otečen obraz – alergija?
Pozdravljeni dr. Tanč!
Pravzaprav smo danes že bili pri pediatru in tudi stanje je že skoraj normalno… vseeno pa vas bi rada vprašala, če ste že sami imeli tak primer. Danes zjutraj me je skoraj kap, ko sem zagledala hčerkin (3,5 let) obraz. Bila je popolnoma zabuhla, otečena v oči (tako da je samo napol gledala), ustnice pa kot da bi jih napolnili s silikonskimi vsadki. Dokler je nisem začela zgrožena opazovat in komentirat, sploh ni vedela, da bi bilo kaj narobe. Tako da bolelo je sigurno ni, bila je živahna kot običajno, normalno ješča. Doktor stanja ni znal natančno definirat, izključil pa je “kritična stanja”, saj je čisto normalno dihala, bezgavke v mejah normale in predvsem zaradi dobrega počutja. Je razložil, da se je zgleda pojavila alergija na neko snov ali hrano. Ko sem brskala po spominu, kaj bi lahko bilo, sem se spomnila na bonbone m&m, ki jih je prejšni dan v zelo mali količini res zaužila (največ 3). Pred tednom smo pa te bonbone prvič kupili, tako da če me spomin ne vara, jih je do zdaj jedla ravno 2x. Ti bonboni vsebujejo 23% arašidov… tako da se mi zdi kar logično, da so ti krivec za alergično reakcijo.
Zdaj me pa zanima, ali se moramo arašidov od zdaj naprej čisto izogniti, ali bi bilo dobro malo “stestirati”, če so arašidi res povzročili reakcijo. Nekaj teh bonbonov še imamo, ampak jaz si enostavno ne upam. Se lahko alergija še poveča, se pravi, da bi bili znaki lahko že ogrožujoči ali ni take panike? Ker bom zgleda morala od zdaj naprej paziti na vsebnost arašidov v hrani in seveda tudi opozoriti v vrtcu.
Se opravičujem, da to sprašujem vas in ne izbranega pediatra… sem namreč šele doma iztuhtala, kje je lahko izvor. Dobili smo pa sirup Flonidan,ki smo ga že tako vajeni dajati hčerki, ko jo popikajo komarji, ker zelo burno odreagira.
Hvala za odgovor že vnaprej in lep večer!
Barbara
Manj verjetno je, da bi se dogodila alergija z nebolečo, nesrbečo oteklino. Tudi oteklina obraza in ustnic (Quinquejev edem) v zvezi z alergijo je srbeča in pogosto celo ovira dihanje.
Domačo provokacijo pa zaradi možnosti, da kljubv temu gre za alergijo, odvsetujem. Prav tako bi se do pregleda izogibali konzervansov, umetnih barvil in arom.
Dogovorite se za alergološko testiranje.
Uf, to pa ne zveni ravno tako nedolžno kot iz ust našega zdravnika (smo ravno prestopili k novemu, ki ga drugače zelo hvalijo) :/ No, pravzaprav mi je rekel samo to, na kakšne znake moramo biti odslej pozorni, da se nemudoma odpravimo po pomoč v ambulanto, drugače naj pa kar Flonidan uporabimo… Alergološkega testiranja sploh ni omenjal. Kaj za ta testiranja je potrebna napotnica od pediatra?
Hvala za vse odgovore, zelo sem vam hvaležna!
Očitno se tudi njemu ni zdelo ravno alergijsko, Flonidan pa predpišemo, če drugega ne, za tisto majhno možnost, če gre vseeno za alergijo.
Ker pa so arašidi zelo pogost in hud alergen, bi to pač bilo dobro izključiti ali potrditi, da bi vedeli, čemu se je potrebno izogibati.
Napoti vas pediater.
Hvala, hvala!
Hm…zdaj me pa malo bega… če morda res ni bila alergija, kaj bi lahko še bilo s takimi simptomi? Srbelo je namreč zagotovo ni, minilo je pa postopoma tudi brez sirupa (v času od dogovora za pregled, prihod, odhod in še manjši obisk vmes, ker se nama zaradi občutnega izboljšanja niti ni več tako mudilo…) Preden je dobila sirup je oteklina že čisto uplahnela, edino ustnice so bile izrazitejše in oči,kot da bi imela naličene z vijolično…
Če kaj pomaga podatek, da ji je v soboto nekaj naškodilo v hrani in je zvečer in ponoči bruhala, v nedeljo pa ni imela teka. Danes je bila spet normalno ješča, vseskozi brez kake vročine ali slabega počutja.
Podobno lahko vidimo pri raznih pikih. Ampak bi tudi srbelo, vsaj oteklina.
Enostranska nesrbeča oteklina je malo verjetno v zvezi s kakšno hrano ali bruhanjem.
Nimam pametne ideje, dokler ni jasno, pa je treba jemati, kot da bi bila res alergija.