Osteohondroza
Za Borisa[/i]
Skoraj prepričan sem, da je vzrok vaših težav v vratnem delu hrbtenice.
Za mnenje bi obvezno potreboval sliko – izvid vranega dela hrbtenice, če to že imate, mi prosim pošljite, sicer pa se dogovorite z osebnim zdravnikom za Rtg slikanje v dveh projekcijah in mi pošljite informacije.
S slikami se lahko tudi oglasite v naši ordinaciji[/url].
Poglejte si še:
Kompresijske in kapilarne motnje pri osteohondrozi vratnega dela hrbtenice[/url]
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Lepo prosim za razlago naslednjega izvida :
Korpusi vretenc kažejo marginalno osteofitno apozicijo na robovih krovnih plošč.
Osteohondroza L3-L4,
kontura diskusa je močno izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Degenerativne spremembe malih sklepov. Stenoza spinalnega kanala.
Osteohondroza L4-L5,
kontura diskusa je močno izbočena na celotnem obodu, fokalnih patoloških izbočenj ni videti.Degenerativne spremembe malih sklepov. Stenoza spinalnega kanala.
Osteohondroza L5-S1, kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, malo bolj foraminalno levo
Degenerativne spremembe malih sklepov
Hvala lepa
Pozdravljeni!
Prosim ali mi lahko odgovorite na naslednje izvide:
Izravnana fiziološka vratna lordoza.
Nekoliko zožena i.v. prsotora od seg. C4 do C6 z manjšimi dorzalnimi spondilifiti.
Nakazana dekstrokonveksna deviacija Th hrbt. in začetna spondiloza.
Izravnana fiziološka lumbarna lordoza.Skelet L/S hrbt. je normalen.I.v. prostori so ustrezne širine.Utesnitve spinalnega kanala s strani skeleta ni videti.
Zaključek:
Statična motenost torakolumbalne in nakazana tudi L/S hrbt.
Začetne deg. spremembe vratne Th hrbt.
Stara sem 27 let, skrbi me, da ni kaj hujšega.
Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Za Ireno:
Gre za obrabo hrustanca, ki pa je že dolgo prisotna, saj so se posledično začeli pojavljati izrastki. Povsod so tudi zaradi okvare medvretenčne ploščice že vidne spremembe v malih sklepih.
Največje spremembe so v segmentu L5-S1.
Zelo dobrodošlo bi bilo, če bi mi navedli vašo starost in simptome, ki spremljajo navedenega izvida.
Lep pozdrav,.
Za Danny:
Za vašo starost so navedene spremembe kar precejšnje, pričakoval bi jih po 40 letu. V vratnem delu so verjetno prisotni bolečinski občutki, katerih posledica je izravnana lordoza.
Navedite mi simptome ali pa se s slikami kar oglasite na pregled v naši ordinaciji.[/url]
Lep pozdrav,
Bolečine so tipične za vašo diagnozo, zdravljenje je možno z manualno medicino. Prinesite slike s seboj, predvsem moramo videti, kolikšna je stenoza na posameznih segmentih.
Operacija bi bila, vsaj kolikor lahko vidim iz izvidov, močno preuranjena.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Lepo vas prosim vas za obrazložitev izvida RTG vratne hrbtenice.
Izravnana fizološka lordoza z tendenco dorzalne angulacije v višini C 4-5- nefizološka drža.
l.v. foramni sta nekoliko zoženi v višini C 3-4 obojestransko, ostali so ohranjeni.
Imam 44 let. Kakšna terapija je priporočljiva in naj sledi temu?
Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem.
Za Danny:
Simptomi potrjujejo moj sum, da so vzrok spremembe v vratnem delu hrbtenice, kar je nakazovala fiziološka lordoza.
Težave lahko z manualno terapijo odpravimo, zato vas še enkrat vabim, da se oglasite.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Stara sem 28 let. Opravljam sedeče delo v pisarni. Moje težave trajajo že približno dve leti, zadnja dva meseca pa je v bistvu že nevzdržno. Težave pa so naslednje:
Prsna hrbtenica: bolečina med lopaticama je prisotna v bistvu skoz (24 ur na dan) – če delam stoječe delo, npr. pometanje tal – me kar hitro začne tako boleti oz. peči – da se potem za nekaj časa vležem da pridem malo k sebi. Zdi se mi, da je ta del hrbtenice kot da je »zakrnel, seseden«, …..Gibi levo, desno in nazaj so boleči, gre za občutek, kot da je ta del hrbtenice »zlomljen«. Dvakrat sem že skoraj kolabirala (bolečina za levim rebernim lokom, siljenje na bruhanje, bledica, omotičnost, oblila me je zona – zaradi vsega tega sem opravila kolonoskopijo – mnenje internista je bilo: gre za posledice težav z lokomotornim aparatom).
