Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje otrok bruha po kupčku

otrok bruha po kupčku

Pozdravljena,

Sem mama dvojčkov rojenih v 38 tednu. Pri starejšem dvojčku imamo težave z hranjenjem. amreč po vsakem podiranju kupčka mu kar prileti iz ust.

Torej starejši otrok se je rodil z težo 2940 (ob odpustu 2790), hitro pridobival na teži, 5. teden imel 4.750, 7. teden 5.290. Danes 11. tednov in 2 dni pa ima 6 kg. v zadnjih dveh tednih se skoraj da ni zredil.
Na začetku sem otroka dojila in dodajala AM (50:50). Potem sem dojenje opustila in mleko črpam ter jima ga dajem po flaški. Sedaj pojesta med 100 do 140 ml, od tega cca 100 ml mojega mleka + dodatek).
Hranim ga tako da mu najprej ponudim svoje mleko, ki ga hitro spije, podreva kupčka in potem dodam AM po potrebi. Prvih 100 ml hitro spije, proti koncu se začne zvijati, jokati in krčiti noge kot da bi ga bolel trebuh flaško zavrača. Ga dvignem da podreva kupčka in po kupčku mu kar prileti iz ust.Ponudim mu dodatek ki ga seveda odklanja vendar joka in grize roke. Čez približno pol do 1 ure kasneje poje ostanek.
Prosim vas za pomoč kako naj ga hranim oz. ali gre tukaj za refluks?

Hvala v naprej!

Pozdravljeni, neza0401!

Tudi vam opravičilo, ker nisem uspela odgovoriti tedaj, ko ste potrebovali ta odgovor. Ste morda govorili s katero od svetoval ali pogledali kakšne teme v iskalniku, ste težavo že rešili?

Vaša dvojčka sta donošena, večji dvojček po kupčku tudi veliko poliva. Ena možnost je, da poliva presežke, druga pa, da ima kot mnogi dojenčki še dokaj nezrelo mišico, ki preprečuje vračanje hrane nazaj v požiralnik. Ali celo oboje hkrati. Če dobro napreduje, je to bolj problem preoblačenja dojenčka, torej neprijetno, ne pa kritično za zdravje otroka.

Starejši dvojček je prve 4t pridobil 950g, to je super, naslednja dva tedna 540g, podobno super, nato pa v približno enem mesecu še okoli 700g, kar je primerno. Prve tri mesece je minimum 450g mesečno oz. 110-115g tedensko.

Svoje izčrpano mleko ponujate po steklenički in še dodatek po potrebi. Njune potrebe so okoli 150ml (120-180ml, če sem natančnejša in podam cel razpon) na kg telesne teže v 24h. Morda fantek posesa preveč, da poliva? Izračunajte, koliko popije v celem dnevu, glede na navedene številke, da se prepričate.

“Prvih 100 ml hitro spije, proti koncu se začne zvijati, jokati in krčiti noge kot da bi ga bolel trebuh flaško zavrača. Ga dvignem da podreva kupčka in po kupčku mu kar prileti iz ust.”
***MOžno bi bilo, da je popil prehitro in ga tišči. Lahko zmanjšate luknjico na cuclju, da bi počasneje teklo oz. da bi moral sam vleči, da teče? Morda bi fantku ustrezalo več manjših hranjenj, torej manjši razmak in manjša količina?

Če joka in daje v usta rokice in napredovanje ni vredu, potem je lačen, vendar bi lahko bile krive za nemir kakšne prebavne težave. Bi bilo možno, da je občutljiv na prilagojeno mleko, ki je kravje mleko? IMa nenavadno blato, morda zeleno sluzasto, je pogosto nemiren, jokav po hranjenju, ima kakšne težave s kožo (dermatitis, ekcem ipd.)? Polivanje, kolike, čudno blato in težave s kožo (ki se pojavijo včasih kasneje) so lahko znak alergije na kravje mleko.

Poglejte še tole. Otrok bruha, poliva (GER), zaletavanje, hlastno sesanje:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=739&t=739 (5t, diagnoza reflux)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5950640,5950640#msg-5950640 (članek)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close