Ospen feat. alko
Hjuh, sem pred dilemo: Dobil sem antibiotike, v kratkem se mi pa obeta potovanje, kjer bo seveda prisoten alkohol.
Ne vem kaj naj izberem: tablete ali pivo? Ali pa kar oboje? Je kdo kdaj že jedel antibiotike, ob tem pa še pil alkohol? Posledice?
pitje + tablete = tiček ne stoji
A ni lastno zdravje več vredno od ene pijanke?
lp ajs
Če boš jedu ospene in zravn pil, ne bodo mel učinka. In glede na to da si dubu kr močne antibiotike je verjetno zlo uredu, če ne bi izničeval njihovega učinka. No sicer pa sam najbolš veš.
Antibiotiki sicer niso bli, so bli pa tableti za zbijanje vročine pa tko..sm šla vsa bolna ven in pila stock kolo…prbita sm bla da bog pomagi :))) Drug dan sm bla pa čudežno zdrava :)) Ampak ne priporočam 🙂
Drugač pa…ne igraj se z zdravjem, rajš se dobr pozdrav…pijank bo še velik, zdravje maš pa samo eno.
To je medicinski mit.
Kokr vem iz biokemičnega in farmakološkega vidika ni interakcije.
Se prou spomnem vaje iz biokemije, k smo spraševal profesorico to.
Pri painkillerjih pa je zadeva drugačna.
Problem je samo obremenitev telesa, ki je že ob sami bolezni in jemanju antibiotikov velika… zato se seveda odsvetuje alkohol…
Vsekakor ne pretiravej z količino alkohola in misli najprej na ozdravitev.
V najslabšem primeru ti bo slabo (prej ko ponavadi).
Pa še en odlomek, če meni ne verjamete:
PENICILLIN CAN BE TAKEN WITH ALCOHOL.
DR NICK CARR: So dismiss the myth. There are plenty of reasons for being cautious about alcohol, but taking penicillin isn’t one of them. In fact, it’s OK to drink alcohol with nearly all antibiotics, though just a few might make you nauseous. So read the label carefully.
Psihotropna zdravila + alkohol = povecan ucinek (obeh)
no, pa maš odgovor. in res je. ko sem jaz pred davnimi leti praznovala 18 rojstni dan, sem dobila tudi antibiotike in seveda dohtrci povedala, da za 18 rojstni dan bom pa gotovo kaj spila… pa je rekla, da ni panike, edino tisti tablet, ki bo pomiksan z alkoholom, bo slabo prijel. nisem čutila nobenih drugačnih učinkov. seveda pa je tu še druga plat zgodbe – tisto, kar je pač odgovorno napisat – pa pazi nase 🙂
Gostek, kakšne pa so posledice mixa painkillerjev in alkohola. Npr. ketonal + alko, oz lekadoli + alko.
Tnx
lp
iz izkušenj – alkohol in ketonal ne gre skupaj. sem bila po deci vina (pozabila sem, da sem vzela ketonal) čist zadeta, pa slabo mi je blo k strela. sem cel popoldan dežurala pri wc. no, takšna je bila reakcija pri meni.
lp
Nekateri znanstveniki trdijo, da imajo pri metabolizmu alkohola vlogo tudi bakterije v črevesju – potemtakem se upočasni razgradnja alkohola v telesu. Naredili so laboratorijske teste na podganah in “in vitro”.
Tudi če je to res je pa vprašanje, kok veliko vlogo imajo te bakterije, procentualno, ker glavno mesto eliminacije alkohola so jetra (večina alkohola se absorbira iz prebavnega trakta v krvni obtok, preko katerega doseže jetra) + nekaj malega želodec (transgastrični metabolizem).
Kle je omembe vreden aspirin, ki inhibira ADH (alkoholna dehidrogenaza, prvi korak v oksidaciji alkohola – pretvori alkohol v acetaldehid) v želodcu in recimo zdravila, ki vsebujejo ranitidin (pri nas RANITAL, ULRAN) – za zaviranje izločanja želodčne kisline.
Zaplete se pri drugem sistemu za odstranjevanje alkohola, sistem citokrom P450 (cyt P450) ali MEOS (microsomal ethanol oxidizing system), ki je odgovoren za interakcije med alkoholom in zdravili.
Kokr vem je z painkillerji (NSAID, med katere spada tud ketoprofen) scena taka, da tekmujejo z alkoholom za razgradnjo z cyt P450 sistemom… posledično se razgraja painkiller počasneje (ker za razgradnjo z encimom tekmuje tud alkohol) in ima tako večji učinek.
S paracetamolom v normalnih dozah ni težav, pri overdozu pa je alkohol (če nisi kronični alkoholik) celo protektiven, ker upočasni nastanek toksičnega razpadnega produkta paracetamola (alkohol in paracetamol tekmujeta med sabo pri interakciji z encimi, zato počasneje nastajajo toksični metaboliti paracetamola).
Problem je pri kroničnih alkoholikih, ki majo 10x povečano aktivnost encima (CYP2E1) in ne vnesejo alkohola obenem pa predozirajo paracetamol. Posledica zastrupitev.
Uf, kako strokovni izrazi 🙂
Konkretno me zanima za ospen1500. Gre pa pač za nekajdnevno “pitje”…
A naj prekinem jemanje za tisti čas?
Odgovarjal sem nekomu drugemu, tebi sem že zgoraj…
Ospen je kokr vem varjanta penicilina in ni neke interakcije z alkoholom.
Vseeno pa na tvojem mestu nebi pretiraval z pitjem.
Jemal sm Ospen 1500, potem pa na eni pogostitvi spil 3 deci vina in degustiral žganje .. čez nekaj ur mi je hotelo glavo raznesti ..
ja, pa ne zaradi ospena in alkohola, ampak zaradi tvoje prekrasne kombinacije pijače 🙂
Ospen 1500 + Smirnoff = pijana in omoticna takoj
tz
Forum je zaprt za komentiranje.