Oteženo gibanje
Spoštovani gospod Evdakov!
Imam bolečine v glavi.Moje diagnoze so:
MR GLAVE JE SLEDEČI:
Visoko pod kaloto so vidne majhne perivaskularne cistice.
Sprednji arahnoidni prostor med densom in medulo je rahlo zožen in v tem predelu je vidna manjša angulacija.
V desnem maksilarnem sinusu je bazalno ob medialni steni viden manjši polip velikosti 0.8 cm.
Kaj to pomeni za me in kaj mi sledi pri glavobolu.
Mi Vi lahko pomagate?
Bila sem že vaša stranka.
Hval in lp-Jožica Bračko
Spremembe so verjetno posledica določenega kroničnega vnetja izven glave ( angina, sinusi?), zato vam svetujem najprej obisk otorinolaringologa, ki bo ta sum potrdil ali ovrgel.
V kolikor bo ovrgel, je možnost, da izvira problem v vratnem delu hrbtenice, pri čemer pa vam lahko mi pomagamo.
Lep pozdrav,
Lep pozdrav!
Pošiljam Vam izvid EMG. Predvsem me zanima ali mi manualna medicina v vaših ambulantah lahko kaj pomaga.
Izvid: leta 1994 je bil operiran zaradi herni L/S. Zadnje leto ima padajoče stopalo.
Klinično ugotavljam slabše izziven levi patelarni refl., neizzivna Ahilova refl. in izrazito slabo dorzifleksijo levega stopala.
Z igelnim EMG ugotavljam spontano aktivnost v mišicah miotoma L5 levo-tako v mišici, ki jo enervira peroneusa kot tudi v mišici, ki jo enervira tibialis.
Mnenje: Prisotni so znaki, ki kažejo na hudo okvaro korenine L5 levo. Glede na to, da najdemo tudi spontano aktivnost kaže to na še vedno svežo okvaro.
Zahvaljujem se za morebitno Vaše mnenje.
Z manualno medicino bi verjetno lahko pomagali pred operacijo, morda tudi v letu dni po njej, glede na to, da je od operacije že 16 let pa mislim, da naša terapija ne i imela pričakovanega učinka.
Lahko sicer pridete na pregled, kjer bi natančneje ocenil situacijo vendar ne morem nič obljubiti.
Lep pozdrav,
Napotna diagnoza ustreza s sliko vratnega dela.
Očitno je vzrok sprememba med vretenci C5-C6, z manualno terapijo vam lahko pomagamo, zato se s slikami oglasite v naši ordinaciji.[/url]
Lep pozdrav,
lepo pozdravljeni!
Mi lahko razložite izvid….dekstrokonveksna deviacija vratne hrbtenice.
v stanski projekciji je videti izazito kifotično angulacijo višine C4 -C5 z znižanim intervertebralnim prostorom. najvrjetneje gre za stanje po stari poškodbi s posledično izrazito moteno funkcionalnostjo vratne hrbtenice. hindoza C4-C5
POZDRAVLJENI,
Od poroda (kmalu bo 2 leti) imam bolečine v spodnjem delu hrbta, močnejše so ponoči in po dolgem sedenju, najhujše je zjutraj, ko se ne morem vstati iz postelje. Osebna zdravnica mi je napisala napotno diagnozo Lumbalgia chr. in sem šla na rentgensko slikanje.Poleg slik je prišel izvid kjer piše Rudimentarno dvanajsto rebro- prosim za razlago tega pomena. Stara sem 29 let.
hvala
Rudimentarno 12 rebro je posbnost razvoja, zaradi tega ne bi smelo biti simptomov.
Mislim, da so težave posledica sprememb v spodnjem ledvenem delu hrbtenice ali v predelu medenično križnih sklepov, v obeh primerih vam z manualno medicino lahko pomagamo, zato vam svetujem, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji[/url].
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Tudi sam sem imel težave hrbtu in mi jih je v veliki meri rešil manualni terapevt Franc Gazvoda. Sem športnik in naj bi imel rotacijo ledvenega dela hrbtenice zaradi odrivne leve noge in še nekaj drugih deviacij od normale, sem malo pozabil. Me pa zanima vaše mnenje o akupunkturi kot metodi za blaženje bolečine. Kaj vi mislite o tem? Namreč še vedno takoj po pretiravanju na treningu čutim bolečine.
Akupunkturo seveda podpiram, pred prihodom v Slovenijo sem na Univerzi v Minsku tudi predaval ravno predmet akupunktura.
Vsekakor so področja, kjer pomaga, predvsem v protibolečinskem smislu, izredno pomembno pa je, kdo jo izvaja, tako zaradi diagnoze kot tudi same izvedbe. V tem smislu podpiram usmeritev v vaši državi, da jo lahko izvaja le oseba s končano medicinsko fakulteto (kot velja tudi za manualno medicino).
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Mi lahko razlozite izvid..Nap.dg:Syndroma cervicale
MR vratne hrbtenice:
Preiskava je bila opravljena v standardnih rezih in sekvencah.
Izravnana in kifoticno angulirana vratna hrbtenica v visini C5-C6 z obseznimi posteriornimi naplastitvami in izrazito stenozo spinalnega kanala v tem nivoju.
Medula je videti komprimirana,vendar pa kaze se normalno intenziteto signala.
Vostalih nivojih je videti se zmerno protruzijo diska pod zadnji longitudinalni ligament v nivoju C6-C7.
V aksialnih rezih je v nivoju C4-C5 prisotna zmerna blaga stenoza kanala zaradi naplastitev.
