Otekanje scit.
Pozdravljeni,
zanima me, ali je otekanje scitnice ob stresu normalno ali lahko pomeni kaksne spremembe. V zdanjem casu sem pod hudim stresom, saj je oce ze pol leta hudo bolan in smo zelo pogosto na urgenci in po bolnicah, ob takih dogodkih mi scitnica otece in je tudi rahlo boleca. Je to normalna reakcija, ce imam sicer Hashimoto Thy., ali je potreben pregled? Zakaj sploh pride do tega? (skrbi me, ali se mi s stresom povisajo tudi protitelesa, saj je menda pri zelo visokih protitelesih ze tezje zanositi).
Hvala in lp
Katarina
Spoštovani!
Sklepam, da imate Hashimotov tiroiditis Gre za avtoimunsko vnetje ščitnice. Pri bolezni se lahko pojavi občutek tiščanja v vratu. Kadar ste pod stresom ta občutek verjetno bolj zaznate. Ni pa znano, da bi stres sam po sebi pozročil zvečanje ravni ščitničnih protiteles. Tudi sposobnost zanositve ni v povezavi z ravnjo ščitničnih protiteles. Pomembnejše je funkcijsko stanje ščitnice. Tako pri prevelikem delovanju (hipertiroza), kakor pri zmanjšanem delovanju ščitnice (hipotiroza), je zmožnost zanositve zmanjšana.
Lep pozdrav!