Osteohondroza
Na MR so ugotovili, da po operativnem posegu vijaki omejujejo natančno preglednost slike, vidno je, da diskusa ni, prostori med L5 in S1 so zožani, kar je lahko vzrok težav.
Po dinamični fiksaciji manualna terapija ni priporočljiva, saj bi lahko stanje poslabšali.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Bila sem na slikanju hrbtenice in sem dobila takole napisani izvid: Težiščnica lumbalne hrbtenice je pomaknjena navzpred z poudarjeno fizološko lumbalno lordozo. Nakazana dekstrokonveksna deviacija torakolumbalnega prehoda.
Mi lahko pomagate in razložite kaj to pomeni zame, sem ženska in sem stara 27 let.
Hvala,lp
Spoštovani!
lepo bi prosila za razlago izvida rtg diagnostike:
“Fiziološka lordoza je izravnana, Začetno poudarjen kot prehoda med lumbalno in sakralno hrbtenico. Drugih patoloških sprememb ni videti. “
Moža že mesec in pol boli v spodnjem delu križa, bolečina se širi navzdol po levi nogi vse do podplatov in prstov na nogah, in po celi dolžini občuti mravljinčenje.
Najprej je začutil bolečino v križu (to se mi je ponovilo že tretjič v obdobju štirih let), nato pa je naknadno čez nekaj dni (ob še bolečem križu) naredil očitno še en nepreviden gib, in od takrat dalje se ta bolečina širi še v nogo. Bil je na treh fizioterapevtskih športnih masažah, ki niso dale nobenega pozitivnega učinka, razen nekajurne razbremenitve in sprostitve.
Že ves čas redno dela vaje za krepitev hrbtenice (po svojih zmožnostih), masiramo mu križ in nogo, pa napredka skorajda ni.
Čez tri tedne je naročen na pregled pri ortopedu.
Prosila bi Vas za Vaše mnenje: ali gre za vkleščen živec, išias ali kaj drugega….ter kaj narediti, da bi se stanje izboljšalo.
Hvala za Vaš nasvet in lepo pozdravljeni!
Romana
Fiziološka lordoza (izravnanost) kaže na znak akutnih težav.
Simptomi kažejo na znake vkleščenosti živca (verjetno L5), treba je natančno videti vzrok, verjetno zakrčenost mišic.
Klasična masaža ne doseže mišičnih tkiv, ki jih je treba sprostiti, zato verjetno ni učinka.
Prav tako stanje verjetno ne bo boljše z vajami – vaje svetujemo šele po terapiji za vzdrževanje stanja ali pa pri zdravem človeku za hrbtenico, nikakor pa ne sodijo med elemente terapije.
Oglasite se na pregledu. lahko vam pomagamo.
Lep pozdrav,
Za canna:
Če je to vse,kar piše izvidu in ni omenjena obraba, omenjena je le geometrijska nepravilnost.
Pomaknjenost težiščnice je lahko posledica napačne drže, deviacija torakalnega prehoda pa je lahko tudi odgovor na bolečine.
Če imate bolečine, se lahko oglasite na pregledu, z manualno terapijo vam lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Star sem 40 let in imam občasne bolečine v predelu križa že od 15 leta ( 1-2 letno).
Februarja letos so se bolečine ponovno pojavile po igranju nogometa. Čez en teden pa me je po smučanju močno bolelo cca 5 cm levo od sredine hrbtenice v predelu 5 vretenca do sredine zadnjice. Prav tako sem čutil rahle mravljince v stopalu, imel sem težave pri hoji,..
Po dveh fizioterapijah so mravljinci v stopalu izginili, skupaj pa sem opravil 4 fizioterapije, vendar se stanje ni nič popravilo.
