Osteoporoza
Pozdrevljene.
Upam da pišem v pravi forum, v nasprotnem primeru temp lahko premaknete v primernejšega.
Prejšnji vikend, se mi je ponovno pojavila stara bolečina v hrbtu. Obiskala sem zdravnico, trenutna diagnoza je vnetje hrbtnih živcev ter zategnjenost mišičevja.
Po podrobnem pogovoru, sem omenila da sem pri 16-najstih tehtala 109 kilogramov ter, da sem le te izgubila v 4-irih letih anoreksije ter zadnjih dveh letih bulimije. Zdravnica me je najprej debelo gledala nato pa posumila, da imajo moje tževe z hrbtenico lahko korenine v osteoporozi.Čakam na rendgen hrbtenice.
Ta ugotovitev me je zelo prestrašila.
Pred tremi mesecemi sem se odločila da končno preneham z bulimijo, Nekaj tednov še zdržim tako, da bruham smo 1krat tedensko. Dva tedna nazaj pa me je spet močno zaneslo, bruhala sem redno tudi do 3krat dnevno. Nato se je pojavila močna bolečina v hrbtu.
Odločila sem se da resnično preneham bruhati in se končno vzamem v roke in se naučim normalne prehrane. Učeraj sem po dolgem času jedla normalno, ves večer me je grozno bolel prebavnitrak.Ponoči sem sanjala grozne sanje, v njih sem bila spet tista nesrečna debeluška, zraven mene pa je stala prelepa lepotica, ki je z kačjimi očmi vlekla k sebi mojega dragega. Nevem kaj naj storim. Zadje mesece se z mojo težo presenetljivo nisem kaj dosti obremenjevala, sedaj pa so vse skrbi v enem dnevu prikradle nazaj v mojo glavo. Bojim se da bom z takim razmišljanjem dokončno uničila moje telo, ki je že sedaj šipko. Telo nujno potrebujem saj sem končno našla smisel v mojem življenju, ter začela graditi svoje lastno podjetje.
Nikoli nisem znala jesti “normalno”, ali nisem jedla ali pa sem bruhala, že 6 let poznam la ti opciji.
Je možno da sem mi je pri 21-setih začela razvijati osteoporoza, je to pri ljudeh z motnjami hranjena pogost pojav????
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore.
Pozdravljena!
Glede na vse napisano bi rekla, da ni čudnega, da imaš osteoporozo. Ali so zadnja leta kile previsoke, ali ješ in bruhaš ali stradaš, pa so kile prenizke za tvoje telo.
Ne vem, koliko ljudi z motnjami hranjenja trpi tudi za osteoporozo, vendar je večja verjetnost za to pri anoreksiji, še bolj če je teža bolj nizka in to traja dalj časa.
Prav je, da te skrbi za tvoje zdravje.
Kaj dosti te ne bom tolažila, ampak te bom kar spodbudila, da si poiščeš psihosocialno pomoč. Ne bo dovolj splošni zdravnik, tudi rentgen ne bo prinesel čudežev! Pomembno je, da se odločiš za okrevanje in si poiščeš resno pomoč! Ali v okviru zdravstva (Enota za motnje hranjenja, pri KOMZu, v Ljubljani) ali psihoterapije ali katere od svetovalnic za začetek, je tvoja izbira.
Le to bi rekla za konec: ne čakaj na maj oz. ne čakaj, da se bo zgodil čudež in bo anoreksija kar sama odšla, ker ne bo!
Vse dobro na poti okrevanja in oglasi se še kaj, če boš rabila!
Pozdravljena!
Tudi sama sem zelo hitro dobila zaradi anoreksičnijh težav osteoporozo. Ta je bila zelo huda in se je že nekoliko izboljšala. Želim ti, da vzameš stvari zelo resno v roke. Ni vredno, da si popolnoma uničiš telo. Ne bi te rada strašila, a v doglednem času moram na operacijo kolka in kolena. Razmisli. Pa se sprašujem, če je vse to bilo vse to potrebno.
Lep dan!