Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Ostrina vida

Ostrina vida

Za opravljanje nekaterih poklicev je zahtevana ustrezna ostrina vida (na primer najmanj 0.4).

Zanima me, kaj je to ostrina vida, v kakšni povezavi je z dioptrijo, in če jo lahko razberem iz okulističnega izvida:

Vdo: -5,0ph=1.0
Vlo: -4,0ph=1.0

Na vasem okulisticnem izvidu je vidna ostrina desno 1,0 to je 100% in prav tako levo 1,0 to je 100%, dioptrija pa je desno minus 5,0 in levo minus 4,0.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Mene pa zanima, če je med ostrino vida in dioptrijo kakšna povezava.

LP Marjeta

V bistvu je povezava s tem, da večja ko je dioptrija večja je možnost, da človek slabše vidi oziroma da se vid slabše razvije, vendar če je dioptrija korigirana se lahko vid 100 % razvije, še posebno če se refraktivna napaka to je dioptrija ustrezno in pravočasno korigira. Čas za razvoj vidne ostrine je od 8 do 10 leta starosti. Za to je tako pomembno, da se pri majhnem otroku kontrolira če dobro vidi oziroma če ima kakšno dioptrijo.
Druga stvar, ki pa jo velja tudi omeniti je da je na primer pri visoko kratkovidnih v določenih primerih opaziti spremembe na očesnem ozadju zaradi katerih lahko človek slabše vidi, ker je mrežnica spremenjena zaradi kratkovidnosti. Torej je zopet v enem smislu povezava med vidno ostrino in dioptrijo.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Prosim za vašo razlago diagnoze vida našega dvoletnega fantka.

Julija 2009 je zbolel. Zaradi intrakranialnega tlaka ob cistični leziji nad pinealno žlezo je prišlo do pareze abducensa levo in natrganja obeh optičnih živcev. Cista je bila avgusta 2009 odstranjena, pojavil se je še higrom, ki pa se je stabiliziral in nevrokirurški status je zdaj stabilen.
Levo oko pokrivamo vsak dan eno uro in mu damo pol tabletke vitamina B kompleks.

20. 04. 2010 je imel okulistični pregled z VEP in ERG preiskavami.

V izvidu so stvari, ki mi ne povejo jasno, koliko vidi. Piše:
V primerjavi z prvim elektrofiziološkim izvidom (november 2009) sta tokrat izzivna bliskovni in onset VEP na binokularno draženje.
Ob današnjem pregledu je vidna ostrina primerljiva. Na desno oko vidi vsaj 6/24 s.c.P.L., na levo isto.

Kaj pomeni “izzivna”? Kaj to govori o vidu, njegovem napredku?
Je 6/24 s.c.P.L. dobro ali ne? Kakšne so sploh te stopnje, mere?

Svetujejo le spremljanje. A ne bomo kaj zamudili, npr. pri škiljenju ali pri kratkovidnosti, ki lahko pusti spremembe na šarenici?

Ali tudi pri vas delate raziskave, ki bi nas pripeljale bliže k odgovorom in ukrepanjem?

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Veronika

Pozdravljeni gospa Veronika,
nisem zdravnica, delam pa s slabovidnimi in slepimi otroki na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani. Predlagam Vam, da pokličete našo socialno delavko po 25. avgustu 2010 in se naročite pri nas za zgodnjo obravnavo vašega fantka. Ob pregledu prinesite s seboj oftalmološke izvide. Napotnice ne potrebujete. Kontaktno številko boste našli na naši internetni strani.
Lep pozdrav, Urška Lah, tiflopedagoginja.

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

Spoštovani, ste kratkoviden, vendar je z očali ostrina desnega in levega očesa normalna. (100% vidna ostrina).

Morate pa nositi očala ali kontaktne leče.

LP dr Gorazd Kolar

*******************************************

New Report

Close