Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija osteoporoza in kalcij

osteoporoza in kalcij

Spoštovani!

Stara sem 34 let. Ker imata tako moja babica kot mama osteoporozo, bi z dodatnim vnašanjem kalcija poskusila to preprečiti ali vsaj omiliti pri sebi.

Vljudno vas prosim, če mi lahko svetujete kateri kalcij je zaradi različne absorbcije, ki jo (baje) imajo, smiselno uživati?
Ob dnevu osteoporoze je bilo veliko recenega in zasledila sem, da ima najboljso absorbcijo koralni kalcij (VIVAN), vendar ne vem zakaj ravno ta. Ali mi lahko poveste v kakšni obliki mora biti kalcij, da je absorbcija dobra. Ali absorbcijo poveča sočasno uživanje še česa drugega?

Zelo vam bom hvalažena za odgovor.

Biba

Spoštovana Biba,

na vprašanje kateri kalcij se bolje absorbira vam bodo znali veliko bolje odgovoriti endokrinologi, ki se ukvarjajo z medikamentoznim zdravljenjem osteoporoze. Glede na to, da ste stari 34 let pa bi vam svetoval za preprečitev pojava osteoporoze v prvi vrsti redno zmerno telesno aktivnost in rekreativno ukvarjanje s športom ter ob tem skrb za zdravo prehrano z uživanjem zadostnih količin mleka oz. mlečnih izdelkov. V kolikor kadite vam tudi priporočam, da prenehate s kajenjem. Sicer sem mnenja, da zdrav aktiven človek v vaši starosti ob primerni zdravi prehrani ne potrebuje dodatne terapije s kalcijem.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close