osteohonrom
Moja 10-letna hči ima na notranji strani desnega kolena bulo, ki je zelo trda in izgleda kot nekakšen kostni izrastek v velikosti 2X1cm. Hči je zelo suha in velika, bula pa je ne boli. Bile sva tudi pri ortopedu, ki je postavil diagnozo: osteohondrom. Priporočil je operacijo. Zanima me, zakaj do tega pride, kako poteka operacija in ali lahko pride do komplikacij ? Kaj bi se zgodilo v primeru, če hči ne bi bila operirana ?
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Do osteohondroma pride, ker del kosti na mestu, kjer tudi sicer kost normalno raste pri otrocih raste vstran in prekomerno. Operacija je precej preprosta, bistvo operacije je, da se ta kostni del odstrani. Tako kot pri vseh drugih operacijah so tudi pri te možni zapleti, ki pa so zelo redki – npr. vnetje rane po operaciji, ponovitev osteohondroma. V primeru, da ne bi bila operirana bo se bo sprememba večala, sicer malo verjetno a možno je tudi da pride do maligne alteracije, torej razvoja kostnega tumorja.
V tem primeru so potreben obdobne kontrole tako, da lahko ugotovimo morebitno večanje osteohondroma in tedaj ga je potrebno vseeno odstraniti.
Spoštovani!
Potem sem pa jaz imela srečo ali jo pa še imam, saj sem v starosti 10 let ravno tako obiskala ortopeda in bil mnenja, da naj kar pustim pri miru, če bi se pa večalo, naj pridem pa odstranit. To je bilo pa pred 35 leti.
Za “protiutež” pa mi je na drudi nogi zrasla mehka oteklina- zanjo me pa skrbi. Kaj vi mislite?
Hvala inn vsem lep pozdrav
Žal samo na podlagi povedanega ne morem soditi za kaj bi lahko šlo – potrebno bi bilo navesti vsaj približno mesto te izbokline, velikost, kako hitro je nastala, ali povzroča kakšne bolečine, je nad tem predelom koža spremenjena…
Spoštovani!
Osteohondrom se lahko ponovi, to niti ni tako redko, vzrokov ne poznamo, možno pa je tudi, ker je dokaj zgodaj od operacije, da gre samo za ponovno oteklino mehkih tkiv. Svetujem ponovno RTG slikanje in kontrola pri operaterju.
Lep pozdrav!