Najdi forum

RTG VRATNE HRBTENICE V 2 PROJEKCIJAH
IZVID
Zravnana vratna lordoza.
Znizani i.v.prostorina nivoju C6-C7,s subhindralno sklerozo.
Na teh nivojih so vidni tudi anteriorni in posteriorni osteofiti
V mekih tkivih ni kalcinacij.

Prosim,za odgovor na ta izvid

Ali mi lahko pomagate?

HVALA!!
JELKA

Pozdravljeni, Stara sem 50 let in imam hude pekoče bolečine v vratni hrbtenici,bila sem na slikanju in moj izvid pravi.. izravnana cervikalna lordoza. Začetna spondiloza na seg.CIII do CVI. Blažja iv. hondroza CV-CVI. Lepo prosim ali mi lahko pomagate in vnaprej se vam zahvaljujem……… Zdena

Spoštovani
Ne vem če sem se obrnila na pravi naslov vendar ne vem, kam naj vprašam..do obiska pri otropedu pa je še kar nekaj časa.
Moja 13 letna hči ima precej težav s hrbtenico. Pjavljajo se bolečine v vratnem delu in v predelu ledvic. Vsak dan mora vsaj nekajkrat celo hrbtenico “popokati” ker jo drugače vse boli. To ni slišati lepo, menim pa da tudi zdravo ni, vendar le tako neka napetost popusti.
Danes sem končno dobila izvide njene hrbtenice kamor naju je napotil njen ortoped.

Piše:
RTG vratne hrbtenice:
Prikazanih je 7 vratnih vretenc in 1.torakalno.
Izravnana vratna lordoza.
Spondiloziteza C4 napram C5 za 2mm.
Začetna spondiloza na nivoju C5-C6
RTG torakalne hrbtenice:
Blaga dekstrokonveksna skolioza torakalne hrbtenice.
Izravnana torakalna kifoza.
RTG lumbalne hrbtenice:
Izravnana lumbalna lordoza ter secrum acutum.
Nekoliko ožji i.v. prostor na nivoju L1-L2 -začetna i.v.osteohondroza.

Mnenje
Prevladujejo statične spremembe celotne hrbtenice.
Začetne degerativne spremembe vratne in lumbalne hrbtenice.
Napotene k ortopedu

Prosila bi vas za preprosto obrazložitev tega izvida, vaš predlog za zdravljenje če je potrebno
Tako bom lažje dočakala datum pri ortopedu, saj me skrbi,ker ne vem za kako resno zadevo gre.
Hvala in LP Mateja

Slika vsekakor ni primerna glede na starost, za to starost gre kar za velike in redke spremembe.
V C4-C5 gre verjetno za spondilolistezo – zamik vretenca. Tu je verjetno tudi poškodovana medvretenčna ploščica, začetne obrabne spremembe pa so vidne tudi v segmentu C5-C6.
Lordoza se je verjetno pojavila kot odgovor na bolečine.
Spremembe so tudi v ledvenem delu, morda gre tudi za okvaro ploščice L1-L2.
Izvid bi moral primerjati s klinično sliko, na osnovi česar bi lahko ocenil možnosti zdravljenja pri nas, zato vas vabim, da se s slikami in izvidi oglasite v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani!

Prosila bi za obrazložitev in vaše mnenje:

Stara sem 54 let. 2 do 3 leta nazaj sem imela občasne bolečine v predelu dimelj (bezgavke) na desni nogi in bolečine na notranji strani desnega kolena. Zraven je bil občutek hladnosti.
Občasno me v predelu hrbtenice med ledvicami in lopaticami tako zaboli, da se nekaj sekund ne morem premakniti. To se zmeraj zgodi, ko sedim.

Sedaj imam že 3 mesece močne bolečine v predelu desnega kolka in v predelu bezgavk na desni nogi (dimlje). Bolečine so prisotne, ko se vstanem in začnem hoditi. Čez čas, ko se ogrejem, se bolečina zmanjša. Vendar imam sedaj od srede avgusta močne bolečine v levem predelu gležnja (notranja stran in zadaj) in pete. Ob hoji so bolečina močnejše. Gleženj je otečen.

Bila sem na RTG in diagnoza je:
Zmerna spondiloza na seg.spodnje polovice TH.
Schmorlove hernije na posameznih segmentih TH in LH. Nakazana dekstrokonveksna skolioza in poudarjena lordoza LH, težiščica LH je pomaknjena precej naprej.
Zmerna spondiloza celotne LH, iv. prostori niso bistveno zoženi.
Precej izrazita osteohondroza in spondiloartroza LS prehoda.
Na skeletu medenice s kolki ne vidim večjih posebnosti, sklepni špranji obeh kolkov sta normalno široki.

Za odgovor se vam zahvaljujem.
Lep pozdrav!

