otrok in ščitnica
Spoštovani!
Imam leto in pol starega otroka. V mesecu februarju je bilo ugotovljeno, da ima povečan ščitnični hormon. Zdravnica je priporočila ponovitev testa čez tri mesece. Tudi pri ponovnem izvidu je bilo ugotovljeno, da ima povečan hormon. Drugače je otrok podvržen zaprtju. Na vratu ima tudi nekaj bezgavk, za katere je zdravnica, ko jih je potipala, dejala, da niso nevarne. Drugače je izvid krvi v redu (Hemoglobin 140).
Zdravnica ga je napotila v Ljubljano. Ker je čakalna doba zelo dolga (6 mesecev), mene pa zelo skrbi, Vas prosim, da mi poveste ali je možno, da je z otrokom kaj zelo hudo narobe, oz. ali je mogoče preiskave opraviti še kje drugje.. Najbolj me je strah, da ni kaj rakavega.
Imam že odraslega sina, kateremu so prav tako pred 3 leti ugotovili, da ima cistično ščitnico. Je možno da je to dedno?
Upam, da nisem preveč panična, vendar mene zelo skrbi in sem že čisto “na tleh”.
Hvala lepa za odgovor in brez zamere!
zaskrbljena mama
Spoštovani!
Žal niste navedli kateri hormon je bil povišan (TSH; pT4, pT3) in kakšna je bila vrednost. Motnje v delovanju ščitnice so pri majhnih otrocih redke, jih pa lahko ustrezno zdravimo. Rak ščitnice je v tem obdobju izjemno redek. Priporočam ponoven obisk pri pediatru in glede na izvide morda nujno napotitev k endokrinologu pediatru.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Hvala lepa za Vaš odgovor. Otrok ima povišan TSH hormon, žal vrednosti nisem izvedela. Napotnico je pediatrinja poslala na pediatrično kliniko v Ljubljano, ko sem klicala tja, so mi dejali, da je čakalna doba 6 mesecev. Sedaj ne vem, na koga se še naj obrnem za pomoč.
Hvala lepa in lep pozdrav!