Opravil sem tudi 3 terapije pri doktorju in kiropraktiku g. Rugoletu, bolečine levo od hrbtenice in v zadnjico so skoraj iste, kar pa me ovira pri hoji, razgibavanju,…
14.03. sem opravil MR lumbalne hrbtenice, rezultati preiskave so naslednji:
– izravnana lumbalna lordoza
– spondilotične spremembe na vseh segmentih
– izguba intenzitete signala iv. diskov L4L5 in L5S1 zaradi degeneracije ter znižana iv. prostora v tem nivoju – iv. hondroza
– manjše schomolove hernie na več segmentih
– v axialni ravnini je v nivoju L2L3 vidna zmerna levostranska hernacia iv. diska, ki pritiska na duralno vrečo in nekoliko oži spinalni kanal
– v nivoju L4L5 je vidna nekoliko izrazitejša centrodesnostranska hernacia iv. diska, ki pritiska na duralno vrečo in oži spinalni kanal
– v nivoju L5S1 je prisotna izrazitejša levostranska hernacia iv. diska, ki pritiska na duralno vrečo in oži spinalni kanal.
Prisim Vas za razlago omenjenih rezultatov preiskave ter vaše mnenje kako naprej. Hvala.
Izravnana lordoza kaže na znak akutnih težav.
Ni mogoče natančno ugotoviti, v katerem predelu je dejanski problem, verjetno je hernija L4-5 ali L5-S1, obe sta dokaj močni in pritiskata na duralno vrečo in ožata hrbtenični kanal, tudi medvretenčni prostori so zožani. To bi lahko ugotovil le s primerjavo slik s klinično sliko na pregledu.
Kontraindikacij za zdravljenje z manualno medicino ni, lahko se oglasite na pregled.
Lep pozdrav,
Za Samantha:
Lordoza kaže na akutne težave, mišice v tem delu ne delajo sorazmerno kot odgovor na bolečinske simptome.
Zmanjšan je medvretenčni prostor v segmentu L5-S1. V tem segmentu so prizadeti tudi mali sklepi, lahko pride do hernije (če že ni).
Verjetno gre pri vas za bolečine v ledvenem delu, ki morda sevajo v nogo.
Gre za klasično sliko za zdravljenje z manualno terapijo.
Lep pozdrav,
Za Stanko in kolstan:
Gre za podobno sliko kot pri Samanthi (prejšnji odgovor), le da je tu prizadet tudi segment višje (L4-L5), tudi vam lahko z manualno medicino pomagamo.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
prosim za razlago izvida:
RTG L/S hrbt.2x:
Nakazana retrolisteza seg. L5 glede na S1 za 5mm (degenerativno).
I.v. osteohondroza L5 – S1.
V ostalem je L/S hrbt. v mejah normalnega.
Manjšo bolečino in napetost v ledvenem predelu in v križu čutim vseskozi, večja bolečina pa se pojavi po večjih naporih (kolesarjenje, nordijska hoja, včasih že po daljšem sedenju ali vožnji avtomobila). Redno delam raztezne vaje in vaje za moč trebušnih ter hrbtnih mišic. Kolesarjenje sem zaenkrat opustil, me pa zanima, če ga lahko vseeno izvajam?
Za vašo pomoč oz. nasvet se vam v naprej zahvaljujem.
lp
Miro
Vzrok je na prehodu ledvenega v križni del hrbtenice (L5-S1), kjer je ugotovljena retrolisteza druge stopnje z zamikom vretenca nazaj.
Bistveno je, da se ugotovi stabilnost v tem delu. Če gre za stabilno retrolistezo, z manualno terapijo lahko pomagamo, v nasprotnem (nestabilna ali celo napredujoča) primeru žal ne.
Stabilnost se ugotovi s funkcionalno sliko ledvenega dela (v vsaj dveh položajih).
V primeru, da gre za nestabino retrolistezo tudi kolesrajenje odsvetujem.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Že nekaj časa imam težave z vrtoglavico in bolečinami v hrbtu.Sedaj sem opravila rtg vratne in prsne hrbtenice.Izvidi so naslednji.
Vratna hrbtenica:rahla dextrokonveksna deviacija vratne hrbtenice-motena-antalgična drža.Parcialni vretenčni blok-mikrodisk-C2-C3 kot razvojna varianta normale.Normalna višina preostalih korpusov in diskusov.Začetna intervertebralna artoza cervikotorakalnega prehoda.
