Najdi forum

otekanje nog

Pozdravljeni.
Sem v 31 tednu nosečnosti. Na zadnjem ginekološkem pregledu, pred
1 tednom sem zdravniku povedala za otekanje nog in rok. Rekel mi je,
da glede na to, da imam normalen pritisk 120-70 , ni nič hudega za otekle noge,
če pa bi bil pritisk večji bi nastal problem. Vendar kljub vsemu me je naročil
ze cez 14 dni, prej sem imela kontrole na 1 mesec da preveri stanje. Ko sem
ga vprašala kako naj se te tezavice znebim je rekel zgolj lezanje.
Vendar od pregleda do danes zelo veliko lezim a imam ze zjutraj otecene noge
in pa tudi roke. Kaj še lahko naredim za to, da to rešim. Neka prijateljica mi je
povedala, da je to od tega, ker premalo pijem. Pijem res bolj malo, 1 liter na dan,
vendar se mi zdi skrajno nesmiselno , da je to lahko od tega.
Prosim za vaš nasvet.
p.s. Še kratko vprašanje, imela sem ze 2 ultrazvoka in tudi na zadnjem so
bile edine besede ginekologa-UH KAKO JE VELIK-in resnicno ne vem
ali naj se tega veselim, ali kaj je hotel s tem povedati. Mi mogoče lahko
poveste vi.
Lepo pozdravljeni in pohvala za forum.

Draga Kaja,

Otekanje je sestavni del nosečnosti vendar je včasih lahko tudi bolezensko. Kdaj je še normalno in kdaj je že bolezensko je težko razmejiti zato si pomagamo z drugimi znaki, ki so boljši pokazatelji bolezni v nosečnosti kot so povišanje krvnega tlaka in pojavljanje beljakovin v urinu, pa še nekaj drugih “sprememb v krvnih izvidih”, ki na tem mestu ne bodo pripomogli k boljšemu razumevanju stvari. Sami se lahko vsak dan stehtate in če boste v enem tednu pridobili za več kot 1 kg telesne teže potem se morda vseeno napoveduje kaj neprijetnega. Pomembno bi bilo tudi vedeti kolikšen je bil vaš krvni tlak pred nosečnostjo. Če je bil približno tak kot zdaj, potem ste lahko skoraj brez skrbi, če pa je bil npr. 90/55 ali manj, kar ni redkost pri mladih ženskah, potem tlak 120/70 kljub temu pomeni občutno povišanje in morebitno nevarnost preeklampsije, stanja grozeče “nosečniške božjasti”, ki zahteva vsaj bivanje v bolnici in pogosto tudi predčasno prekinitev nosečnosti. Ob velikem plodu je to sicer redkost a ni nemogoče.
Če je plod zelo velik za čas nosečnosti potem ne bi bilo odveč preveriti še morebiten obstoj nosečnostne sladkorne bolezni, stanja, ko ima nosečnica samo med nosečnostjo povišane vrednosti krvnega sladkorja in zato plod prekomerno raste oziroma “se prekomerno redi”. Take nosečnosti je potrebno voditi z dijeto in v ustanovi, kjer poznajo posebnosti gestacijskega diabetesa ter se tudi glede poroda odločajo zavedajoč se “debelosti ploda” in morebitnih težav pri porodu in po njem.
Upam, da vas nisem po nepotrebnem preplašil vendar na podlagi vaših navedb ni mogoče drugega kot ugibati o zapletih, ki bi lahko bili predvidljivi in pravočasno odkriti, če se jih ustrezno išče.

Če se bo izkazalo, da imate samo velik plod z zdravo posteljico in da samo zato otekate malo bolj, potem si poskusite poviti noge z elastičnim povojem od prtov proti stegnom že zjutraj, še preden vstanete s postelje.

New Report

Close