Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Ototoksičnost ototoksikov na dolgi rok

Ototoksičnost ototoksikov na dolgi rok

Spoštovani,

bral sem na spletu, da so določena zdravila, katerih imena se končajo na -mycin ototoksična in da povzročajo izgubo sluha in izgubo ravnotežja. Sam sem pred 17 leti izgubil sluh, pred 22 leti pa sem imel hudo in dolgotrajno vnetje srednjega ušesa, katerega se je zdravilo z zdraviloma Dexamethason Neomycin (neuspešno, skoraj pol leta, uporabljalo pa se ga je pri meni tudi pri predhodnih vnetjih srednjega ušesa) in Garamycin (gentamycin) (cca. 2 tedna, 2 ponovitvi zaradi recidiva). Dobro mi je znano o ototoskičnosti zgoraj navedenih zdravil, vendar pa mi ni znano, ali sta navedeni zdravili ototoksični le na kratek rok ali tudi na dolgi rok? Tj. da lahko do izgube sluha pride šele čez leta? Zanima me tudi, ali lahko navedeni zdravili poškodujeta anatomijo srednjega in notranjega ušesa? Namreč, ko sem pred 10 leti šel na preiskave za polžev vsadek, so našli cel kup anomalij v srednjem in notranjem ušesu.

Spoštovani!

Težko pojasnim vaše stanje oz. razloge za slab sluh. Verjetno gre za anatomske posebnosti in ne za učinek opisanih zdravil. Ključno tako zdravilo je pred več desetletji bil streptomicin, medtem ko garamicin to povzroča v manjši meri. Neomicin pa ste uporabljali lokalno in torej ni mogel učinkovati na notranje uho.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close