Prsna hrbtenica:kifoskoliotična deviacija torakalne hrbtenice-drža? Zmerna kostotransverzalna artroza obojestransko.Večetažna osteohondroza in začetna sekundarna spondiloza srednjih in spodnjih torakalnih vretenc.
Prosim Vas, če mi lahko pojasnite kaj to pomeni:Ali je možno, da so vrtoglavice in občutek nestabilnosti v nogah povezane z bolečinami v hrbtenici .
Deviacija vratne hrbtenice je verjetno posledica bolečin, zaradi katerih so nekatere mišice preveč zategnjene.
V segmentu C2-C3 gre za posebnost razvoja, disk je malo manjši vendar v tem trenutku to ni pomembno.
Obrabljeni so vsi sklepi vratnega dela do prvega prsnega vretenca, povsod je prisotna osteohondroza.
V prsnem delu je hrbtenica nekoliko puklasta in še stransko ukrivljena.
Na sliki konkretnega vzroka za vaše simptome ni videti, potreben bi bil pregled, kjer bi primerjal diagnozo s klinično sliko, ugotovil vzrok in ocenil možnosti zdravljenja z manualno medicino.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
na vas se obračam za mnenje in morebitno pomoč, glede na izvid, ki ga prilagam. Imam 50 let in zadnje leto so se mi pojavile bolečine, ki očitno izhajajo iz hrbtenice. Najhujše so ko počivam na kavču, po spanju pa dobesedno okostenim. Šele po gibanju oz delu se bolečine precej omilijo. Tudi kihanje predstavlja problem, ker ne morem sproščeno kihniti (stiskanje v prsnem košu je pri kihanju precej neprijetno..opomba: pulmolog ni najdel nepravilnosti na pljučih). Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Izvid MR torakalne hrbtenice:
torakalna hrbtenica ima še ohranjeno kifozo.Videti je manjše iregularnosti krovnih plošč,manjše Schmorlova hernije,kar je bolj izraženo v spodnji polovici torakalne hrbtenice.Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen.Diskus Th 11-12 je močno znižan,spremembe signala v zvezi z osteohondrozo tipa Modic 2. Posteriorne diskalne konture ne kažejo pomembnih diskalnih izbočenj;ni videti degenerativnih zožitev spinalnega kanala. V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže patoloških sprememb signala. Gre za osteohondrozo torakalne hrbtenice,kjer je predvsem prizadeta spodnja polovica torakalne hrbtenice.
Še dopolnilo ortopeda:
objektivno normalno konfigurirana,primerno razgibana hrbtenica,nekoliko občutljiva v skrajnih legah in na poklep po sredi in spodaj torakalno,brez izpadov. Gre za začetne degenerativne spremembe,ostehondrozo predvsem spodnjih Th segmentov. Th: redne vaje,hrbtno plavanje,krepitev muskulature.
Pregled pri ortopedu je trajal 1 minuto, zato tudi prosim za vaše mnenje.
V prsnem delu ni videti bistvenih sprememb, bolečine v prsnem delu so lahko povezane tudi s spremembami v ledvenem delu hrbtenice, zato bi bilo smiselno opraviti Rtg. ledvenega dela.
V prsnem delu so nekoliko sumljive le spremebe v segmentu Th11-Th12, kjer bi tudi lahko bil vzrok za vaše simptome.
na pregledu pri nas bi lahko ugotovili, ali so krive spremembe v prsnem delu ali v ledvenem, verjetno bi vam tudi lahko pomagali težave odpraviti.
Lep pozdrav,
na CH je vidna izravnana fiziološka lordoza,diskretno je začetno zožen i.v. prostor med vretencema C5-C6,C6-C7.Na CH so vidni znaki začetne osteohondroze.Vidne začetne spremembe v področju malega sklepa med vretencema C5-C6,C6-C7 obojestransko(diskretno bolj levo)) kaj pomeni vse to??Hvala za odgovor