Osteoporoza
Na merjenju kostne mase ( imam 53 let, v meni sem eno leto) so mi ugotovili za 10% slabši rezultat kot pred petimi leti ( skupen padec od 96% na 86% ). Zdravnica mi je takoj predlagala nadomestno hormonsko terapijo , ki sem jo odklonila , pa me je gledala, kot da me luna nosi. Vsekakor sem jo vprašala za kakšno alternativo, potem pa mi je milostno predpisala tablete, ki se vzamejo 1x tedensko ( nekaj na F, sem pozabila ime) , s kalcijem bogato hrano in hojo.
Zanima me, kako to, da ob vsem, kar se v zadnjem času negativnega bere o NHT, zdravniki to veselo priporočajo? In – ali sem storila prav, ko sem odklonila? Ali mi res grozi zlom kolka, če padem s kolesom, kot mi je ‘grozila’?
Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav.
Manja
V medicini se dogaja isto, kar je sicer značilno tudi za druga področja: pod vplivom novejših spoznanj se spreminjajo doktrine. Tako je še preteklo leto veljalo za skoraj nedopustno pustiti žensko brez nadomestne hormonske terapije, pa čeprav so onkologi že takrat majali z glavami, zdaj se je spet vse obrnilo za 180 stopinj.
Moje osebno mnenje je, da je pač treba ravnati po zdravi pameti: če vam pomanjkanje hormonov dela hude težave, če imate v družini hudo osteoporozo potem na vsak način krajše obdobje (recimo max.3 leta) jemljite nadomestno terapijo. Če pa težav nimate, ali pa imate v družini pogosta rakasta obolenja dojk in rodil, potem je jaz na vašem mestu ne bi jemala. Preprosto dajte na tehtnico vsa pro in contra pa boste videli, kam se bo nagnila.
Pozdravljeni!
Pred dvema letoma je tudi meni merjenje kostne gostote pokazalo zelo slabe rezultate.Zdravnik mi je rekel, da imam kosti v tako slabem stanju, kot da mi je 80 let, imela pa sem jih 43.
Ker sem že bila na hormonski terapiji zaradi raka dojke, sem dobila na recept tablete Fosamax, ki jih jemljem tudi 1 krat tedensko z dodatkom vitaminskih tablet AD 3 .Po letu in pol jemanja sem opravila ponovno merjenje in rezultati so bili bistveno boljši.S tem želim povedati, da se osteoporozi lahko upremo tudi z zdravili, ki niso hormonska in seveda z zdravo prehrano in dovolj gibanja.
Lep pozdrav
Darinka
Draga Darinka,
hvala za informacijo in vzpodbudo. Tudi meni je zdravnica predpisala Fosamax, a ga še nisem začela jemati ( začela bom v nedeljo zaradi morebitnih težav z želodcem). Zanima me, ali ste imeli kašne težave po jemanju, saj so poleg želodčnih možne tudi težave tudi s požiralnikom ( razjede).
Vsekakor me veseli, da Fosamax učinkuje in če je pomagal vam, bo najbrž tudi meni.
Lep pozdrav,
Manja
Draga Manja!
Ne bojte se stranskih učinkov Fosamaxa, čeprav so v navodilih navedeni.
Sama vzamem eno tableto vsak ponedeljek na tešče z veliko vode, tako da do sedaj nisem imela nobenih težav s požiranjem, niti z želodcem.Ker še moram jemati druga zdravila zjutraj in zvečer, sem si splanirala tako, da se po vzeti tableti Fosamaxa odpravim v kopalnico urediti za v službo, nato pojem kaj malega in vzamem še ostala zdravila.Po dveh letih jemanja kar uspešno premagujem osteoporozo na tak način in seveda na dovolj gibanja tudi ne pozabim
Vsak novi dan pričnem z lepo mislijo, ki mi pomaga pozitivno gledati na življenje, saj življenje je skrivnost, ki se vsakomur kaže po svoje in sproti.Nič v življenju ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše, Veselimo se, da ni še slabše, veselimo se tega, da je vse slabo tudi za nekaj dobro.
To so misli iz drobne knjižice Zvonet Modreja, ki so mi zdravile dušo in telo, ko sem premagovala raka in ga na veliko srečo tudi premagala, zdaj pa mi mnogokrat polepšajo dan.Naj polepšajo dneve tudi vam, kajti umetnost življenja ni v tem, da vzamemo, kar si dobrega izberemo, ampak v tem, da sprejmemo, kar nam je neizogibnega izbralo življenje in skušamo iz tega narediti kaj dobrega…
Lep dan še naprej!
Darinka