Osteopetrosis
Spoštovani!
Leta 1985, sem bil pri 18 letih v Valdoltri operiran na hrbtenici; scoliosis thoracalis dex. osteopathica. Takrat so postavili tudi diagnozo Osteopetrosis, ki so jo leta 2000 v Ljubljani tudi dokončno potrdili.
Do lanskega leta kakšnih večjih težav, razen izrazitejših bolečin v hrbtenici, nisem imel.
2.junija pa sem si ob hitrem zasuku v desno, zlomil stegnenico; prečni zlom na prehodu proksimalne v srednjo tretjino.Tukaj je bil medularni kanal povsem obliteriran. Po 8 mesecih tomografija pokaže,da frakturna poka še vedno ni v celoti premoščena. (citirano iz izvida).
Zanima me naslednje: Se da Osteopetrozo, ki je menda vzrok, da kost še zdaj ni premoščena, zdraviti? Če da, kako? Traumatolog je že takoj na operaciji stegnenice povedal, da bo najverjetneje potrebna še ena operacija (menda “zamenjava dela kosti”) Kakšen je pravzaprav tak poseg? To je bil moj prvi zlom v 37 letih. Je Osteopetroza podobna Osteoporozi in je enako tveganje za kosti? Hvala vam za odgovor.
6steopetroza je redka prirojena bolezen kosti, ki so pri tej bolezni prekomerno goste – gre za posledico nepravilnega razmerja med tvorbo kosti in razgradnjo kosti, ki sicer stalno poteka v telesu. Obstaja več različnih tipov osteopetroze – bolezen se lahko kaže kot pogosti zlomi, kostne okužbe, glavoboli, oglušelost, utesnitve različnih živcev, hematološke motnje in še bi lahko naštevali.
Za zlome je tudi značilno, da počasneje zaraščajo. Zaenkrat učinkovitega zdravljenja za to bolezen ni. Na vprašanje o ponovni operaciji vam težko odgovorim, ker ne vem zaradi česa bi bila potrebna – zamenjava dela kosti mi žal ne pove dovolj, svetujem vam torej da o tem pred posegom podrobneje povprašate svojega travmatologa, ki vam bo razloge za potrebno dodatno operacijo zagotovo natančneje objasnil.