Nivo C5-C6 kaze obsezne stenozantne spemembe zaradi osteofita in protruzije degeneriranega diska obojestransko,predvsem pa desno,kjer gre za stenozo foramna.
Nivo C6-C7 kaze zmerne stenozantne spremembe obojestransko.
Zakljucek:Obsezna stenoza spinalnega kanala v nivoju C5-C7 predvsem desno zaradi naplastitev in manjse protruzije diska.
Hvala za vas odgovor.
Glede na izvid mislim, da gre za enako vprašanje kot pri Tanyasg.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Prebrala sem Vaše odgovore in imam zelo podobno vprašanje. Moje diagnoze so:
osteochondrosis et protrusio discu L5-S1
lumboishialgia dex
parestesionesedis dex
ostetis pubis sin.susp.
Stara sem 44 let, zelo aktivna in me zanima, če res ni mogoče nič narediti v zvezi z križem.
Zdravnik pravi, da ni pomoči da bo ostalo tako kot je.
Gre za neprijene bolečinske občutke, verjetno je vkleščena korenina S1.
Da bi ugotovil, ali se da pomagati, bi moral predvsem na osnovi kliničnega pregleda in primerjave s slikami videti, za kakšno vrsto protruzije gre, katera stopnja, katera smer, ali je prizadet živec itd. Mislim, da upanje obstoja.
Lep pozdrav,
POZDRAVLJENI! imam bolečine v hrbtenici pa me zanima vaše mnenje na izvide ctja. Lumbosakralne hrbtenice je na nivoju L4-L5 desnoje vidna manjša protruzija desnoforaminalno in paraforaminalno lahko nekoliko utesnjuje korenino L4. sicer izgleda korenina še obdana s plastjo maščevja. naostalih nivojih ni pomembnih protruzij diskov, nevroforamni in centralni kanali so primerno široki. Začetna spondiloza L3-L4. Ct vratne hrbtenice pa prominentnejši procesus transverzus C7 desno ter rudimentarno rebro C7 levo. izravnana vratna lordoza v sagitalni zavnini. kerjemljem že kar nekaj let proti bolečinam tablete mi te ne pomagajo več. in ne vem kaj naj še nardim da bi vsaj malo ublažila bolečine ko se pojavijo. sem stara komaj 35 let. in meto ovira v službi. prosim za mnenje. Hvala za odgovor
Spremembe v ploščici med vretenci L3, L4 in L5 lahko povzročajo draženje živčne korenine L4 ali L5, kar se odraža na bolečinskih simptomih.
Izravnana vratna lordoza je lahko odgovor na bolečinske simptome v vratnem delu.
Če bi bolj precizirali vaše bolečinske simptome, bi vam morda lahko odgovoril bolj natančno.
Zadnje vratno vretence ima posebnost razvoja – majhen podaljšek kot majhno rebro, kar pa običajno ne vpliva na simptome.
Lahko se oglasite na pregled v naši ordinaciji, lahko vam pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni, prosim za razlago dijagnoze. RTG-LS-nakazana sopndiloza z zožitvijo iv.prostora L5-S1 ter s posledično spondilartrozo.
DIAGNOZE:
M54.5 Lumbalgia sin.
Radiculopathia L5-S1 sin.
Bolečine so celodnevne, najhujše so jutranje,stara sem 45 let.Ali je mogoče to pozdraviti,če je povejte kako.V naprej hvala za vaš odgovor .Lep pozdrav
Viktorija
Vezano na vaše izvide gre za degnerativno spremembo hrbtenice – obrabo med zadnjim ledvenim in prvim križnim vretencem (L5 – S1), predvidevam, da je sprememba stara med 5 in 10 leti, glede na to, da gre tudi za že vidno obrabo sklepa.
Diagnoza: zdravnik povezuje obrabo L5-S1 z draženjem leve živčne korenine in razvoj t.i. Radikolupatije.
V vašem primeru ne vidim kontraindikacije za zdravljenje z manualno medicino, vendar priporočam, glede na to, da opisujete hude težave, celovito zdravljenje, ki naj vključuje tudi protibolečinsko terapijo in mehansko fizioterapijo. Vsekakor je vredno poskusiti težave omiliti z manualno medicino, ki pa naj ne bo edina vaša izbira. Predlagam, da se naročite za pregled v eni izmed naših ordinacij, kjer vam bomo svetovali, kako naprej.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni !
Prosim vas za razlago diagnoze.(Imam pogoste glavobole – včasih so vzdržljivi včasih pa nemogoči, ponoči slabo spim boli me zgornji del hrbtenice vrat pa vse do lopatic. Ko delam za računalnikom ne morem dolgo zdržati v enem položaju, slabo počutje itd.- sem še mlada a težave imam že 11 let ko sem imela prometno nesrečo )
Izravnana vratna lordoza s kifotično angulalacijo od nivoju C4 do C7
Od nivoja C4 do C7 gre za iv.hondrozo, spondilozo ter široke dorzalne in intraforaminalne protruzije iv. diskov
na nivoju c4 c5 disk sega do medule, vendar je ne odriva
nekoliko sta zožena recesusa
nevroforaminalna pa še normalno široka
na nivoju c5 c6 je protruzija najizrazitejša desno paracentralno, kjer nekoliko odriva medulo
spondilofit disk kompleks zmerno utesnjuje nevoframna obojestransko
na nivoju c 6 c 7 dorzalna protuzija diska sega do medule vendar je ne odriva
disk zmerno utesnjuje tudi živca c 7 v nevoforamnih obojestransko
medula ima še normalen signal brez znakov mielopatije
Zahvaljujem se vam za Vaš odgovor in vas lepo pozdravljam!
Urša