oteklina
Ce je ze mesec od udarca in bolecina ter oteklina ne popustita, bi sama poiskala zdravnisko pomoc.
Drugace pa jaz takoj po udarcu ali zvinu si dam tiste zele blazinice, ki jih zamrznem v zamrzovalniku. Kupis jih v lekarni. Potem nekaj dni se elasticni povoj, ce je potrebno. Sinalar krema zna tudi pomagati.
Samo tale en mesec je pa malo huda.
Lep pozdrav Babi
Babi, hvala za prispevek k mojemu kolenu, pocasi oteklina popusca, da ze pozabljam na berglo, bolecina se je napol zmanjsala. Sem pa pod zdravnisko kontrolo. Kot naroceno sem dobila nagrado za brezplacno zdravilisce.
Dovoli, da te prosim se na forumu Prehrana za nasvet pri zolcnem refluksu, ker menim, da mi bos lahko kaj svetovala.
Prav lepo te pozdravljam.
Zivijo, Silva!
Sicer je zdaj minilo veliko casa od tedaj, ko si se udarila, pa vendar..
Za vse nas, ki smo malce bolj “nerodni” in pogosto utrpimo kaksne udarce s podplutbami, koristen in najveckrat ucinkovit nasvet:
V zamrzovalniku vedno hranimo v jogurtovem loncku zamrznjeno vodo, tako da je vedno pri roki ob nezgodah.
Zaradi udarca prizadeto mesto potem narahlo masiramo z ledom toliko casa, da pordi in se ob pritisku prsta na prizadeto mesto pokaze nekaksna svetla sled. Ce tega lahnega pritiska na to mesto tudi ne cutimo, pomeni, da je masaza koncana. No, potem zmasirano mesto pokrijemo z brisacko in pocivamo ter pocasi po naravni poti ogrevamo oteklino toliko casa, da se zacne spet na podhlajenem mestu vracati obcutek za dotik.
Zakaj je boljsa kriomasaza ( masaza z ledom ) od hladnih oblog? Zato, ker po tako opisani masazi tudi pospesimo prekrvavitev na prizadetem delu in s tem tudi pospesimo odpravo eventuelnega hematoma.
Preden oblecemo na prizadeti del obleko pa se nezno vmasiramo mazilo, ki z vsebnuje kaksen anestetik, da nam tudi zmanjsa bolecine.( npr. Ketonal !)
Postopek ponavljamo cim veckrat na dan in ze po parih dneh je rezultat ocitno opazen.
Kriomasazo svetujejo tudi ortopedi po operacijah kolen. Samo “podhlajevanje” prizadetega mesta s tem, da na njem dolgo casa drzis led na istem mestu pa ni priporocljiv.
( Jogurtov loncek obrnes na glavo in ga pred tem polijes po zunanji strani loncka s curkom tople vode. PVC loncek ti omogoca, da tisto gmoto ledu sploh lahko drzis v roki, ko masiras.. )
Sicer pa ima Babi prav, ko ugotavlja, da je po toliksnem casu otekline in bolecin ze treba reagirati in se srecati s svojim zdravnikom, ki bo ugotovil, kako tretirati obolelo mesto od tedaj naprej.
Srecno in LP!
Za Ponco: Za lajsanje udarca na kost na notranji strani kolena pred meseci delam kriomasazo, vendar ne tako pogosto, kot priporocas. Pri hoji in na pritisk je se vedno obcutljivo. Kolikokrat dnevno bi bilo bolj ucinkovito? Nekaj pomaga Orudis gel, ki ima casovno omejitev in se bolecina ponovi.
Naj bo to zahvala in prosnja za novo vprasanje.
V loncek vtaknem zlicko ali leseno palcko za lazje masiranje.
Zivijo!
Vsekakor veckrat na dan ( mogoce 3 do 4 krat ) in ob tem je potrebno tudi pocivati z iztegnjeno nogo … Predvsem upogibanje kolena obremejuje tisto mesto, za katerega pravis, da si si ga poskodovala.
No, ampak glede na to, da te ze dolgo boli, mogoce ne bi bilo odvec se na kaksen bolj podroben pregled pri zdravniku.
V glavnem na zacetku poskodbe kriomasaza vsekakor pomaga, ce gre le za bolecine zaradi udarca in ni poskodba obseznejsa.
Srecno in LP!