oteklina
Včeraj zjutraj smo našega 5-letnika zaradi bolečin v spodnji štirki in otekline v licu pekljali k dežurni zobozd. Zob, ki je baje odmrl, mu je odprla, da mu bo lahko odtekal gnoj in nas poslala domov. Sin je popoldan dobil vročino, oteklina je postala še nekoliko večja, zato smo ponovno poklicali v dežurno amb. Zdravnica mu je predpisala antibiotik (Amoksiklav na 8 ur). Danes zjutraj (sin je dobil do sedaj že 3 “doze” antibiotika) je še bolj zatečen kot včeraj, tudi vročina je še vedno prisotna (okrog 38). Oteklina na otip boli in težko odpira usta, zato mu težave lajšamo s Calpolom.
Prosim, svetujte mi, ali naj se že danes odpravimo zopet k zobozdravniku ali lahko počaka do jutri oz. pojutrišnjem? Mene namreč skrbi ta gnoj – ali lahko preide še kam drugam, če ne odtekla dovolj hitro.
Zanima me tudi kako zgleda nadaljne postopanje do težave. Zdravnica je včeraj omenjala manjši poseg (zarez v gnojno bulo) in me zanima v katerih primerih in kako to opravijo pri otroku? Z lokalno anastezijo? Hvala za odgovor.