oteklina pod očmi
13 mesečni fantek je včeraj dobil vročino 38,5, danes zjutraj se je zbudil z rdečo oteklino pod levim očesom. Sedaj je vročina 38 stopinj. Gnojnega izcedka ni. Predvidevala sem, da je to še sklopu zamašenega nosu in kašljanja, ki se je nehalo pred nekaj dnevi. Že od vstopa v vrtec je konstantno prehlajen.
Če jutri vročina ne pade ali je oteklina še vedno prisotna, bo najbrž potrebno k zdravniku, mar ne? Ali je to tipično za virozo? Ne izgleda,da bi ga to vnetje preveč motilo.
Lahko gre za zaplet gnojnega prehlada-periorbitalni celulitis zaradi vnetja etmoidalnega sinusa. Če ima otrok bolečine in vročino, pojdite k zdravniku zdaj, sicer pa obvezno jutri.
Če sta rdečina in oteklina bolj takšni:
http://www.meddean.luc.edu/lumen/meded/elective/ent/lecture1/img013a.JPG
http://www.paidiatre.gr/portal/images/stories/igiespaidi/morostospiti/periorbital%20cellulitis.jpg
in ne takšni:
http://www.varga.org/conjunctivitis-viral.jpg
morate k zdravniku zdaj.
Tobrex bi pomagal, če bi bila rdečina takšna, kot na spodnji sliki, sicer pa prav nič.
Zaenkrat ni panike, lahko pa je to začetek. Preden greste spat, ga še enkrat dobro poglejte, če se je stanje poslabšalo.
Vročine danes ni več. Oteklina je malo manjša, je pa še vedno prisotna. Namazala sem ga zvečer in zjutraj s Tobrex mazilom.
ZAnima me, ali naj gremo danes k zdravniku. Doma imamo namreč še bolanega novorojenčka in stisko s časom. Če je potrebno se bomo seveda takoj odpravili k zdravniku, ne bi pa rada po nepotrebnem več ur čakala v vrsti.
Res hvala za dosedanjo pomoč.
Dobro bi bilo pogledati. Glede na to, da je naročanje obvezno, pokličite v ambulanto, kdaj pridete.
Pozdravljeni
Na infekcijski kliniki smo kljub temu, da je oteklina že izginila, dobili diagnozo etmoiditis ali preseptalni celulitis. DObili smo močne antibiotike in sicer amoksiklav 2x a 457 2,5 ml na 12 ur in ob tem še Hikoncil 4 ml na 12 ur sirupa 250 ml. Ter operil.
Ko so ga natančno pregledali, so odkrili le malo poredelo uho, nič drugega. nos čist.
Njegovi izvidi:
L 16, CRP 15,4 , E 4,5 , HB 118 , HT 0,352 , MCV 78 , MCH 23 , MCHC 335 , TROMBO 449
rEKLI SO NAM, DA SO IZVIDI TUDI V REDU. Na azačetku je bilo celo rečeno, da naj bi šel na intravenozno dodajanje antibiotikov. Pa smo se zaradi našega novorojenčka zmenili kar za sirup.
Zanima me vaše mnenje, ali njegovi izvidi nakazujejo bakterijsko vnetje? Sploh pa tako močno, da je potrebna taka doza antibiotikov.
NJegova oteklina je namreč popolnoma izginila v dveh dneh, vročina je bila nazadnje 37.
Zelo so nam tudi svetovali, naj starejšega otroka takoj vzamemo iz vrtca, če ne mislimo naslednjič k njim pripeljati novorojenčka. Sta vi istega mnenja?
Krvni izvid ne kaže bakterijskega vnetja, vendar je lokalizacija takšna, da je nujno potrebno zdravljenje. Z etmoidalnim sinusitisom se ni za hecat, saj je to vnetje sitke, kosti, ki je luknjičasta in v neposredni bližini možganskih ovojnic. Torej je možen zaplet nezdravljenega vsaj meningitis, če ne kar ognojek.
Če starejši otrok pogosto oboleva, potem je 100%, da nosi domov infekte tudi mlajšemu in naš nasvet je vedno takšen, kot ste ga slišali.
Spet pozdravljeni.
Otrok je že četrti dan popolnoma v redu, brez otekline in brez vročine. Je antibiotike. V torek ga nameravamo dati spet v varstvo. Ker antibiotike jemlje ob desetih (na 12 ur) me zanima, ali lahko v torek zjutraj dobi (zadnjo) dozo že ob osmih zjutraj. Ali menite, da bi moral v torek še vedno ostati doma?
Hvala za pomoč.
Seveda lahko, to ne bo spremenilo poteka, saj je otrok že skoraj zdrav.