorji,  kot tudi potek nosečnosti in poroda ter spodbudno okolje.  Tako naj bi npr. pri izgubah sluha, večjih motoričnih težavah, shizah (razcepih neba in ustnic), downovem sindromu in podobnem otroka v logopedsko terapijo vključili čim prej (idealno je takoj po postavljeni diagnozi), in ne šele takrat, ko njegov govor začne zaostajati za vrstniki. V grobem se razvoj govora in jezika deli na predgovorno obdobje in govorno obdobje.  V pregovornem obdobju se otrok veliko čeblja, beblja. V tem času usvaja tudi osnove veščine, ki so  na splošno pomembne za socialno komunikacijo (npr, očesni kontakt, slednje sogovorniku, razpoznavanje čustev in intonacije glasu, združena pozornost, obračanje za zvokom itd). S prvo besedo, ki se pojavi običajno pojavi okoli 1. leta, stopa otrok v čarobni svet besed. Najbolj pogosta prva beseda je  pri večini »mama«, čeprav lahko otrok uporabi tudi svojo skovanko. Pomembno je le, da  zlogi besede niso naključno povezani, lastnost prve besede je namreč ta, da jo otrok poveže s predmetom ali osebo. Npr. ko  otrok naključno poveže zloga v besedo, npr: TA – TA, le to naključno izgovarja- to še ni prva beseda. Prva beseda je tista, ki že ima pomen- poveže jo s predmetom ali osebo ( ob besedi mama- pogleda ali pokaže mamo). Z vstopom v govorno fazo  se otrokov govor hitro razvija. Če so stavki dvoletnika kratki in konkretni, je govor petletnika že precej podoben odraslemu. Malček govori vedno bolj tekoče in razumljivo, uporablja vedno več besed in daljša stavke.

V prvih letih sta razvoj govora in motorike  (hoja, plazenje) zelo povezana. nIč niste napisali, kako je s hojo oz. motoričnim razvojem.  Govora se učimo s posnemanjem in ne na “ukaz”. Glede na opisano bi vam svetovala pregled pri logopedu.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Na ukaz? Mogoce je trmast, pa se mu na ukaz ne dopade.

Objava čaka odobritev

New Report

Close