Desnokonveksna skolioza je pokazatelj na bolečine v ledvenem delu hrbtenice, kjer je tudi verjetno vzrok za vaše težave. Na slikah sicer ni težjih sprememb glede na vašo starost.
Izvid kaže na lumboishialgijo ledvenega dela hrbtenice. V določenem segmentu ledvenega dela hrbtenice je dražen določen živec – kateri natančno je to, lahko ugotovimo na pregledu.
Svetujem vam, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni,

prosila bi vas za razlago naslednjega izvida:

Primerno ohranjene i.v.špranje.

Indirektni znaki subtilne ligamentarne lezije C3-C4.

Najlepša hvala.

Medvretenčni prostori so dovolj široki, prisotne so manjše spremembe vezi C3-C4, vendar ne piše kakšne.
Izvid je zelo skop in pomanjkljiv, natančno obrazložitev bi vam dal lahko le, če bi sam videl slike.

Lep pozdrav,

POZDRAVLJENI,
IMELA BI ENO VPR. IN SICER KAJ POMENI MOJ IZVID IN KAJ ME ŠE ČAKA?
FIZIOLOŠKA LORDOZA JE IZRAVNANA.V DISTALNEM DELU SO SPREDAJ VIDNI ZNAKI ZAČETENE DEFORMIRAJOČE SPONDILOZE.
VIDNE SO SPREMEMBE V PODROČJU MALEGA SKLEPA MED VRATENCEMA C III-C IV,C IV- C V,C V-C VI Z DESNE SRTANI KOT TUDI V PODROČJU MALEGA SKLEPA MED VRATENCEMA C IV- C V, C V-C VI Z LEVE STRANI.
TO JE IZVID RTG CH
DRUGI PA JE!
SINISTROKONVENKSA SKOLIOTIČNA DEVIACIJA LUMBALNEGA DELA HRBTENICE.SPONDILOTIČNE SPREMEMBE,PREDEVSEM SPODNJEGA DELA TH V KOLIKO JE TA PRIKAZAN.VIDNE SO MANJŠE SCHMORLOVE HERNIJE V VIŠINI TORAKOLUMBALNEGA PREHODA.SICER ZAČETNA SPONDILOZA LH.
SPONDILARTROZA LS PREHODA. NAKAZUJE,SACRUM ACUTUM,KAJ JE TO?
ŽELELA,BI OBRAZLOŽITEV, KAJ SE Z MENOJ DOGAJA.
HVALA ZA ODGOVOR ŽE V NAPREJ

LEP POZDRAV

Mislim, da ne gre za nič kritičnega, v vratnem delu je vidna nepravilna drža, ki je verjetno odgovor na bolečinske simptome v vratnem delu, ki se morda širijo v roke.
Pomembne so obraba in spremembe hrustanca – spondiloza, ki so odgovor na spremembe v hrbtenici.
V ledvenem delu je vidna deviacijska sprememba kot odgovor na bolečinske simptome.
Sacrum acutum pomeni, da je medenica pomaknjena nekoliko nazaj, kar je lahko tudi prirojeno, običajno ne povzroča večjih težav, lahko pa posredno zaradi spremembe težiščnice.
Z manualno terapijo je možno izboljšanje vašega stanja.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni
Sprašujem v imenu moje mame ki je stara 61 let
Pred dvajsetimi leti je imela nesrečo takrat so ji zatrdili sklep na nogi
nogo ima krajšo za dva centimetra
Ima probleme z hrbtenico sedaj je dobila izvid radiološke preiskave ki se glasi
Minimalna skoliotična deviacija. Močna i.v.osteohondoza predvsem L/S prehoda kjer je degeneriran discus in nižji i.v.prostor.
Začetna spondilartoza malih sklepov.
Nakazana strukturn atrofija. Sklerozacija žilja
Prosil bi vas če mi lahko objasnite izvid in če je možno zdravljenje pri vas
Vupanju da mi boste odgovorili vas lepo pozdravljam
Moj E-mail je [email protected]

Pozdravljeni,

prosim za mnenje na dignozno.

v nivoju L5-S1 je videti izgubo intenzitete signala i.v. diska zaradi degeneracije. Moram opozoriti, da sem stara 35 in sem v ta del prejela en udarec, da je do teh bolečnin sploh prišlo. v nivoju L5-S1 je videti centralno in minimalno bolj desnostransko protruzijo diska, ki minimalno pristiska na duralno vrečo, bistvene utesnitve spiralnega kanala ni.Ta diagnoza mi je bila postavljena pred 3 leti po tej poškodbi. Sedaj pa sem zanoslila in me zanima kako bo vse to vplivalo na nosečnost, moje zdravje in zdravje dojenčka in pa na sam porod. Ali ni rizični porod naravni saj pri tem gre za napenjanje. Že dosedaj sem se pazila, izvajam vaje, dosti hodim, si lajšam bolečine z masažnimi olji za sprostitev.

Prosim za vaš nasvet kako glede poroda. Ali naj ta izvid odnesem ginekologu, najverjetneje ne bo vedel za kaj se gre ali..?

