otekle dojke novorojencka in driska po antibiotikih
Imam 22 dni staro punčko in nekaj vprašanj:
1. Včeraj sem dobila mastitis, bila sem pri dežurnem zdravniku in dobila Ospamox 1000mg 2×1 in Daleron 500mg 3×1. Polno se dojiva, zavrača flaške in dude, tekočino sprejme po žličkah ampak zelo poredko, najraje pljune ven. Do zdaj sem vzela 2 tableti antibiotika in opazila, da je malo začelo zvijat in da je pogosteje odvajala blato (od 3 zjutraj danes pa do zdaj kar 6x – drugače odvaja 3x na dan). Blato je le malo redkejše kot običajno in še vedno oranžne barve. Punčko pristavljam pogosteje ze cel dan in lepo pije kot ponavadi. Tudi obnašanje in živahnost sta ista kot vedno. Ni apaticna, ni neprestano zaspana in nima znakov dehidracije. Do danes jo tudi nikoli ni zvijalo, danes pa se je pred kakanjem mučila in jokala po 5 minut. Tudi vetrovi čez cel dan so danes zelo pogosti in boleči.
2. 3 dni nazaj sem opazila, da ima punčka malo zatečene dojke. Danes pa sem preverjala stanje in je bila oteklina malenkost večja, prav tako pa je ob čisto rahlem pritisku na oteklino iz dojke priteklo nekaj mleka. Ob pritisku ni bilo videti da bi jo bolelo.
Moje vprašanje na oba problema – je stanje nevarno, kako naj ukrepam in ali bi bilo potrebno do pediatra? Sem imela danes namen poklicat patronažno, pa niso delale, tako da bom to storila jutri. Najlepsa hvala za odgovore in LP!
Najprej odgovor na 1. vprašanje:
malo verjetno je, da bi že 2 odmerka antibiotika povzročila spremembe v odvajanju pri dojenčici. Je pa možno, saj se antibiotik vedno izloča tudi v materinem mleku in lahko pri dojenem “pobije” dobro črevesno floro, s tem dovoli razrast drugih bakterij, ki ob presnovi mlečnih produktov v črevesju tvorijo več plinov, naredijo kakec bolj tekoč in povzročijo tudi kakšne krčke. Tudi bi koristile probiotične kapljice, npr. BioGaia. Seveda pa je enako verjetno, da so opiane težave povezane z vašim mastitisom, kjer je nekaj bakterij v mleku – in te lahko neposredno ali preko toksina delajo prebavne motnje pri dojenčku.
Ad 2. Povečane dojke so povsem običajen in normalen pojav pri dojenčku, še zlasti v 1. mesecu. Nastanejo zaradi vpliva materinih hormonov. Stiskanja mleka iz dojk vam ne svetujem, saj lahko tudi pri dojenčku s tem povzročite vnetje – mastitis. Pustite dojki čisto pri miru, koristi morda le “hladen” obkladek – ki pa zna biti dojenčku neprijeten, tudi zaradi splošne podhlajenosti.
K pediatru pa morate, če bi se težave stopnjevale, če bi punčka začela slabo piti, če bi bila bolj bleda, zaspana, mlahava – ali če bi se pojavil gnojen izcedek / izrazita rdečina kože dojk.
Srečno,