Pozdravljeni!
Sem mati štirinajstletnika, ki se je letos začel aktivno ukvarjati s fitnesom (cca 5x na teden po 2 uri). Ker je lansko šol. leto bil v šoli zelo nemiren in tudi moteč, me njegova odločitev, da bo vsakodnevno obiskoval fitnes, ni motila. Bila sem mnenja, da bo tako vsaj “pokuril odvečno energijo” in naredil nekaj zase (z drugimi športnimi dejavnostmi se namreč ni hotel ukvarjati).
V štirih mesecih – kakor dolgo se ukvarja s fitnesom, je vidno pridobil na mišični masi. Vse v redu in prav, če se danes ne bi pojavil s proteinskim preparatom, ki ga je kupil preko prijatelja. Ker imam pomisleke in predsodke okrog VSE hrane v prahu, vas prosim za mnenje, odgovor in nasvet.
Kupil je AMINOSTAR Creatin Monohidrat z naslednjimi podatki
energijska vrednost na 100g: 361 kcal
– beljakovine 88,7 g
– oglj. hidrati 0,1 g
– maščobe do 0,1 g
Sestava: kreatin monohidrat
Priporočljiv odmerek 5g 4x na dan, oz. 5g 2-3x na dan.
Zanima me, ali ima lahko preparat kakšne negativne posledice, a je sploh primeren za otroke (visok je 168 cm/60 kg)…
Moje osebno mnenje, da preparatov sploh ne potrebuje, ker ima tako že lepo oblikovano telo, seveda ne šteje. Zato vas prosim za vaš strokovni nasvet odraščajočemu otroku in zaskrbljeni mami.
Hvala.
Izdelek, ki si ga opisala ni nič kaj nevaren. Gre za kreatin, le tega pa dobimo tudi z hrano predvsem z mesom. Vendar spada ta izdelek med tiste naprednejše. To pomeni, ko imaš porihtano prehrano, zadeve za po treningu itd… potem bi nekako začutil nek efekt če bi posegel po tem preparatu. V nasprotnem primeru je to bolj placebo.
Na tvojem mestu bi bil bolj pozoren na tele stvari:
http://www.ednevnik.si/?u=steroidi
Brez skrbi. Malo več naj si prebere o pravilnem doziranju, drugače kreatin kot tak nima popolnega učinka.
V praksi kreatin za amaterja, ki ne misli tekmovat, ne predstavlja skoraj nič v napredku. Kreatin , NO-ji in podobno, so samo pika na i, ko imaš že vse drugo pošlihtano, od optimalne vadbe do prehrane. Tamalemu pa manjka do tam še nekaj let resnega treninga.
Kreatin ni škodljiv, je pa škoda vsakega denarja če si začetnik.
Raje naj si kupi kvalitetne proteine(izolat), maltodextrin, glukozo , vitaminskomineralne kapsule in maščobe(omega 3.6.9, olivno olje in laneno olje)
živjo alja, tudi sam sem se zacel ukvarjat s fitnesom v njegovih letih, danes pa pomagam ljudem tudi kot osebni trener.
Načeloma te stvari naj nebi škodile, ampak se jih vseeno mladoletnikom odsvetuje.
Sem pa kar rahlo zgrožen nad dejstvom da 14letnik hodi v fitnes 5× tedensko. Več kot 3× brez kontrole nekoga izkušenejšega definitivno odpade.
Najprej hvala vsem za odgovor. Moram priznati, da mi je kar odleglo. Prosim še za nasvet okrog prehrane, vadbe in “zadeve za po treningu”.
Ne razumem pa najbolj, g. bilder, zakaj ni priporočljivo hoditi več kot 3x v fitnes. V fitnesu je prisoten tudi trener, ki pa res večina le “nadzoruje telovadnico”. Sin je na napravah cca uro in pol.
Hvala in lep pozdrav
živjo alja,
ni priporočljivo zaradi regeneracije tako kot je omenil drrr. Telo 14 letnika ni zmožno enako hitre regeneracije kot napr moje telo ki je že leta navajeno na vsakdanji trening.
Njegovo “krhko telo” ki še raste in se razvija potrebuje 48 ur za regeneracijo mišic.(trening naj ima napr. ponedeljek,sredo in petek)
Zato mu priporočam predvsem kardiovaskularno vadbo, sicer pa uteži normalno da niso prepovedane.