Ledveno križna hrbtenica: Približno dve leti nazaj me je v tem predelu bolelo samo, če sem mogoče dolgo časa kaj dvigovala ali pa se sklanjala, vendar je ta bolečina čez nekaj dni ponavadi izginila. Zdaj približno zadnja dva meseca pa je bolečina stalna. Paziti moram kako stopim, se obrnem in podobno, ker mi včasih kaj »zaskoči« in rabim potem nekaj časa, da se rešim iz tega položaja (neugodnega bolečega primeža). Tudi v postelji si moram pri menjavi položaja pomagati z rokami. Če sedim na tleh se ponavadi ne morem sama vstat (rabim pomoč da me kdo dvigne) ali pa se obrnem na bok in se nekako dvignem. Tudi iz avtomobila so me morali že dvakrat dvigovati ker nisem mogla sama vstati. Zelo grozno je pri kašlanju in kihanju – če pride do tega se moram sklonit čimbolj proti gležnjem ali pa nekoga prosim da mi pritiska v predel ledveno križno, da tako ne čutim bolečine (oz. »elektrike«) ki mi vdari, se mi zdi da po celotni medenici vse do trtice. Zadnje leto sem imela težave tudi ob menstruaciji. Tisti dan, ko je bilo »tik pred zdajci da jo dobim« se mi je razširila bolečina po celotni desni stegnenici, tako da sem takrat pač vzela 1 do 2 Ketonala ki mi jih je predpisala ginekologinja in se včasih bila sposobna tudi po 30 min kljub Ketonalu »z rokami udarjati po stegnenici« da sem malo preusmerila bolečino.
Bila sem na RTG slikanju, vratne, prsne in ledvene hrbtenice. Izvidi pa so naslednji.
Vratna hrbtenica: Lomljena sagitalna os C4-C5. Sicer pa primerno široki i.v. prostori. Indirektni znaki subtilne ligamentarne lezije C3-C4, deloma C4-C5, potrebni so funkcionalni posnetki.
Torakalna hrbtenica: slaba drža z začetno spondilozo, predvsem v srednji tretjini torakalne hrbtenice, kjer je vidno stanje po v mladosti preboleli blagi obliki Mb Scheuermanna.
L/S hrbtenica: v stranski projekciji je lumbalna lordoza poudarjena. Znižan intervertebralni prostor L4-L5. Zmerna spondilartroza malih sklepov L/S prehoda. Strukturno je skelet v normalnih mejah. Spina bifida S1.
Komaj čez mesec dni sem naročena pri fiziatru. Sicer sama delam vaje za hrbtenico, vendar nič ne pomaga.
Povedati pa moram, da sem v 13 tednu nosečnosti in se zelo bojim kako bo tekom nosečnosti z mojo hrbtenico. Bojim se tudi da si ne bi ob samem porodu še bolj poškodovala hrbtenice (baje so možnosti za carski rez zelo majhne). Verjetno bi morala opraviti MR ali CT, vendar si tega v mojem stanju ne morem privoščiti.
Upam da mi lahko kako svetujete in se opravičujem za takšno dolgo pisanje.
Lp.
Spremembe so vidne v vseh delih hrbtenice, vendar nikjer ni videti kritičnih sprememb. Posledica dolgotrajnih bolečin je tudi lordoza v ledvenem delu. Dobro bi res bilo videti tudi funkcionalne slike vratnega dela.
Težave so z manualno terapijo rešljive, vendar zaradi vašega stanja nosečnosti ne priporočam nobenih terapij v ledvenem delu, torej bi lahko v tem trenutku zdravili le predvsem vratni del hrbtenice in še to z mehkimi tehnikami.
Do 15.1. imamo sicer dopuste, nato pa se lahko javite v naši ordinaciji,[/url] da naredimo klinični pregled, damo kašen nasvet, vaje za sprostitev mišic itd.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Stara sem 26 let, zaradi občasnih bolečin v ledvenem delu hrbtenice, ki trajajo kašen teden in potem izginejo, sem opravila rentgen hrbtenice.
Izvid je sledeč:
Nekoliko izravnana fiziološka lordiza LH.
