Najdi forum

Spoštovani,
na vas se obračam za mnenje in pomoč. Stara sem 49 let. Opravila sem MR vratne hrbtenice ter prosim za razlago izvida.
Opravimo običajne sekvence v sagitalni ravnini, MR myelografijo ter T2 v transverzalni ravnini na izbranih nivojih.
Hondroza v nivoju C5/C6. V tem nivoju je vidna širokobazna levostranska dorzolaterna protruzija, ki utesnjuje pripadajoči foramen na levi strani.
Sam spinalni kanal je blago utesnjen, medula pa ni komprimirana.
Tudi v nivoju C4/C5 je vidna minimalna centralna protruzija diskusa, brez sprememb na ostalih strukturah.
Na preostalih prikazanih nivojih spinalne stenoze ali foraminalnih stenoz ne vidim, spinalni kanal je normalno širok.
Intramedularno patoloških sprememb spinala ni videti.
Levostranska paracetralna hernija v nivoju C5/C6.

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni!
Na vas se obračam za mnenje in morebitno pomoč. Stara sem 30 let, in imam bolečine v predelu medenice na levi strani. To se mi dogaja že 2 leti, samo se mi pa stanje poslabšuje. Vsak dan imam zelo velike bolečine na tem predelu, velikokrat se od bolečin tudi tresem, zgodilo se mi je tudi, da nisem več mogla dvigniti noge, dogaja se mi tudi da imam levo nogo čisto mravlinčasto. Nekajkrat se mi je zgodilo tudi da sem padla skupaj ali pa da se kar zgubim in ne vem kaj mi kdo govori. Če se prepogibam ali sklanjam so bolečine zelo pekoče. Ker delam v trgovini in imam veliko dvigovanja, prepogibanja… me zanima tudi če lahko to delam, ker si ne bi rada naredila še večje škode.
Zanima me vaše mnenje na izvid od MG. Za vaš odgovor se vam že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

MR L/S hrbtenice:
Dehidracija diska L5 S1, ki pa je normalno širok. Spinalni kanal je na vseh nivojih normalno širok, kot tudi lat. recesusi innevroforamni. Prikazani skelet ima normalno intenziteto signala.

MR kolkov:
Minimalno tekočine intraartikularno obojestransko, večjega izliva pa ni. Prikazani skelet ima na vseh sekvencah normalno intenziteto signala. Brez znakov edema ali avaskularne nekroze. Acetabuluma sta orientirana v anteverziji in normalno globoka. Tudi prehoda glavic v vratova femorjev sta vredu, znakov utesnitve ni. Tetivi hamstringov in adduktorjev ter gluteusov so vredu do narastišč. Tudi sinfiza je vredu. Tudi v predelu SI sklepov ni večjih sprememb. Brez sprememb hialinega hrustanca ter labruma obojestransko.

Spoštovani,
Prosim za razlago naslednjega izvida, stara sem 49 let.
Opravimo običajne sekvence v sagitalni ravnini, MR myelografijo ter T2 v transverzalni ravnini na izbranih nivojih.
Hondroza v nivoju C5/C6. V tem nivoju je vidna širokobazna levostranska dorzolateralna protruzija, ki utesnjuje pripadajači foramen na levi strani.
Sam spinalni kanal je blago utesnjen, medula pa ni komprimirana. Tudi v nivoju C4/C5 je vidna minimalna centralna protruzija diskusa, brez sprememb na ostalih strukturah.
Na preostalih prikazanih nivojih spinalne stenoze ali foraminalnih stenoz ne vidim, spinalni kanal je normalno širok. Intramedularno patoloških sprememb spinala ni videti.

Levostranska paracentralna hernija v nivoju C5/C6.

Gre za obrabne spremembe, vidne predvsem v segmentih C4-C5 in C5-C6, kjer je utesnjeno izstopišče živca na levi strani.
Dobro je, da modulani utesnjena, zato bi z manualno medicino lahko zdravili.
Oglasite se s slikami na pregled v naši ordinaciji.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Za Zajneba Delić:

Lordoza kaže na zakrčenost določenih mišic, kar je verjetno posledica bolečinskih simptomov.
Zožitev medvretenčnih prostorov je znak obrabe medvretenčnih ploščic.
Začetne spremembe malega sklepa so nastale , ker so zaradi obrabe medvretenčnih ploščic ti sklepi preobremenjeni. Spremembe v malih sklepih tudi kažejo na to, da ne gre za svežo težavo.

lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Za Klativsika:

Kolki so normalni.
Na ledvenem delu so opažene spremembe v diskusu L5-S1, kar je verjetno tudi vzrok vaših težav.
Gre za klasično sliko za obravnavo z manualno medicino – oglasite se s slikami v naši ordinaciji.

