OTROK
Lep pozdrav! Moje vprašanje mogoče ne spada na to stran, vendar bom vseeno poskusila. Gre namreč za mojega sina, ki je star 33 mesecev in je začel obiskovati vrtec.Tehta 16 kg. Začetne težave smo počasi vendar brez večjih težav prebrodili. Gre namreč zato, da sin zjutraj gre rad v vrtec in tudi tam ni problemov. Vzgojiteljica mi pove, da sodeluje, se vkluči v pogovor tako z otroki kot tudi z obema vzgojiteljicama, se igra… Noče pa jesti. Ne je ne zajterka in ne kosila. Po kosilu namreč hodimo po njega.Ko pridemo po njega mu vzgojiteljica ponudi hrano od kosila, da jo vzame zraven in sploh ni problema, do doma med potjo poje vse kar dobi in kar pač lahko nese v rokicah. Tako, da ima med tednom 1 obrok šele okoli 11.30 ure.Zjutraj preden ga peljem v vrtec spije Actimel.
Lepo vas prosim za mnenje in nasvet kako dolgo lahko to traja. Pred vstopom v vrtec z hrano nismo imeli težav.Vzgojiteljica pravi, da potrbuje čas in da bo začel jesti ko bo pripravljen. Ali ga lahko pustim cel dopoldan brez hrane?
Lepo vas pozdravljam in se vam vnaprej zahvaljujem za odgovor!
Sama bi se kar strinjala z vzgojiteljico. Ce poje zjutraj, ocitno do 11.30 se ni tako lacen, da ne bi mogel zdrzati. Najpomembneje je, da to ne postane pretiran center pozornosti. Ceprav je tezko, poizkusite to vzeti cim bolj brez pripominjanja, ker bo tako hitreje minilo. Ce otrok ne bo imel obcutka, da gre za neko vam pomembno stvar, bo na to pocasi pozabil. Z vaso pozornostjo namrec tako vedenje ojacujete, ce ga prezrete pa izgublja na aktualnosti. Pomembno je, da pohvalite vsak korak, ki mu uspe v smeri hranjenja v vrtcu, ce recimo kdaj tam poje jabolko ali kaj podobnega.
M Anderluh