Otrok moči posteljo
Ana,
Očitno vam naši obiskovalci foruma ne morejo pomagati z nasvetom glede morebitnega zdravila za težavo vašega fanta.
Pravite, da posteljo moči ponoči. Predpostavljam, da čez dan s tem ni težav.
Čisto preprosto nam včasih zdravnik (nevrolog) razloži, da pomeni nadzorovanje funkcije praznenja mehurja to, da se z nevrološkim razvojem in seveda t.i. toaletnim treningom vzpostavi zveza mehurjem in možganskim predelom, ki »poda« navodilo, da je mehur toliko poln, da je potrebno praznenje.
Seveda je to sporočilo lažje »sprejeti« v budnem stanju kot v spancu. Lahko se zgodi, da je ta dražljaj (sporočilo – prazniti mehur) tako šibek, da se otrok ne prebudi in se mehur pač prazni v spanju. Nekateri starši mi včasih pripovedujejo, da se otrok zbudi takoj, ko se pomoči. V tem primeru je sporočilo (zbudi se –praznenje) pač zamudilo.
Kakorkoli, glede na otrokovo starost vam predlagam, da ne čakate več in da se v zvezi s problemom posvetujete z otrokovim zdravnikom. Mogoče vas bo napotil po pomoč k psihologu, lahko nevrologu. Psiholog naj bi vam pomagal – vam svetoval, kako ravnati, da se ojača dražljaj, ki otroka prebudi pravočasno oz. kako otroka naučiti, da bo bolj senzibilen za tovrstni dražljaj. Praviloma gre za pristop, ko si otrok zvečer »da navodilo« – npr. glava (glavica, misli …) zbudi me ko bom moral na stranišče ali kaj podobnega. (To je približno tako, kot si lahko nekateri ljudje »naročijo«, kdaj se bodo zbudili. V tem ni nobene čarovnije, čisto preprosto usmerijo svojo pozornost na to sporočilo. Nekateri zmorejo to bolj, drugi manj – imamo pač uro.
Vaš fant je sedaj že toliko star, da je zanj samega močenje zelo neprijetno. Zaveda se težave in zagotovo mu ni vseeno. Zato čimprej poiščite pomoč.
Lep pozdrav
Francka
Spoštovna, ni res da bralci ne moremo pomagati. O svojih izkušnjah sem na ta forum ali straši staršem v prteklih 4 letih napisala vsaj že 10 pisem in predlagam gospe ani, da poišče pod:
mokernje, mokra postelja, moči posteljo,
Mislim, da smo o tej temi obiskovalci že precej pisali.
Lepo vas pozdravljam, Ana
Mama Ana,
pismo v zvezi z močenjem je čakalo na kakršenkoli odgovor 9 dni.
Vesela bom, če se boste v takšnih primerih “novim” obiskovalcem oglasile prej in jih usmerile na pogovore, ki se nanašajo na težave o katerih se je že govorilo, še posebej, če ste v njih bolj intenzivo sodelovale.
Lep pozdrav
Francka