Osteoporoza po mnenju ortopeda
Že več kot leto imam težave z kolki. Boli me predvsem na zunanji strani kolka najbolj ponoči tako, da se zbujam od bolečin. Pred več leti sem imela zvin vratnega vretenca, in imam še sedaj težave z mravljinčenjem rok in bolečin v vratu. Bila sem na rentgenu kolkov in hrbtenice. Ugotovljene so bile degenerativne spremembe kolčnih sklepov in sakroiliakalnih sklepov ter osteoporoza . RTG vratu: Spondiloza. RTG lumbalne hrbt.: LS stransko zožen prostor med L5-S1, manjše spondilotične spremembe. Ortoped mi je rekel, da bolečine v kolku niso od obrabe kolka ampak najbrž izvirajo iz hrbtenice. Zanima me ali je to res možno. Ali je možnost, da se bolečine na zunanji strani preselijo na notranjo stran kolka? Telovadim kar redno in delam vaje za hrbtenico, imela sem tudi že fizioterapije vendar kakšne večje olajšanosti ni bilo čutiti. Sedaj sem si dala izmerit kostno gostoto in mi še ni pokazalo osteoporoze tako, da ne vem kako so lahko tako različni izvidi. Za vsak odgovor sem vam hvaležna.
Spoštovani!
Težko presojam, kaj je res in kaj ni, lahko pa nanizam nekaj razlogov, ki govorijo za eno ali za drugo stvar. Če na rentgenskih posnetkih ne najdejo sprememb tipičnih za obrabo koka, potem z veliko verjetnostjo lahko rečejo, da ne gre za obrabo kolka in se seveda obrnejo k naslednjim možnostim, od katerih je ena tudi ishialgija, tj. bolečina, ki nastane zaradi pritiska na živce ob hrbtenici. Mogoče je tudi vnetje kit, sluzniv vrečk…, a manj pogosto. Vedeti bi moral še kaj več o teh znakih.
Na rentgenskem psonetku so spremembe pogosto označene kot osteoporoza, ker se priakzuje kost kot, da ima manj kalcija, vendar to ni diagnotična metoda, ki bi bila osnova za postavitev diagnoze, še za sum komaj in zato je pravi izvid tisti, ko ste opravili merjenje kostne gostote.
Vem, da vam nisem mogel v celoti odgovoriti, a upam, da boste vsaj lažje ocenjevali številna mnenja, ki so vam jih psoredovali.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik