Ospen sirup
Pozdravljeni!
Včeraj ob 23 uri sem pozabila dati sirup Ospen v hladilnik in sem ga pustila zunaj na sobni temperaturi do danes zjutraj (8ur na cca. 21-22 stopinjah). Ali še ga lahko uporabljamo? Kaj pa če bi ga slučajno pustila odprtega?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Pozdravljena!
Žal ni nobenega zagotovila, da je zdravilo še neoporečno. Še posebej ne, če ste stekleničko pustili odprto. Pri določanju stabilnosti zdravila se ocenjujejo vsi parametri od temperature, svetlobe, zraka…..
in ugotavljajo spremembe, ki jih zdravilo utrpi, če jim je izpostavljeno. Občutljivejše so za spremembe tekočine in sirupi.
Zato je potrebno upoštevati navodila glede shranjevanja zelo natančno. Svetujem vam, da zaradi varnosti pridobite novo zdravilo.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Pozdravljeni!
Ali bi bilo zdaj fejst narobe, če bi prenehala z dajanjem sirupa (jemal ga je 9 dni od dneva ko sem ga pozabila zunaj na sobni temperaturi)?
Hvala.
Lep pozdrav!
Pozdravljena!
Predvidevam, da ste ga otroku dajali zdravilo tudi med tem, ko si midve dopisujeva, torej od 12. 02. pa do danes. Če ni bilo nič narobe, ste imeli srečo, da sirup ni spremenil svojih lastnosti, ker je bil čas res zelo kratek.
Glede prenehanja dajanja pa vam ne morem odgovoriti. Zdravnik, ki je otroku predpisal to zdravilo, ga je zagotovo na podlagi ocene, kakšno je bilo zdravstveno stanje vašega otroka. Na tej osnovi je predvidel tudi odmerek in zadosten čas trajanja zdravljenja. Zdravilo Ospen je antibiotik, s katerim se zdravimo v točno določenih časovnih razmakih s točno določenim odmerkom.
Zato vam svetujem, da se obrnete na vašega zdravnika, ki bo otroka pregledal in vam bo on določil nadaljnji postopek zdravljenja, če bo še potreben.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Pozdravljeni!
Ja, sirup sem še otroku naprej dajala, ker sem se tudi v lekarno pozanimala kako in kaj in so rekli, da mu lahko dajem sirup naprej, da baje ne more škoditi ampak da pa je lahko učinkovitost antibiotika manjša in tudi pediatrinja mi je rekla, da mu lahko sirup isti dajem naprej. Dodatne kontrole pri pediatrinji nisma potrebovala.
Otrok je zdaj zdrav in to je najbolj pomembno. Glavno, da je vse OK. :-)
Hvala vam za odgovore.
Lep pozdrav in uspešen dan še naprej! 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.