Lep pozdrav,

Spoštovani,

že cca. en mesec imam močne bolečine v predelu lumbo sakralne hrbtenice, protibolečinska terapija ne pomaga, bil pa sem že operiran v tem predelu zaradi hernie disci med 5 in 6 vretencem pred 4 leti. Bolečine so ponovno enake kot pred operacijo izžarevajo se v levo nogo do stopal. Če sedim ali ležim na hrbtu na trši površini dobim v nogo otopelost in čez nekaj časa tudi mravljince v stopalih obeh nog. Ležim lahko samo na trebuhu, hodim lahko le z kratkimi koraki če ga podaljšam me v hrbtu zaboli, bolečina je ostra kot da te nekaj piči. Če želim nekaj delati to lahko počnem samo zelo kratek čas – cca. 10 min maks – potem se začnem tresti in močno potiti in postane mi tudi slabo. Izvid radiološke preiskave CT lumbo-sakralne hrbtenice je pokazal:
l.v. osteohondroza L/S prehoda z nižjim i.v. prostorom. Sicer spinalni kanal izgleda ohranjen. Obsežnejše protruzije diska na posnetkih ne vidim. Lateralni recesusi ne izgledajo utesnjeni.

Hvala

Po operativnem posegu so sicer možnosti zdravljenja z manualno medicino omejene, vendar mislim, da bi v vašem primeru lahko pomagali.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni tole so moji izvidi me zanima ,če se da še kaj pri vas narediti,ker sedaj sem pa že lep čas po padce leta 2011 julija v slabi kondiciji. Hvala za odgovor.

Napotna dg.. Sy. lumbale.

Desni kolk: Osifikacija nad kolčnim sklepom. Skleroza v strehi acetabuluma. Skleroza v predelu glavice femorja. Cistične spremembe v predelu glavice femorja.
Izrazita skleroza v predelu črevnice na desni strani.

L/S hrbtenica: Sakrum akutum. Spondilartrotične spremembe na malih sklepih. Ventrolateralne naplastitve na korp. lumbalnih vretenc. Znižana višina iv. prostora s subhondralno sklerozo ter z vakum fenomenom na nivoju L5 in S1 .
Sanjucka

Niste sicer navedli simptomov, verjetno gre za bolečine, ki se preko ritnice selijo v nogo.
Kolčni sklep je sicer obrabljen, vendar brez nekih posebnosti, gre skoraj za normalno obrabo.
V ledvenem delu hrbtenice je medvretenčna ploščica L5-S1 že dolgo okvarjena, verjetno že pred padcem, padec sam je le še pospešil in poudaril simptome.
Svetujem vam pregled v naši ordinaciji, natančno lahko ločimo posamezne vzroke težav ( ali v hrbtenici ali v kolku samem) in mislim, da vam lahko s terapijo pomagamo k ozdravitvi.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Stara sem 35 let, bivša športnica, brez kakršne koli poškodbe v ledvenem delu hrbtenice, ali hrbtenice nasploh. S športom se že nekaj let ne ukvarjam, gibam se kar veliko, prekomerne teže nimam.

Prosila vas bi za razlago mojega izvida.

RTG L/S hrbtenice:

– Blaga sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice
– Poudarjena ledvena lordoza
– Začetna spondiloza od L 2 distalno
– Višina korpusov vretenc je ohranjena
– Znižani intervertebralni prostor L 5 – S1 – i.v. hondroza.
– Struktura skeleta je primerna
– Korpus Th 12, ki je povsem na robu slike je videti klinasto deformiran, v kolikor je klinični sum na pataloške spremembe v tem nivoju je natančnejša opredelitev možna s slikanjem torakolumbalnega prehoda.

Hvala Tanaja

V izvidu ni večjih kritičnih sprememb, sumljiva je le klinasta oblika Th 12, katere deformacija je lahko poškodba, lahko pa gre tudi za kaj drugega, zato bi bilo dobro opraviti MR slikanje (Ledveni del in Th12), da bi tu izločili možnost prisotnosti drugih patologij.

Lep pozdrav,

pozdravljeni,pišem vam v imenu moje mame,in sicer zato, ker ima že kar nekaj časa težave z bolečinami
hrbtenice.Prosim vas,za razlago izvida.

RTG LUMBALNE HRBTENICE V 2 PROJ. Z L/S PREHODODOM:

Dekstrokonveksna deformacija z povdarjeno lumbalno lordozo.
Nakazane deg. spremembe na vseh segmentih z blažjo iv. hondrozo med vsemi segmenti.
Najbrž lumbalizacija TH 12 kot motnja segmentacije-razvojno.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.Lep pozdrav

Žal niste opisali kakšne težave ima mama.

RTG slika ne kaže na nič posebnega, desno konveksna deviacija kaže na draženje določenih živcev v tem predelu, saj so pripadajoče mišice reagirale na bolečinske simptome. Pri segmentu Th-12 gre za posebnost razvoja, običajno ne povzroča posledic. Je pa to vretence oblikovano kot bi bilo ledveno, je zato bolj gibljivo in zato gre tudi za večjo gibljivost ledvene hrbtenice v tem predelu.

Ocenjujem, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo odpraviti bolečine, zato vam svetujem, da se oglasite v eni izmed naših ordinacij na pregled, s seboj prinesite slike.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Na Vas se obračam za mnenje glede bolečin, ki jih imam že nekaj let.
Stara sem 46 let in imam bolečine v hrbtenici ter v vratu, ki segajo v levo ramo in navzgor v glavo.
Poudariti moram, da so te bolečine in pekoč občutek včasih prav nevzdržne.