Za Marjan:

Verjetno je poškodba deloma povzročila spremembe v ledvenem delu, saj hoja ni bila simetrična in so se ploščice neenakomerno obrabljale, glavni problem pa je na prehodu iz ledvenega v križni del, kjer je zmanjšan medvretenčni prostor in nekoliko poškodovana medvretenčna ploščica.
Svetujem obisk v naši ordinaciji[/url], obrabe in strukturnih sprememb sicer ne moremo spremeniti, lahko pa bistveno zmanjšamo bolečinske simptome in s tem dvignemo kvaliteto življenja.

Lep pozdrav,

Spoštovani g.Fedorov,
na vas se obračam v upanju, da boste lahko Vi pomagali naši babici.
Babica je že dalj časa opažala močne bolečine v rokah, hrbtu, kolenih.. Zadnja 2 meseca se je njeno stanje drastično poslabšalo. Bolečine v rokah so postale tako hude, da ji roke preprosto ne služijo več. Nastala situacija jo psihično uničuje, jaz pa ne vem kako naj ji pomagam. Do sedaj je bila poslana na dinatermijo in hidroterapijo, ki ji pa nista nič pomagali. Šele čez dva tedna je naročena za protibolečinsko terapijo. Njeni izvidi pa pravijo tako:
VRATNA HRBTENICA:
– ohranjena vratna lordoza
– začetna spondiloza v distalnih delih vratne hrbtenice
– skelet strukturno razredčen – osteopenija?
– blaga dekstrokonveksna deviacija
LUMBALNA HRBTENICA:
– deviacija v desno
– poudarjena lordoza
– vsi segmenti lumbalne hrbtenice so degenerativno spr. v smislu spondiloze
– spodnji segmenti = spondilartroza
– višina LS prehod = začetna hondroza
– znaki strukturne rarefikacije slikanega skeleta
– izražene kalcinacije v steni abdominalne aorte
KOLKI:
– prisotna sekundarna artroza (predvsem levega kolka)

Glede na te podatke ki jih imamo o njeni bolezni, me zanima kaj pomeni njeno stanje, ali je ozdravljivo in predvsem ali ji lahko Vi pomagate??
Iskreno se vam zahvaljujem za odgovor in vam želim veliko uspeha pri vašem delu.
Ines

Niste sicer navedli vaše starosti, kar bi mi pomagalo pri oceni.
Gre za starostne spremembe, ki so značilne za starost nad 50-60 let. Opaženo je tudi pomanjkanje Ca v skeletu, glede na to, da ni omenjena osteoporoza pa sklepam, da gre za rahlo obliko sprememb.
Če za vaše težave ni ugotovljenih drugih težav (artritis ali kaj podobnega) je verjetno, da težave izvirajo iz hrbtenice in v tem primeru bi vam lahko pomagali.
Svetujem pregled v naši ordinaciji[/url], kjer bomo ugotovili vzroke vaših težav in možnosti saniranja.

Lep pozdrav,

spoštovani g.fedorov lepo prosim za mnenje na diagnozo.že v naprej se vam najlepše zahvaljujem blaga dekstrokonveksna deviacija vratne hrbtenice.v stranski projekciji je cervikalna ,lordoza izravnana in kifotično angulirana v nivoju c5 c6.kjer je videti izrazito osteohondrozo.osteohondrozo kaže tudi nivo c6 c7….piše tudi znižane višine intervertebralnih prostorov l4 l5 in l5 s1..a mene boli pod tazadnjo pa cela desna noga hodim po injekcije pa se komej vstanem ali pa hodim..desno nogo sploh ne morem dvignit tako sem že razočarana,in več ne vem kaj naj prosim če mi vi lahko pomagate lep pozdrav….

lp ta odgovor zgoraj za lordozo in osteohondrozo sem zelo presenečena —-napisali ste za ta leta a jaz pa jih imam komej 41…kako mi lahko pomagate hvala

Za mene:

V vratnem delu so prisotne akutne težave z okvaro ploščic na C5-C6 in C6-C7, vendar mislim, da vaše težave izvirajo iz ledvenega dela hrbtenice, kjer so zaradi zmanjšanja medvretenčnih prostorov verjetno draženi živci, ki tu izhajajo.
Gre za tipično indikacijo zdravljenja z manualno medicino, zato vas vabim, da se s slikami in izvidi javite na pregled v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

Za ane:

Seveda se lordoza in osteohondroza lahko pojavita bistveno prej, gre za celotno sliko gospe, ki je verjetno različna od vaše.
Opišite nam celotno slio in vaše težave, da bom lahko svetoval kaj več.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

že kar nekaj časa imam bolečine v križu. Odločila sem se za slikanje in diagnoza je naslednja:
Sinistrokonveksna deviacija.
Intervertebralna osteochondroza segmenta L4-L5, priporočamo kontrolo čez mesec dni in primerjavo.
Intervertebralna chondroza segmenta L5-S1.
Procesus transversus na L5 desno je masiven in v tesnem kontaktu za maso lateralis sakruma, v tem delu še ni videti degenerativnih sprememb.
Stara sem 44 let.
Prosi Vas za obrazložitev diagnoze in nasvet kako izboljšati stanje oziroma kako omiliti bolečine?
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

New Report

Close