Najdi forum

Pozdravljeni,

moj otrok je imel prenatalno diagnosticirano napako na srcu, ki so jo takoj po rojstvu popravili. Posledice so, med drugim, tudi slab imunski sistem, ki pa se je do zdaj razmeroma ustalil (otrok je star 3 leta).

Do sedaj smo izredno pazili in se izmikali različnim virusom, da bi se izognili zapletom. Posledično je bil otrok v domačem varstvu in skoraj ni bil izpostavljen vrstniški družbi. Zaradi starosti in boljšega imunskega stanja smo se zdaj odločili za vključitev v vrtec.

Ker je trenutno situacija pač taka (porast respiratornih okužb pri otrocih), je v kratkem obdobju dveh mesecev trikrat za dva tedna obležal z bronhitisom, ki smo ga na srečo uspeli pozdraviti brez hospitalizacije (čeprav je bilo že zelo na meji).

Moje vprašanje pa je sledeče: koliko se bo otroku poznalo pri socialnem razvoju, če ga iz vrtca za nekaj mesecev umaknemo, glede na to, da sposobnosti igranja ipd. s sovrstniki dejansko še ni imel priložnosti razviti? Zdravstveno gledano bi mu bilo marsikaj prišparano, morsa tudi hujši zapleti, kar seveda odtehta, radi bi se pa pripravili na posledice, ki jih to utegne prinesti z vidika otrokovega socialnega razvoja.

Otrok sicer ima neke socialne veščine in se razvija normalno, vendar brez vrstniške družbe (ima pa pogoste stike z nekaj let starejšimi in naborom odraslih).

Nama kot staršema se zdi, da mu je bilo zaradi preteklih težav že ogromno odvzeto s socialnega vidika, vendar sva zdravstveno stabilnost kakopak vedno postavljala na prvo mesto.

 

> Otrok sicer ima neke socialne veščine in se razvija normalno, vendar brez vrstniške družbe (ima pa pogoste stike z nekaj let starejšimi in naborom odraslih).

Torej v čem je  potem problem?

Za otroka je pomembno, da ima ob sebi najprej starše, šele potem druge otroke različnih starostnih skupin. Vrstniška družba, vrtci, dnevna varstava itd. so stvari, ki imajo izredno negativen vpliv na razvoj otroka. Predlagam, da prečitate kakšne knjige na temo miroljubnega/sočutnega starševstva. O škodljivosti vrtcev na otroke pa si poglejte kaj od Gabor Mate.

 

 

New Report

Close