Poleg tega pa bi Vas prosila za obrazložitev in mnenje glede izvidov MR torakalne in MR L/S hrbtenice, ki sem jih dobila te dni.
In sicer…
“Začetne degenerativne spremembe torakalne hrbtenice.
Degenerativne spremembe lumbosakralne hrbtenice, spondiloza in spondilartroza, izrazita i.v. hondroza, deloma že erozivna intervertebralna osteohondroza v nivoju L4 – L5, kjer je diskus cirkumferentno razširjen – bulging, obojestranska, lateralna protruzija diskusa utesnjuje oba lateralna recesusa, nekoliko bolj izraženo desnostransko.
Cirkumferentno razširjen medvretenčni diskus je tudi v nivojih L2 – L3 in L3 – L4, v nivoju L2 – L3 je lateralna protruzija nekoliko bolj izražena levostransko z utesnitvijo lateralnega recesusa in nekoliko draženo korenino na levi strani.
Degenerativne Modic tip II lezije v nivojih L2 – L3 in L4 – L5.”

Prosila bi Vas tudi za mnenje glede zdravljenja naštetega.

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor!

Lp, NiAni

Spremembe, ki jih navajate so v prsnem in ledvenem delu hrbtenice in skoraj gotovo nimajo vpliva na vaše bolečine (vrat, rama, glava), na te vplivajo spremembe v vratnem delu hrbtenice, ki pa ga izgleda žal niste slikali.
V ledvenem delu so največje spremembe v segmentu L2-L3, kjer protruzija diska utesnjuje izstopišče živca na levi strani in s tem draži živčno korenino L3 – bolečine so po navadi v dimljah in navzdol do kolena leve noge.
Ledveni del lahko saniramo z manualno medicino, dobro bi bilo, če bi na pregled prinesli še Rtg. posnetke vratnega dela, da ugotovimo vzrok vaših bolečin in jih eventuelno odpravimo.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav!
Na vas se obračam z prošnjo za pomoč!
Več kot 14 dni že preživljam bolečine v predelu vratu preko lopatice v desno rame naprej v nadlaket in podlaket navsezadnje pa imam še mravljince v kazalcu. Dobival sem vse vrste protibolečinskih sredstev, pa vse skupaj ne pomaga nič . Šel sem zdaj na slikanje vratnega dela hrbtenice, na izvidu pa piše: “Fiziološka lordoza na CH je izravnana.Na CH so vidni začetne osteohondroze in začetne deformijajoče spondiloze. Procesus uncinatusi so diskretno robno sklerotični.

Prosim Vas za mnenje, prosim za nasvet kak naj naredim, da bodo bolečine minile!!!!

HVALA!!!
Tomaž Pečnik

Verjetno gre za spremembe v vratnem delu hrbtenice z draženjem živčne korenine C6, ki leži v segmentu C6-C7, to je eden najpogostejših vzrokov težav, ki jih naštevate.
Ogasite se s slikami na pregled, lahko vam pomagamo.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Hvaležna Vam bi bila, če mi lahko pomagate razbrati RTG izvid in mi predlagate kako in kaj naprej.
Stara sem 34 let. Zaradi bolečin v križnem delu in občutka, da mi “vleče” živec iz križa v prste desne noge, sem bila napotena na RTG.

Na izvidu je zapisano:
– izravnana lordoza s tendenco tranzitornega segmenta.
– Znižana i. v. špranja L5-S1 – diskopatija?
– Degenerativno spremenjeni SIS bill.

Lepo prosim, če mi lahko pomagate pri razlagi izvida in mi nakažete kakšno gibanje bi bilo primerno (plavanje, hoja?).

Iskrena hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni,
veliko je podobnih opisov bolezni.Tudi mene skrbi za moje zdravje,saj sem bila pred 8 leti operirana za hernijo diskus L4-S1.Pogosto imam bolečine v ledvenem delu,bolečina sega po desnem stegnu navzdol do kolena,boli me na desni strani v preponi…Bila sem na CT.
Izvid:
Napredovale degenerativne spremembe na nivoju L5-S1:
Iv.osteohondroza.Diskalni prostor je znižan na slabo tretino normalne višine.Erodirani sklepni površini L5-S1.Vakuum fenomen diskusa.
Spondiloza na istem nivoju-zmerni ventralni in dorzalni spondilofiti.Dorzalni spondilofit utesnjuje predvsem levi i.v. formen,utiskuje levi živec L5 na prehodu skozi i.v. formen.
Kalcinirana ligamenta flava in naplastitve naapofizealnih sklepih tega nivoja tudi nekoliko utiskujejo kavdo ekvino z lateralne strani,sicer večjega pritiska na kavdo ni.
Mnenje:
Degenerativne spremembe na nivoju L5-S1,posledične utesnitve levega i.v. formana in pritisk na levi živec L5.
Prosila bi vas za obsežnejše mnenje.Zaradi že prestalih hudih bolečin me je strah,na ponovitev.
Zahvaljujem se vam že v naprej.

New Report

Close