Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija otekanje mehurja

otekanje mehurja

Zdravo,
z 16 mesečno hčerkico sva ravno prispeli iz bolnišnice, kjer so jo zdravili zaradi vnetja sečil. Zanima me zakaj sploh pride do vnetja, ali se ga da preprečiti in če se lahko to ponavlja. Se pojavijo pred vnetjem kakšni znaki? Zdravnica nam je pri odpustom iz bolnišnice še rekla, da ima tudi otekanje mehurja in da bo potreben pregled v Ljubljani, datum nam po naknadno sporočila, do takrat pa bo prejemala antibiotik po infuziji. Kaj pomeni otekanje mehurja, zakaj je lahko nevarno ali se da pozdraviti…, zanima me čim več o tem, saj sem za to prvič slišala.
LP

Dober dan, Gitty,
vnetje sečil pri majhnem otroku moramo vedno resno jemati, potrebno je izključiti napako na sečilih, ki ji rečemo zatekanje urina iz mehurja po sečevodu nazaj proti ledvicam – vezikouretralni refluks. Zato vedno po vnetju sečil v otroštvu naredimo preiskave, na katere ste tudi vi naročeni.
V tem času mora otrok prejemati antibiotično zaščito, saj želimo obvarovati ledvico pred brazgotinjenjen zaradi vnetij. Če se s preiskavo potrdi refluks, je spet odvisno katere stopnje je. Nizke stopnje zdravimo z zaščitnimi dozami antibiotiki (preprečujemo vnetja-brazgotinjenje), višje pa lahko tudi operiramo.
Znaki vnetja sečil pri majhnem otroku so zelo nespecifični. Ponavadi samo visoka temperatura, otrok je slab, drugih znakov pa nima. Zato pri otrocih s povišano temperaturo vedno prekontroliramo tudi urin. Pred vnetjem ne vidimo nobenih znakov. Lahko se vnetja ponavljajo.

Kaj pa pomeni otekanje mehurja, vam ne znam povedati, za to prvič slišim. Morda je zdravnica uporabila tako laični izraz, da tega enostavno ne vem.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala lepa za takojšen odgovor,

Pri vnetju sečil pa deklica ni imela povišane temperature, samo urin je imel močan vonj, pa sem mislila da premalo pije, dva dni smo jo silili pit, potem pa je imela napad mrzlice (tako so mi rekli v bolnišnici), vročina je v minuti zrasla na 40°, začela se je trest in postala je vijoličasta. V zdravstvenem domu smo dobili svečko za zniževanje temperature, vse skupaj pa se je sper ponovilo po 6 urah in tako je trajalo 40 ur (vročina se je pojavila, ko je popustila svečka).

Imam pa še eno vprašanje, gre za potenje glavice, ki je pri nas kar precejšnje, še posebej na zatilju in čelu. Ali bi pomagalo če lase skrajšamo deklica ima namreč srednje dolge lase (še prekratke za čop). Ali je to povezano z boleznijo ali je to samo od vročine.

Spoštovana Gitty,
napisali ste, da ni imela povišane temperature, potem pa, da je zbolela z mrzlico in visoko (septično) temperaturo. Verjetno ste mislili, da do sedaj ni imela povišanih temperatur brez vzroka.

Sicer pa je potek, ki ste ga napisali, tipičen za uroinfekt. Mrzlica, hiter dvig, otrok tudi izgleda zelo bolan. Temp.pade, pa spet šica visoke vročine. To je res tipičen, septični potek.

Lase lahko skrajšate, da ne bo tako vroče (pod dolgimi lasmi je kot pod tepihom vroče). Možno pa je tudi, da še okreva pa hudi bolezni in je še slabotna.

Čimveč zdravih stvari, svežega zraka, pa zdravila, dokler se zadeva ne razjasni.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close