Otekle in srbeče veke
Pozdravljeni!
Star se 35 let in imam že zelo dolgo težave z oteklimi in hudo srbečimi vekami. Leva veka je bolj prizadeta od desne in me zelo hudo srbi in peče. Vzdolž veke se pojavi razpoka iz katere pronica tekočina. Že veliko krat sem bil pri svojem osebnem zdravniku, ki pa me ne jemlje resno. Že več let mi predpisuje kortikosteroidne kreme. Včasih je srbenje prav obupno in sploh ne vem na koga naj se še obrnem?
Draga Bonca!
V TKM oci. na sosno, povezujemo z jetri. Vendar gre diagnosticiranje se bolj v podrobnosti:
– koticki oces so povezani s srcem
– zgornja veka z vranico
– spodnja veka z zelodcem
– beloocnica s pljuci
– sarenica z jetri in zenica z ledvicami.
Ker mi niste napisali katera veka, zgornja ali spodnja, morda obe, sta prizadeti, vam kaj vec ne morem odgovoriti. Predlagam pa, da se obrnete na TKM v vasem kraju, ki vam bo lahko predpisal zelisca.
Vsekakor pa menim, da gre za kombinacijo zelodca in vranice in po vsej verjetnosti za prevec ognjene sluzi v zelodcu. Seveda je to golo ugibanje. Res vam priporocam, da se oglasite pri TKM zdravniku.
Vse dobro in oglasite se se kaj.
Jaz imam veliko težavo z vekami..in sicer imam levo veko večjo od desne in se zelo sramujem in nevem kaj naj naredim, starša pa me ne pustita na operativni poseg, zato ker imam to baje že od rojstva in mislim da mam edina to tak grozno, sicer se ne vidi od daleč sam če pa bliže kdo pogleda pa se zelo vidi, sošolke in sošolci mi govorijo da naj se ne obremenjujem s tem, ker so še veliko hujše stvari, samo zelo se sramujem tudi ko se naličim ničesar ne spremenim..zato bi pa vprašala, če je kakšna krema ali se to morem iti pozanimati pri kirurgu?? Sam starša mi ne dovolita in to je problem :””(((
Draga moja Elissa!
Ne jokat in ne bit zalostna! Imas enkratne sosolce in sosolke, dobro ti svetujejo!
Ja, saj vem, tebe pa vseeno moti, kajne? Predvidevam, da si se mladoletna, imam prav?
Kaj mislis s tem, da je ena veka vecja od druge? Zgornja veka ali spodnja? Mislis na povesenost vek, zatecenost… Vec mi napisi o tem, pa ti bom lazje svetovala. OK?
Dekle/zenska je najlepsa kadar je srecna in nasmejana – takrat zarimo lepoto, ki ima notranji in zunanji odraz. 🙂
Obrisi solzice in napisi kaj mislis s tem, da je ena veka vecja od druge, bos?
Objem!
Ja, mladoletna sem še, 17 let imam, ampak bom čez 2 meseca polnoletna..Levo zgornjo veko, ko je nad očesu mam večjo od desne..imam tako gubico pod njo pa se zelo vidi, zgleda kot povešena..desno imam pa normalno kot ostala dekleta moje starosti..nobena nima različni veki..ati mi je rekel, da je lahko tudi dedno, ker je njegova sestra imela isto..pa tudi pri zdravniku sem bila, pa mi je rekel da mi ne more pomagati :((( in nevem kako je to mogoče, da bi ble različni :(( leva zgornja veka zgleda kot povešena in zgleda kot pri kakšni babici..in zelo me skrbi, ker ne izgledam kot ostala dekleta 🙁 upam da sm kolkr tok opisala, ker nevem kk bi še lahk opisala..uglavnem vem samo da je grozno in čudno 🙁
Se vedno si zelo tezko predstavljam za kaj gr. Vseeno pa bi predlagla, da se pomenis s starsi in jih prosis, da te narocijo na akupunkturo. Tam bo zdravnik/zdravnica videla veko in hitro ugotovila, ali gre za poveseno veko ali kaj drugegega.
Ce gre za poveseno veko, bo verjetno posvetila pozornost vranici in vranicnemu meridianu in morda tudi jetram in jeternemu meridianu. Verjetno bo predpisala tudi kaksna zelisca. Vecina ljudi, ki imajo tezave s povesenimi zgornjimi vekami imajo neravnovesje v vranicnem meridianu ali pomankanje vranicne energije, ponavadi yang energije.
Seveda samo ugibam. res bi bilo najbolje, ce se narocis pri kaksnem dobrem akupunkturistu.
Bodi lepo. 🙂
Lepo pozdravljeni,
Zanima me ce TKM lahko pozdravi vnetje sarenice in kako? Je res dobro oci spirati s Smetliko? Kaj sploh je vzrok za tako vnetje? Hvala za odgovor,
Tosella
Draga Tosella!
Tezko bi odgovorila na vase vprasanje, ker vas ne morem pregledati.
Metodologija TKM je nekoliko drugacna kot je pri alopatski medicini in so taksna vprasanja precej tezko odgovorljiva. V TKM je vnetje sarenice simptom in ne diagnoza.
Diagnozo za vas problem bi iskala v predelu jeter in jeternega meridiana. Oci, se posebno sarenica, v TKM, spadajo v kontrolo jeter.
Poudariti pa moram, da vseeno ni tako enostavno, ponavadi se vzroki prepletajo in so precej kompleksni, kar je tudi vzrok, da ne morem odgovoriti z “da” oz. “ne” na vase vprasanje. Jaz bi vsekakor poizkusila.
Kako se zdravi, sem delno odgovorila ze zgoraj. Poiskati je potrebno vzrok in ga pozdraviti.
Vse dobro!
dober dan
mene zanima zakaj imam oteklo levo spodnjo veko
na dotik je boleče ko zaprem oči tudi
prosim pomagajte
p.s.stara sem 16 let
Lepo pozdravljena,
vaš simptom otekle leve očesne veke, spodaj, lahko pripada večim vzrokom. Morda vas je kje napihalo in se vam je vnel očesni živec, lahko, da je odraz slabega imunskega sistema (alergija), lahko, da je preprosto oko utrujeno zaradi prevelikega napora očesnega živca (predolga uporaba računalnika itd …) …
Priporočam vam, da se oglasite v eni izmed naših ordinacij, da naš doktor oceni vzrok simptoma ter vam ga s pomočjo akupunkture pozdravi, mislim, da ne bo večjih težav. Vsekakor se ne dotikajte ali praskajte prizadeti del, spočijte si oči, topel obkladek vam bo koristil, tudi prepiha se izogibajte.
z lepimi pozdravi,
TKM Maribor
Forum je zaprt za komentiranje.