Najdi forum

Spoštovani!
Že od začetka maja se mi pojavlja močna bolečina v desnem kolenu (stara sem 53 let), ki jo spremlja tudi oteklina. Obiskala sem ortopeda ,ki mi je zaradi vidno izstopajočih krčnih žil, poslal na UZ žil in slikanje kolena. vse je bilo bp. zaradi nenehnih ponavljajočih se bolečin in otekline, ki ne izginja, mi je dal “blokado” in tablete proti bolečinam. Tudi tokrat se stanje ni izboljšalo. Toda stanej je ostalo nespremenjeno.
Ortoped v Ljubljani, je opazil na rtg kolena nekakšno “senco” in me poslal na mri in scintigrafije kolena.
ker sem pri ortopedu naročena šele v oktobru, bolečine in oteklina pa nikakor ne izgineta (na oteklino dajem led) in tudi na nogo ne morem sigurno stopiti bi vas prosila, če mi lahko razložite naslednja izvida, ki jih prilagam.

Trofazni scintigram distalnega dela stegnenic in kolen:
Pokaže simetrično perfuzijo in nekoliko poudarjeno vensko ožilje desne noge,projekciji distalne diafize desne stegnenice , kjer na rtg.posnetkih opisujejo osteosklerotično spremembo, jasnega patološkega kopičenja radiofarmaka v prvih dveh fazah ni videti.
Na poznih posnetkih distalnih stegnenic in obeh kolen je v projekciji medialnih kondilov desne stegnenice in desne tibije ter v projekciji desnega femoropatelarnega sklepa vidno asimetrično povišano kopičenje radioformaka, ki lahko predstavlja vnetno – degenerativne spremembe ali kakršenkoli drugi proces – rtg. Posnetkov suspektnega predela za primerjavo s scintigrafskimi posnetki namreč nimam. Na poznih posnetkih preostalega skeleta je vidno simetrično nakazano povišano kopičenje v obeh ramah, v kolkih, v srednjih in malih sklepih rok in nog, nakazuje pa se tudi v proksimalni torakalni hrbtenici in v L/S prehodu – najverjetneje degenerativne spremembe. Ostali skelet je bp.

Izvid MRI kolena:
Struktura medialnega meniskusa, kontuzijski edem kostnine medialnega femoralnega kondila na mestu največje obremenitve nasproti ležega dela tibijalnega platoja z minimalno kompresijsko subhondralno frakturo na strani femoralnega kondila. Burzitis medialnega kolateralnega ligamenta, parcialna ruptura medialnega patelofemoralnega ligamenta laterarni miniskus in križni ligamenti b.p.

Za čimprejšni odgovor se Vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam

Spoštovana,

oba izvida govorita v smeri obrabnega dogajanja v notranjem delu Vašega desnega kolena. Glede na težave, ki jih opisujete in glede na izvide, ki jih omenjate, Vam priporočam artroskopsko operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani!
Zahvaljujem se Vam za odgovor.

Prosila bi Vas če mi lahko poveste če je iz izvida razviden vzrok nastanka teh bolečin oz. posledica česa je nastala ta bolečina in otekanje?

Zanima pa me tudi potek artroskopsko operativnega zdravljenja? Kako izgleda sam poseg, okrevanje, posledice…itd.

Za čimprejšni odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem!

Spoštovana,

vzrok za bolečine in otekanje je verjetno razcefran notranji meniskus ter poškodovan sklepni hrustanec v notranjem delu sklepa (tudi ta je verjetno razcefran, stanjšan in se lušči).

Artroskopsko operativno zdravljenje pomeni operacijo, ki se dela pod nadzorom kamere skozi majhne približno pol centimetra dolge odprtine. V Vašem primeru pride v upoštev očiščenje kolena (odstranitev najboj prizadetih delov meniskusa in sklepnega hrustanca) ali pa stimuliranje rasti novega hrustanca z metodo “mikrofrakturiranja” (na poseben način nalomljena podhrustančna kost, s čemer se stimulira rast novega hrustanca).

Pri prvi metodi lahko koleno začnete obremenjevati takoj po operaciji, v drugem primeru pa morate hoditi z berglami 2 meseca tako, da operiranega kolena ne obremenjujete. V prvem primeru je za pričakovati izboljšanje v teku 6 tednov od posega, v drugem primeru pa je izboljšanje lahko večje, vendar pa se le to pojavi med 3. in 6. mesecem po operaciji.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!
že pred časom ste mi razložili izvid ki sem vam ga poslala.
V tem času sem imela operacijo (konec julija) artroskopijo, res je bil vzrok razcefran hrustanec, poleg tega pa cista, vse so sprali …in naslednji dan se zapustila bolnišnico. pred operacijo je bil obseg poškodovanega kolena za 8 cm večji od drugega.
Čeprav sem po operaciji mirovala 14 dni, in tudi kasneje pazila da nisem koleno močno obremenjevala, oteklina in bolečine še do danes niso izginile. bila sem tudi pri ortopedu, bila na odvzemu krvi, v primeru da bi prišlo do kakšne infekcije, ampak krvna slika je bila bp. Po njegovem nasvetu jemljem tablete proti bolečinam in oteklino hladim z ledom.
Ortoped mi je na zadnjem pregledu predlagal,da bi poskusila z inekcijami za obnovo hrustanca, toda dejal je da, da garancijo na to da bo bolje mi ne more dati.
Obseg poškodovanega kolena je še vedno za 6cm večji od drugega, tudi bolečine nikakor ne izginejo.
Prosila bi vas za vaše mnenje in predlog kaj narediti!

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor

Spoštovana,

po takšnih posegih, še posebej če je bilo koleno že prej otečeno, lahko oteklina počasi izveneva več mesecev. Zmanjšanje otekline se da pospešiti z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, haljenjem z ledom (20 minut na 2 uri) in z lokalnim protivnetnim zdravljenjem na fizioterapiji.

Če v 6-ih mesecih od operacije ne bo bistvenega izboljšanja, priporočam razmislek o ponovnem artroskopskem operativnem posegu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Hvala za odgovor, ker imam podobne težave – samo: otekline imam že drugo leto po padcu na ledu in “ponovni” obuditvi bolečin ob poskoku – levo stopalo mi po stresnem dogodku večkrat zablokira. Ko sem šel spet k osebi, ki je stres povzročila, sem tako ob “odpovedi” levega stopala poskočil, da bi ne padel. Ortoped je dal na slikanje koleno, pristal sem na artroskopijo in odšel po zdravnikovem nasvetu še isti dan domov (tako gredo baje vsi, na izpustnici pa piše, da sem bil tam čez noč! Izpustnico sem dobil na tisti dan, kot bi moral pobrati šive (po desetih dneh), še dobro, da so ženi povedali, da me je naročila – a, ker je bila sled krvavitev, tega zdravnica ni naredila v ponedeljek, je v četrtek ortoped, obenem posesal še 150 ml sokrvice. Ves čas od posega sem delal tako, kot so mi svetovali. Včeraj je sin izmeril koleno in je še vedno 7 cm širši obseg, cela noga zatečena.
Kaj naj naredim? Več počivam, hladim, ne hodim brez bergel – vsaj z eno. Nikakor ne bo držalo zapisano v navodilih, da si po enem tednu sposoben normalnega sedečega dela poln delovni čas, ker je noga mravljinčasta.

Spoštovani,

mislim, da bo najboljše, če se obrnete na operaterja.

Oteklino lahko blažite s hlajenjam z ledom preko tanke tkanine (po 20 minut na 1 uro čez dan), višjim položajem operirane okončine od prsnega koša in z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close