Večja Schmorlova hernija sp. terminalne plošče korpusa vretenca L II.
Znaki osteohondroze LH od L II do L III.
Ali mi lahko razložite kaj pomenijo izrazi v izvidu, ali je potreben pregled pri ortopedu…?
Hvala za odgovor!
Mirjam
Simptomi izvirajo iz segmenta ledvene hrbtenice med drugim in tretjim vretencem.
Schmorlova hernija ni nevarna in ne vpliva na občutke.
Pregled pri ortopedu glede na navedeno seveda ni potreben.
Na splošno gre za spremembe v ledvenem delu, ki še niso kritične in vam z manualno terapijo lahko učinkovito pomagamo, zato je najbolje, če se s slikami in izvidi javite v naši ordinaciji.[/url]
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Star sem 59 let in sem diabetik na insulinu 16 enot enkrat dnevno.
Med prazniki me je začelo boleti pod križem. Nato mi je leva noga začela pešati kot da mi hoče odpovedati (komaj sem hodil) bolečine so postajala neznosne zato sem dobil tablete OxyContin 10mg 56 tab 2 krat dnevno in Kytril 2mg 5 tab ( 27.12.2010). Dva tedna kasneje 10.1.2011 sem dobil blokado triger točke z mešanico 0.5% Chirocain in 2% Xylocain.
IZVID
MR L/S HRBTENICE
V sagitalni ravnini je videti primerno ukrivljenost L/S hrbtenice. Spondilotične spremembe so najizrazitejše v nivoju L4 L5 kjer so vidni večji osteolofiti. Izguba intenzitete signala iv. diskov zaradi degeneracije.Znižan iv.prostor L4 L5-iv.osteohondroza.
V aksialni ravnini je v nivoju L2 L3 videti protruzijo iv.diska po celotni posteriorni površini,spinalni kanal je nekoliko nižji v nivoju L3 L4 je videti centrolevostransko herniacijo iv.diska,ki z leve strani pritiska na duralno vrečo in oži spinali kanal ter nekoliko tudi levi iv. foramen.V nivoju L4 L5 je vidna izrazita protruzija iv. diska, po celotni posteriorni površini in centralno ter kostne naplastitve malih sklepo, spinalni kanal in oba iv.foramna so izraziteje zoženi.
V nivoju L5 S1 je prisotna manjša centralna herniacija iv.diska z zmerno utesnitvijo spinalnega kanala.
Zanima me kaj pomenijo izvidi?
Kako naprej je stanje resno?
Hvala lp
Gre za dokaj resne spremembe (protruzija oz. herniacija[/url]) v celotnem ledvenem delu hrbtenice, najbolj so izražene v segmentu L4-L5, kjer je zožen medvretenčni prostor s, pojavljajo pa se tudi že izrastki.. Simptomi, ki jih navajate, so v skladu z izvidom.
Mislim, da bi vam z manualno terapijo lahko pomagali, zato vam svetujem čimprejšnji pregled v naši ordinaciji[/url], da ugotovimo, za draženje katerega živca gre, v kakšnem stanju je in kakšne so možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Težave so lahko povezane (tudi) z vratno hrbtenico, ni pa nujno. Moral bi videti Rtg. posnetke. Pred odvzemo likvorja bi svetoval Rtg. slikanje vratnega dela hrbtenice, šele po ventuelni izločitvi tega odvzem likvorja.
Odvzem likvorja je namenjen predvsem ugotavljanju vnetnih sprememb, pritiska likvorja itd.
Lep pozdrav,
Moj rengentski izvid je sledeč:
Hondroza C5-C6 ter osteohondroza C6&-C7 s kalciniranimsprednjim log. ligg. Začetni robniosteofiti spodnjega dela TH.
Osteohondroza LS prehoda.
Spondilartroza spodnjega dela LSH.
Do sedaj sem ob nastopu bolečine jemal proti bolečinske table, protvinetne gele in fizioterapije.
Kaj mi svetujet?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljeni !
Prosila bi vas za nasvet o naslednji diagnozi MR: Lumbalna hrbtenica ima zravnano lordozo. videti je manjše iregularnosti krovnih plošč, nekaj manjših Schmorlovih hernij; Schmorlova hernija v spodnji krovni plošči L3 ima robno spremembe signala iz spongioze tipa Modic 2. Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen.
Stara sem 43 let in opravljam delo prodajalke. Sprašujem vas če lahko pri tem dvigujem še naprej težka bremena (ali pa se moram pri tem malo popazit)
Lp, Ariana