Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Oteženo dihanje skozi nos in dlje časa zamašen nos

Oteženo dihanje skozi nos in dlje časa zamašen nos

Spoštovani,

že skoraj pol leta (od večjega prehlada naprej) ugotavljam, da imam delno zamašen nos (brez izcedka, nisem prehlajen, nimam alergije) – težje diham skozi nos, še posebej skozi levo nosnico. Po enomesečni uporabi pršila se stanje ni izboljšalo zato sem odšel na pregled na ORL. Zdravnik je ugotovil sledeče:

“Nos : deviiran septum z manjšo kristo in spino levo, povečana srednja sp. školjk obojestr., prehoden, nekoliko ovirajo hipertr. školjke.”  in “Naredim epifaringo, fiber laringo-faringoskopijo: sluznica v področju epifarinksa je gladka, brez sumljivih sprememb. Valekuli prosti, pirif. sinusa se odpirata, prosta, sluznica gladka.”
Zdravnik mi je glede na to predpisal uporabo nosnega glukokortikoida 1x dnevno dva vpiha v vsako nosnico, fiziološko.
Predlagal pa je tudi, da eventuelno lahko izvede RF mukotomija školjk.

Mi lahko prosim razložite, kaj vsi ti izrazi pomenijo in kaj je zdravnik ugotovil, da bi lahko bil problem, da ne diham skozi nos. Kako verjetno je po vašem mnenju, da bo potrebna operacija ter kako je le-ta zahtevna.

Že vnaprej hvala za vse vaše odgovore in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

1) deviiran septum z manjšo kristo in spino levo,= hrustanec nosnega pretina (sredinske pregrade) je malo prevelik, posledično na stiku s kostjo pretina tvori izboklino – kristo in bolj zadaj spino (špico). Te strukturne spremembe, ki jih imate že mnoga leta, poslabšujejo prehodnost nosu na levi, lahko pa tudi povzročajo obrazne bolečine na levi.

2) povečana srednja sp. školjk obojestr., prehodn. nekoliko ovirajo hipertr. školjke = nosne škloljke so zadebeljene in poslabšujejo prehodnost nosu; običajno je vzrok alergija na pršico ali pelode, lahko pa zloraba – nenehna raba dekongestivnih kapljic (te se sme uporabljati do največ 7 dni).

Pri vas pride v poštev tudi alergološko testiranje, da bi se lahko izogibali alergenu, glede na ugotovitve morda tudi specifična imunoterapija (SIT), s katero zdravijo alergologi.

Navajate, da niste zadovoljni z učinkom nosnega glukokortikoida. V tem primeru priporočamo kirurško izboljšanje prehodnosti nosu. Od vas je odvisno, če si jo želite oz. če želite izboljšati dihanje skozi nos, odločite se lahko kadar koli, ničesar ne boste zamudili. Operacija je lahko minimalno invazivna.

– endoskopska septoplastika (odstranitev le odvečnih, štrlečih delov nosnega septuma), preostalih delov na ta način nič ne kompromitiramo

– skrčenje spodnjih nosnih školjk, lahko še delna resekcija srednjih školjk ; najmanj invazivna in zelo uspešna je radiofrekvenčna mukotomija.

Krvavkasti izcedki iz nosu trajajo do največ 14 dni, dihanje skozi nos se znatno izboljša že po enem tednu.  če vas še kaj zanima v zvezi z operacijo, napišite.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close