Najdi forum

Lep pozdrav.

Imam dve leti staro deklico, ki ima štiri sprednje zgornje zobke precej uničene in sicer sorazmerno z njihovo rastjo. Dvojka, ki ji je prva zrasla je čisto uničena, sledi ji druga dvojka, rahlo uničena enka, druga enka pa je kar ok.
Že na prvem pregledu nas je zobozdravnik opozoril na gnilobo. Takoj-tisti hip smo brez težav ukinili pitje po steklenički, a je bilo že prepozno. Z možem ji vsak večer temeljito umivava zobke. Sladkarij-lizik in bonbonov se na veliko otepamo. Rada pa pije sladke sokove (kozarec).
Deklici se na zobkih nabira kamen. Zanima me kaj lahko storimo, da bodo ostali zobki zdravi. Ima zelo prijazno zobozdravnico, ki naju tolaži češ bojo pa drugi lepši.
Pa vendar me zanima, glede na to, da imava z možem slabe zobe, ali je verjetnost večja, da bo zato tudi najina deklica imela slabe zobe.
Kaj naj storimo z zobnim kamnom? Otrok s težavo pusti umivati zobke, zato močno dvomim, da bi pustila kakršne druge posege.

Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana Mojca!
O vaših napakah in pitju sladkih pijač ne bi zdaj govoril. Ni vse izgubljeno. Sladke stvari ne smejo biti umesni obrok otroka in zvečer se izogibajte sladkim večerjam. Za zdaj umivajte otroku zobe redno. Dedna zasnova se prenaša tudi na otroka. Potrebno je vedeti ali imata vi in vaš mož slabe zobe zaradi slabe skrbi zanje ali zaradi dedne zasnove. Seveda imate prijazno zobozdravnico, ki bo poskrbela za vašo deklico.
Lep pozdrav!
Korošec Hrvoje, dr.stom.

New Report

Close