Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina otekle roke

otekle roke

Pozdravljeni,
moj problem je sledeč: vsako jutro, ko se zbudim imam močno natekle roke. Oteklina čez dan sicer uplahne. To se mi dogaja zadnji teden, namreč v Ljubljani me je z veliko hitrostjo zbila kolesarka. Na desni roki so se mi naredile tri velike globoke odrgnine, ki še sedaj niso zaceljene (ali bile vsaj v stanju krast). Kljub kremi Bionect rane ostajajo in zdi se, kot da se nikoli ne bodo zacelile. Opažam, da je oteklina desne roke večja kot pa leve, kjer imam samo eno odrgnino.
Povedati moram tudi, da imam zaradi anksioznosti predpisan BZO, ki ga jemljem pred spanjem.
Zanima me ali je mogoče oteklina rok povezana z jemanjem BZO (v zadnjem tednu sem ga jemala več kot ponavadi) ali z nezaceljenimi ranami na rokah (rane so locirane v predelu malo višje od zapestja navzgor do polovice do komolca). Rane sem imela tudi dejansko po celem obrazu, večina jih je s pomočjo krem, ki mi jih je v nakup predlagala farmacevtka v lekarni, izginila.

Za vaš čas in odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Res sem že v skrbeh. S svojo zdravnico nisem zadovoljna, saj v tem primeru deluje precej nonšalánto. Zahtevala sem splošen pregled krvi, izvidi so bili vredu. Naj povem tudi to, da sem dan po padcu imela 38,2 vročine. Stara sem 27 let.

Lep dan in lep pozdrav,
Lin

Pozdravljeni,
z vašim vprašanjem ste odprli več tem.
Prva je, zakaj vam ob poškodbi otekajo roke. Najverjetneje je vzrok res navedena poškodba. Poškodbe kože se bodo zacelile, hitreje s pomočjo Bionecta ali druge podobne obloge. Prverite, če ste zaščiteni proti okužbi s tetanusom. Otekanje bo, če si niste poškodovala kosti in vezi, tudi s tem prenehalo.
Druga reč je, da ste zahtevali od zdravnice pregled krvi. Karkoli zahtevati od drugega, tako tudi od svojega zdravnika, je neprimerno. Kot vsako zahtevanje nečesa, kar ni nujno potrebno. Zahtevamo v drugačnih okoliščinah. Terapevtskemu odnosu zahteve sogurno ne koristijo, pa če jih izreče zdravnik ali pacient. Bolje bi bilo, če zdravnico vprašate, če bi bilo koristno pregledati kri, če je vse v redu. Se vam ne zdi?
Tretja reč pa je jemati benzodiazepin zvečer. Zdravilo je namenjeno reševanju nenadne anksioznosti. Ni primerno za zdravljenje daljši čas. Daljši čas pa je že več kot 1 teden! Po 3 tednih se že razvije odvisnost, kar pomeni, da človek, ki je zdravilo redno jemal vsak večer, ob prekinitvi zdravljenja čuti odtegnitvene simptome. Če imate razlog, da ste vznemirjeni zvečer in zaradi tega ne morete zaspati, se lotite reševanja te težave. Anksioznost se da zmanjševati z zdravili tudi dlje časa. Za to so primernejši antidepresivi z anksiolitičnim učinkom. Te pa se jemlje skupaj več tednov ali celo mesecev.
LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close