osteohondritis disekans talus
pozdravljeni.
ko sem bila pri ortopedu na pregledu zaradi bolečin v gležnju, je ta preko slike skeleta posumil na osteohondritis disekans talus, zato me je poslal na MR. dne 27.7. sem opravila MR. danes sem dobila izvide, ki so sledeči.
nativno MR slikanje gležnja opravimo v sagitalnih, koronarnih in aksialnih ravninah s T1, T2 in STIR obtežitvijo slik.
v superomedialnem delu trohlee talusa je videti demarkiran kostni sekvester, katerega AP premer meri do 14 mm, lateralni do 10 mm, v globino pa okoli 5 mm. sekvester je dokaj hipointenziven na vseh obtežitvah slike, sklepna površina je malo ugreznjena, prekriva ga hrustanec, ki kaže ob robovih fisure. od preostale spongioze talusa je sekvester omejen s hipointenzivno linijo premera okoli 3 mm, ki prehaja v področje blago STIR hiperintezivno spremenjene spongioze. manjši izliv v talokruralnem sklepu in v posteriornem talokalkanearnem sklepu.
talokalkanearne sklepne površine so regularne, hrustanec je videti ohranjen.
degenerativne spremembe robov talonavikularnega sklepa.
področje medialnega kolateralnega ligamenta ne kaže patoloških sprememb,
področje lateralnega kolateralnega ligamenta kaže hipointenzivno spremenjen posteriorni talofibularni ligamnet, sicer ne kaže patoloških sprememb signala.
tetive in ovojnice tetiv ne kažejo sprememb.
gre za disekantni osteohondritis superomedialnega roba trohlee talusa; znaki degeneracije posteriornega talofibularnega ligamenta, po poškodbi.
se opravičujem, če sem se kje zatipkala, saj so besede res “nemogoče” :).
pregled pri kirurgu imam šele 6.10., zato vas lepo prosim za “prevod” izvida (sama sem poizkusila preko interneta, vendar ne gre :).
1. kako huda je poškodba?
2. ortoped mi je ob pregledu povedal, da bo najbrž potrebna operacija.
ali mi lahko glede na izvid 100% potrdite, da bo potrebna? ali bo dovolj artroskopija ali “klasična” operacija?
3. kako dolga je rehabilitacija po operaciji?
4. ali je res možno, da gre za posledico poškodbe? (ob obisku ortopeda mi je le ta rekel, da to ni nujno – hujših poškodb v roku 5ih let nisem imela)
5. kakšne trajne posledice, bo imelo vse skupaj za moj gleženj? (stara sem namreč 24 let in se ne bi rada odpovedala vsem športom, poleg tega pa je trenutno stanje tudi zelo slabo, saj včasih ne morem normalno prehoditi niti 1 km)
6. ko sem se naročala na pregled h kirurgu, so mi rekli, naj dam izvid pregledati zdravniku, ta naj oceni ali gre za kaj nujnega, da bi mi prestavili datum pregleda? predvidevam, da gleženj lahko počaka še 2 meseca in da stanje ni nujno?
mislim, da je to vse kar me za enkrat zanima.
za vaš čas in odgovor se vam RES najlepše zahvaljujem!!
lep pozdrav,
nives
Spoštovani!
Da, potrebna bo operacija, verjetno artroskopska. Glede na stanje in položaj delca “odluščenega ” hrustanca ( gre za delec hrustanca z še nekaj kostnine pod njim) se bo operater odloćil kaj in kako bo storil.Npr. ali ga lahko pritrdi na staro mesto z vijakom ali pa ga mora odstraniti.
Ni nujno, da gre za poškodbo, dostikrat gre za lokalne motnje v prekrvavitvi tega dela kosti ( na kar vi nimate nobenega hotnega vpliva, gre pač za slabo srečo, se pa k temu bolj nagnjeni bolniki s “splošnimi” boleznimi npr. sladkorno).
Koliko je nujno je zelo filozofski odgovor. Seveda je vsako motnjo bolje odpraviti čim prej zato je bolje čim prej priti do operaterja ker se morata potem še postaviti v vrsto tudi za operacijo…..in spet čakati.O čakalnih vrstah pa ne bi, saj se tema že predolgo izkorišča za raznorazne politične koristi.Rehabilitacija je odvisna od obsega posega, krajša po artroskopiji. Posledice so odvisne od mesta, stanja okvare in uspeha posega.
Ergo- k operaterju in naprej po njegovih navodilih! Lep pozdrav