otrok in glasbena šola
Starši moramo otroke naučiti tudi vztrajnosti. Če popuščamo pri takšnih idejah, se nam to lahko maščuje, saj bodo vedno računali na to, da bomo podpirali vsako njihovo spremembo in zmišljevanje. Jaz na vašem mestu ne bi kar tako dovolila, da preneha, sploh pa ne zaradi teorije, če ima inštrument rada. Otrok se bo tako naučil, da je potrebno stvari pripeljati do konca in ne popustiti pri prvi oviri. To mu bo prišlo še kako prav kasneje, ko bodo v igri življensko bolj pomembne stvari (npr. končanje študija).
Besedo “forsiranje” pa itak uporabljajo tisti, ki popustijo, izgubijo, so razočarani. Ostali raje uporabljamo besedo “spodbujanje”.
Po moje je teorija skrajno slab argument za nehat z glasbeno šolo. Ker namreč še nikoli v življenju nisem srečala nikogar, ki bi jo maral, pa poznam veliko ljudi, ki so hodili oz. še hodijo v glasbeno. Če ima pa kakšnega boljšega, potem pa naj neha. Ampak to, da ne mara teorije, je naravno stanje stvari in pač nekaj, kar je treba potrpet, da se imaš lahko fino pri inštrumentu.
Enja popolnoma se strinjam s tabo. Tudi sama sem obiskovala glasbeno šolo in tudi nisem marala teorije. Zato me je teorije spotoma učila profesorica instrumenta in lahko rečem, da je še danes ne znam prav dobro.
Se strinjam, da s tem pokažeš neko vztrajnost, ki ti pozneje v življenju še kako prav pride.
Naša tudi ni ravno navdušena nad teorijo. Ampak sem ji jasno povedala, da brez teorije tudi igranja inštrumenta ne bo. Kar pa obožuje 😉 Pri nas namreč ni možno učiti se igranja inštrumenta brez obiskovanja teorije.
Torej sem ji dala na izbiro: ali teorija + inštrument ali pa nič. In je izbrala prvo. V bistvu ima celo to srečo, da je vsaj učiteljica nauka o glasbi krasna ženska in zato otroci malce lažje “prebavijo” nehvaležno teorijo ;))))))))))
Saj se da lesti naprej tudi z občasnim špricanjem teorije in dvojko iz tega predmeta. Pač po liniji manjšega odpora. Sama sem raje vadila eno uro, kot se dajala s teorijo. So what?
Moje spričevalo na srednji glasbeni je bilo praviloma videti:
Inštrument: 5
Nauk o inštrumentih: 2
Kontrapunkt: 2
Harmonija: 2
Petje (nekakšen zbor je bil obvezen): 2
Itd.
Teorije v življenju nisem potrebovala niti enkrat, čeprav možu skladatelju pogosto pomagam pri delu. No, on že potrebuje tovrstno znanje. Če bi tvojo hči mikala kompozicija, ji tovrstno znanje ne bi škodilo, sicer pa bo zlahka preživela brez njega, četudi bi se poklicno ukvarjala z igranjem inštrumenta.
Ne gnjavi je preveč, naj se nekako “vleče” skozi teorijo s slabšimi ocenami, pa bo.
sem tole z zanimanjem prebrala čeprav je stara tema. tista k je pisala post, lahk ji že takoj povem de si njena hčerka gladko zmišljuje. treba je vztrajat, teorija glasbe pa spada zraven ker je del učnega programa v glasbenih šolah. jz jo tud nisem marala, ne preveč, pa sem normalno hodla na teorijo, itak. ponavadi učitelji inštrumenta pri otrocih kot je hči pišoče rečejo, de naj še malo vztraja, še kakšno let, če ne bo napredka se pa pol izpiše. lahko vam pa že takoj povem de če otrok ni zmožen sprejet niti glasbene teorije k je sestavni del učnega načrta v glasbenih šolah nima tam kej počet. lahko jo vpišete privat, kar pa stane, tam ji ne bo nihče ‘težil’ s teorijo ker jo bo to nauči učitelj inštrumenta. lahko bi se pa vi pozanimali predno ste hčero vpisali v glasbeno šolo kva vse to prinese s sabo. vaša hčera nima nobene vztrajnosti in to pomeni, če se hoče že po enem letu izpisat iz glasbene šole, in to zaradi glasbene teorije, pomeni de v življenju ne bo nobene stvari pripeljala do konca če ji boste popuščali. pri otrocih je itak tko de si zmišljujejo ko so majhni nekaj bi radi počeli pol pa če ni pravega interesa ne vztrajajo in rečejo mami ne bi več. pri vsem tem ni problem glasbene šole same ampak je problem pri vas ker niste otroka ustrezno pripravili na glasbeno šolo in mu stvari razložili za kva sploh gre. glasbena šola je zelo resna stvar čeprav jo mnogi jemljejo kot hobi. ni res. glasbena šola je normalna šola takšna kot vsaka druga in ne boste verjeli, pri inštrumentih, razen v prvem razredu inštrumenta, in pri glasbeni teoriji se znanje preverja in ma ocene tko k v 8letki, od 1 do 5. če tega niste zmožni sprejeti pol vaš otrok nima kej počet v glasbeni šoli. najkasneje učitelj inštrumenta od vaše hčere vam bo te stvari znal razložit zlo podrobno. če učitelji sami vidijo de otrok zgublja interes, in de ne napreduje, ponavadi rečejo staršem otroka de se naj otrok izpiše in de to ni zanj. težko sprejet ampak tko to je.
aja, še nekaj, pri tem ni važno a ti glasbena šola ‘koristi’ v življenju al ne in glasbena teorija tudi. glede na to s čim vse fopajo otroke v šolah, je glasbena šola in znanje k ga tam pridobiš še najmanjši problem pri vsem skupaj. če pa dokončaš šolanje v glasbeni šoli pa ti nič ne škodi če poznaš vsaj note kar dobiš pri pouku glasbene teorije. sej mene tud noben ne vpraša če sem hodla v glasbeno šolo. pa kva potem. ne pričakujte de vas bojo to ljudje spraševali, ker če ne bojo sami glasbeniki vas sigurno tega ne bojo vprašali. jz pa to de sem hodla v glasbeno šolo povem sama ljudem, če seveda pogovor nanese na to temo in se še zdej ukvarjam z glasbo, amatersko, ker že velik let pojem v zboru. in to je to.