Osteoporoza in gazirane pijače
Pozdravljeni
Star sem 44 let paraplegik(parapareza hodim z berglami) pred 3 leti so mi odkrili osteoporozo po zlomu golenice,od takrat jemljem Fosavance in kombinacijo zdravil kalcija in magnezija,zdravila bom previdoma jemal do konca leta 2011.
Zanima pa me katere pijače škodijo zdravljenju osteoporoze namreč dnevno popijem 1 do 2 kavi z mlekom,ker samega mleka ne morem(zdravnik pravi,da mi v želodcu manjka nek encim,ki razkraja mleko) in 2 do 4 dcl kokte ali kokakole,spijem pa tudi kozarecali rdečega ali belega vina čez dan.Dnevno popijem do tudi do 2 litra vode.
Davor
Spoštovani,
Če ne prenašate mleka, je potrebno nadomeščati kalcij (kar pa že jemljete). Gazirane pijače, predvsem koka-kola, niso priporočljive, ker pospešujejo razgradnjo kosti. Vino v zmernih količinah (do 2 dl dnevno) ne škodi in po nekaterih študijah celo nekoliko koristi.
Spoštovana,
Ugotovljen zlom rebra ima lahko več vzrokov. Seveda lahko pride do zloma reber ob padcu ali udarcu. Lahko je zlom posledica nekega drugega procesa (patološki zlom). Tudi osteoporoza je eden od možnih vzrokov. Za odgovor na vprašanje je potrebno več podatkov (preiskav): dobimo jih lahko s kombinacijo slikovnih preiskav (RTG, CT, scintigrafija) in laboratorijskih preiskav, ki izključujejo možnost sekundarne osteoporoze. Prepričan sem, da bo družinski zdravnik ocenil, katere preiskave je potrebno narediti.