Glede doziranja pa svetujem samo ob dnevih ko ima trening, polovico maximalne dnevne doze. Ta kolicina bo dala določen psihološki učinek in drobec fiziološkega. zjutraj 5g in zvečer 5g. in naj ne pozabi na hidracijo telesa (vode,vode,čaj,…)
pozdravljen G. Bilder,
kaj pa v primeru, da moj 16 letni sin kupuje polno praškov in tablet, sploh se ne spoznam nanje, jih skriva in za pol stvari sploh ne vem. V fitnesu je skoraj vsak dan po najmanj 3 ure. Ne morem mu dopovedat, da to škodi njegovemu organizmu, niti ga ne prepričajo patološki jeterni testi, niti biopsija jeter ki so mu jo naredili lani, ker niso ugotovili, kaj mu je. Zdi se mi, kot da je zasvojen s fitnesom. Pa ko bi se potem še vsaj prav prehranjeval. Ne je nobenega sadja ne zelenjave, vse to dobi s kemijo. Njegov urnik je recimo tak: zjutraj poje popečen beljak ne vem 15 jajc. V šoli ne je ničesar, malico iz šole prinese domov, ker on ne je ničesar, kar ni sam pripravil, ker vse vsebuje preveč maščobe in sladkorja, popije ogromno kave vmes, ko pride odmov iz šole samo kava, pol litra in na trening. Ko pride iz fitnesa pa dve večji sklečki kosmičev, nato prenajedanje z raznim nemastnim sirom ali skuto, ob enajstih zvečer pa še beljaki s kosi prsi salame, ali koščkom skuhanega pišč. fijeja. Za znoret je to in ne vem več kaj naj naredim. Obrnila sem se že na osebnega trenerja, pa ga ni poslušal. nenehno je pa na raznih forumih, ki so v zvezi s fitnesom in prehrano in dodatki, tako da ima vse naštudirano.
Hvala in lep dan
Tvoj 16 letni sin preveč posluša nasvete bilderjev. To je skupina ljudi, ki si želijo na svoje telo čimveč mišic. Ne briga jih funkcionalnost pomembna jim je velikost. Tako kot imajo nekatere manekenke anoreksijo imajo nekaterei fatje takoimenovano bigamijo, ki je jasno ravno nasprotna. Bodibuilderstvo nima veze z zdravim načinom življenja, čeprav se večina zgovarja prav nato. Če so mu odkrili patologijo jeter to sigurno ni od tistih tavelikih kant ampak od tablet steroidov. Bodi pozorna na takšne majhne tabletke (kot kontracepcijske) lahko so v tablicah ali v vrečkah. Na njih piše kaj takšnega kot winstrol, dianabol, deca, esciklen, anavar, clomid… http://www.steroidportal.com/d1-Trenabol-75.html
Poznam primer ko si bilder šiba v rit steroide, ker pa jih je toliko to povzroča da je cel dan nervozen. To zadevo je rešil s tem da vsak dan skadi kakšen đoint in to ga malo skulira. Ko pa ima tisto obdobje ko je hrano brez ogljikovih hidratov pa brez stimulansa sploh ne more iz postelje, navadni stimulansi sploh več ne primejo. Rešitev je da potegne črtico koke! Ko pa je tekma, pa izkorišča lastnost alkohola, da dehidrira telo in takrat nazdravi s kozarcem vodke. Ironija je da tak človek sam sebi pravi športnik, zame je đanki, pijanc predvsem pa kreten. Ampak bodimo strpni. Tudi mene marsikdo ne razume ko tvegaživljenje v kakšni 500 m steni. Nekdo je pač izbral v svoji življenski poti ta šport, hodi na tekmovanja in na ta način dosega svoj cilj. Če pa nekdo želi s tem načinom le bolje zgledati letos poleti na plaži pa je to idiotsko.
Povprečni bilderi nimajo pojma o prehrani. Delajo pač po nekem načinu, ki jim omogoča dosego njihovega cilja. Le ta sistem pa z navadnimi ljumi, ki hodijo v službo, hodijo smučat, imajo otroke in v torek zvečer rekreacijo ,kjer mečejo na koš ni primeren. Meni je smešno ko ti “bilderji” pomagajo ljudem pri hujšanju pri tem pa imajo iste težave kot nesrečne debele ženske. Ti fantje so pol leta na masi in pol leta na definiciji umes je pa kakšen teden ko zgleajo uredu, ravno tako kot nevedne ženske, ki tri tedne ne jejo nič, shujšajo, potem pa se nazaj zredijo.
anja36
lep pozdrav. Malo sem šokiran ko to gledam kar si napisala. Do sedaj sicer niso poznali se je pa zacel uveljavljati naziv, da popravim mitota Bigoreksija(obsedenost s pridobivanjem čim več mišic) ampak to nima veze.
Mislim da ti je bistvo povedal. Lahko da ga bo hitro minilo, lahko da ne. Ampak u kolikor so jetra u težavah, mu nemudoma prepovejte jemanje česarkoli kar ni na naravni bazi.
Če odpove ledvica imamo še eno, če nam prestrelijo pljučno krilo imamo še eno,… jetra so samo ena! Na ogromno športnih dodatkih že tako ali tako piše da se mlajšim od 18 let uporaba teh izdelkov odsvetuje( z razlogom)15 jajc za zajtrk, se primem za glavo in rečm o moj bog. Še nekaj let nazaj sem kot atlet treniral tudi 10× tedensko pa nisem uporabljal niti približno takega načina prehranjevanja.
