Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Otroci in brezmesna prehrana

Otroci in brezmesna prehrana

Pozdravljeni,

Z možem sicer nisva prava vegetarijanca, saj uživava poleg hrane rastlinskega izvora še vse mlečne izdelke, jajca in jajčne izdelke ter ribe. Tako tudi najine hčerke, ki ima 13 mesecev, ne navajava na meso. Je že skoraj vse, kot odrasli… jajca, seveda mlečne izdelke, tudi ribe, precej zelenjave, najraje pa ima sadje…; redno ji dodajamo kapljice AD3, z alergijami nima težav; je zdrava in v rasti in razvoju nekoliko prekaša svoje vrstnike (shodila je pri 9m).

Jeseni gre v vrtec, kjer tovrstne prehrane ne izvajajo. Tako sva se z možem odločila, da bova otroku pustila, da s ponujenega krožnika izbere sam; torej nobenih prepovedi in nobenega siljenja; doma pa bo hrana pač takšna kakršna je.

Glede otrok, ki uživajo v času intenzivnega razvoja vegeterijansko hrano, zasledim nekako takšne komentarje: “so po rasti nekoliko nižji od vrstnikov; vzrok za to je pomanjkanje vitamina D v vegeterijanski hrani, a tudi relativno pomanjkanje aminokislin, B12 in B2 vitamina, PP faktorja, ter kalcija, železa in cinka”.

Zanima me ali naj bi to veljalo za strogo vegetarijanstvo, ali tudi za tako imenovano ovolaktovegetarijansko prehrano, ki poleg mleka in jajc vsebuje še ribe? Kakšne so poleg naštetega lahko posledice tkšnega hranjenja, kaj menjo pediatri o ustreznosti takšne prehrane za otroka in kakšne vitaminske dodatke priporočajo?

Sprašujem pa tudi – ali je res rdeče meso nepogrešljivo v prehrani in zakaj? Nepogrešljivost mesa v prehrani je namreč lahko tudi voda na mlin vsesplošne usmerjenosti v proizvodnjo mesne prehrane; menim pa (saj tudi za to obstajajo znanstvene študije), da je ravno hrana živalskega izvora pogosto vzrok mnogih bolezni.

Za vaše mnenje že v naprej hvala.

Eirene

Draga Eirene,
tako kot ste se vi odločili, si samo želimo pri vseh vegetarijancih. Torej doma vegetarijanstvo, v vrtcu pa si naj otrok sam izbere, kar si poželi. In če si zaželi meso, ga bo jedel.

Otroci znajo zelo dobro “poslušati” svoje telo. Če mu meso paše, ga telo potrebuje, zato naj ga dobi. Po želji, če je ponujeno.

Kot razberem iz vašega vprašanja, ste to temo odlično obdelali in vse že veste. Nobenih posledic ne pričakujemo, če boste naredili tako, kot ste napisali. Otrok bo imel vse, kar potrebuje.

Sicer pa vidimo, da pri strogih vegetarijancih primanjkuje železa (biorazpoložljivost iz rastlin je manjša), folne kisline, vitamina B12. Pomanjkanje esencialnih aminokislin se kaže v nižji rasti (gradnik beljakovin). Ampak to le pri strogih vegetarijancih in veganih.

Torej, vaš mali ovolaktovegetarijanec, ki bo v vrtcu lahko jedel po želji, bo dobil vse potrebne snovi.
Odlično, mami in oči!

Lep dan še naprej,
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close