Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Otroci gluhih staršev

Otroci gluhih staršev

Zanima me, s kakšnimi težavami se srečujejo slišeči otroci gluhih staršev. Predvsem me zanima to v mlajši dobi. In kako bi otroka naučili kretenj, Če odklanja tako sporozumenje. Gotovo se srečujete s takimi problemi. Ali so pogosti odkloni zaradi tega. Upoštevajmo, da otrok ni v slišeči družbi razen v vrtcu.

Izgleda, da je več obiskovalcev kot udeležencev foruma. Vem, Slovenija je premajhna, da bi imeli nek občutek varnosti. Upam, da se bo kdo od tolmačev oglasil ali kateri od gluhih staršev, ki ima otroka – tolmača. Vsekakor pa je to otroštvo tudi lahko bolj obremenjujoče, kadar otroci prevzamejo nase del bremena in pomagajo v stikih s slišečimi. Po drugi strani pa imajo takšni otroci poseben čut do staršev. Nagonsko vedo, kako morajo pomagati staršem, velikokrat pa tudi to naredijo iz ljubezni do staršev. Treba pa je najti neko mejo med otroštvom in obveznostmi.

Otrok je star štiri leta in mislim, da sploh ne dojame kaj je drugače, in s svojim vedenjem zahteva, da se mamica na njegove zahteve odziva enako kot babica, ki pa jo ne vidi vsakodnevno. Kljub razlagi in poučevanju( verjetno je še premajhen) noče uporabljat kretnje. Dejansko to odklanja. Zelo bi si želela klepeta z nakom, ki ima podobne izkušnje ali pa znanje. Mogoče psihologi to kaj obvladajo? Mislim, da je otrok v stiski, ker je sedaj začel ponoči lulat. Tudi mamica je zelo nesrečna zaradi tega.

Oba starša mojega ex partnerja sta bila gluha in nema. Dobesedno nema, ker v mladosti nista bila deležna prav nobene vzgoje. Sta tudi nepismena, tako da je komunikacija z njimi zgledala bolj kot pantomima. Ampak, nekak smo se sporazumevali. Kjer je volja, tam je način. In če ljudi sprejemaš z ljubeznijo, ti ni težko v sporazumevanje vložiti nekaj več truda. Moj ex je bil do njiju zelo kritičen. Kao, kako je bil prikrajšan za to in ono, pa kako njegov brat dolgo ni spregovoril itd… Da bi čutil kake obveze do njiju? Nikoli. Same kritike in očitanja. Da bi jima pomagal? Na mojo iniciativo. Suma sumarum, ko sva se razšla, sem ugotovila, da stara dva zelo pogrešam (in onadava mene), njega pa prav nič.

Pozdrav vsem skupaj…
Sem študentka in ob zaključevanju šolanja se pripravljam na pisanje diplomske naloge…zanimajo me predvsem otroci gluhih in naglušnih staršev, s kakšnimi težavami se soočajo. Mogoče kdo ve še za kakšno literaturo o tej temi ali pa sam ve za kašno izkušnjo oz. primer? Jaz sem res že skoraj obupala saj ni najti skoraj ničesar…
Srčno upam, da se bo vsaj tukaj našla dobra duša, ki mi bo lahko pomagala.
Papa

Pozdravljena!!

Predlagal bi,da greš v najbližje društvo gluhih in naglušnih(ne vem od kod si??) in s pomočjo sekretarjev oz.tolmačev ti bodo lepo povedali….!!Ker je jutri sreda potem v številnih društvih(sem prepričan) razen v MS imajo gluhi in naglušni srečanja v klubskih prostorih!!

Pa lep pozdrav!!

Robert hvala za pomoč, to bom tudi storila. Lep dan vsem

PROSIM ZA POMOČ STARŠE, KI IMATE GLUHEGA ALI NAGLUŠNEGA OTROKA V PREDŠOLSKEM OBDOBJU.SPLOŠNE ZNAČILNOSTI, VKLJUČEVANJE V REDNE ODDELKE VRTCA, SOCIALIZACIJA, SPORAZUMEVANJE, GOVOR?, DODATNA STROKOVNA POMOČ V ODDELKU VRTCA, NJEGOV ŽIVLJENJEPIS- BREZ IMENA, TEŽAVE S KATERIMI SE SREČUJETE…POTREBUJEM ZA RAZISKOVALNO NALOGO.PROSIM POMAGAJTE SAJ JAZ NE POZNAM NIKOGAR. HVALA

Lep pozdrav,

predlagam, da se obrneš na Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana in mariborski Center za sluh in govor, tam so v stikih z otroki, ki so v vrtcih. Bodite vztrajni in veliko uspeha.

Lp

mag. Petra Rezar

dlandreja…pozdravljena

Imam sestro, ki je šoloobvezna, in mati zelo dobra pozna princip vključevanja gluheha in težko naglušnega otroka. Ti priporočam, da ji pišeš

Lp, florjanka.

Njen email ti posredujem, pišeš pa mi lahko: [email protected]

New Report

Close