Kot vam je povedal že Mito, pazite na steroide. žleze izlocajo hormone, ki uravnavajo delovanje telesa, s steroidi se to ravnovesje poruši in se možnost za raka poveča tudi za več kot 500%!
Pogooglajte in mu pokažite sliko arnolda nekoč in arnolda danes, verjetno bo šokiran.
Ne vem, ker nisem ne psiholog ne psihoterapevt kako naj vam in njemu pomagam, ampak fant bi se lahko uprašal kam to vodi in kaj želi doseči?
Pozdravljena,
Najprej hvala za odgovor. Saj ne vem kaj naj rečem. Sem mama smohranilka, oče mojega sina je tudi športnik in se z njim ne ukvarja veliko, ko ga prosim naj mu razloži kako si škodi, ker njega bi drugače poslušal, mu očka reče kar jej saj sem jaz tudi, vseeno mu je če sin zboli. Ko jaz sinu kaj rečem ali pokažem, me zabije, da nisem športnik in nimam pojma. Sem nemočna in hkrati me jezi, da porabim pol dopusta, da sina vozim k raznim specijalistom, ki mu kontrolirajo kri. Prišla sva tako daleč, da mu niti antibiotika ne upajo predpisati, sinko pa še veselo šopa razno kemijo. Nič ga ne gane. Denarja nimam za take stvari in mu ga ne dam, pa dela vsak vikend, da si zasluži in štipendija, nekaj ga dobi od očeta in ima zaloge. Zgrozim se, ko mu pobrskam po omarah in najdem vse sorte tablet in malt in praškov. Takih majhnih tabletk nisem zasledila, dejstvo pa je, da skriva večino pred menoj, in za marsikaj sploh ne vem kaj je. Je sicer odličnjak, same petice, čeprav je zadnje čase nenehno utrujen in razdražen. Naj vama še povem, da je bil preden se je začel bavit s fitnesom presuh, 170 cm in 54 kg, sedaj pa ima pri isti velikosti 61 kg. Sploh se mu nič ne pozna, še vedno raje shujša kako kilo, kot kaj dobi in ko mu to rečem, je užaljen. Sploh več ne vem kako naj ga pregovorim. Ne hodi v družbo, le v fitnesu je ostalo pa če se ne uči je za raznimi forumi, kjer mu razni bilderji polnijo glavo. Kot bi bil zasvojen.
Hvala in lep dan.
Glede na njegovo kilažo pa višino mu povejte da niti pou teh praškov ne rabi, ker se to vse da s hrano navadno, žal je u letih, ki so najtežja, verjetno za starše še toliko bolj, ampak vrjamem da ga bo kmalu minilu, vsaj upam, sam sem zacel z bildanjem pri 13 in hitro dojel da ti ni pravi šport, je pa lepa rekreacija … Kaj pa dela Njegov oče? (ker šport)
Zivjo.
Mene sam neki zanima. g Bilder. vidim da ste kar izkušeni pri tej stvari. Star sm 13 let.sem ker močan.rab bi pa pridobil na svoji mišični masi. (saj ne preveč samo tako malo da se mi pozna).zanima me če mi lahko priporočite kakšnen trening? pa prosu bi če mi lahko poveste kaj glede pridobivanja trebušnih mišic. prosim za kakršenkoli odgovor ki bi mi pomagal. lahko mi pošlete tudi na emajl [email protected]. je od mojega starega prijatelja. res če se da bi rd odgovor. hvala že vnaprej.
Lep pozdrav vsem
evo vam nov email. zdej pa mislm da bo delal. [email protected]
hvala vam že vnaprej
G. bilder. samo zanima me če ste že poslali mejl.če ga še niste bi prosu da mi ga pošlete na [email protected]. prosu bi vas pa če mi lahko date svoj emajl ker bi mi koristili napotki profesionalcev.
ga. Anja
kar groza me je, ko sem prebrala napisano. Vem kako je deliti nasvete najstniku, predvsem pa pričakovati, da jih upošteva. Verjamem pa vam, da se ob vsem počutite nemočna.
Glede na to, da ga vozite na razne preglede, a ste se okrog uživanja teh preparatov kaj pogovarjali z njegovim zdravnikom-zdravnico? Morda pa bi njemu sin zaupal, kaj jemlje. Morda sami obiščete njegovega zdravnika in mu zaupate svoje strahove…
Še meni se zdaj pojavljajo dvomi, a le naš mali jemlje “samo” kreatin?
DRR,Bilder
S sinom sem se pogovorila glede urnika vadbe. Celo strinjal se je, da mišica en dan počiva. Da pa zato baje vsak dan dela drugačne vaje??!! Evo pa smo spet skoraj vsak dan v fitnesu.