osnovnošolci in droga
Med prvomajskimi prazniki smo bili na dopustu v Zrečah, s hčerko in nečakinjo, obe 14-letnici. Šli sta se učit v park, vse OK, prišli na kosilo, OK odšli zopet v park se učit, pogovarjat. Javljala se je na telofen, videti je bilo vse OK. Proti večeru, ko sva pač hotela, da punci prideta domov, je ena prišla zelo bleda, ampak videti je bilo OK, nista bili pa nič lačni. Šli smo na večerni sprehod in prišli tudi domov, se odpravili spat. Potem pa so se pod apartmajev pojavili fantje. Nekaj časa so klepetali, videti ni bilo nič posebnega. Naslednjo jutro smo odšli domov, ker punci nista hoteli povedati nič. Bla je prava panika, nista se poslovili in tako naprej…., vendar smo odšli vseeno domov. S hčerjo se kar nekaj pogovarjamo, vendar pa sem opazila,da mi veliko laže. Hoče se videti s fanti, fantje so stari 20 let ali pa še čez. Brali pa smo dekletova telefonska sporočila. V njih je razbrati, da so jemale, lahko tudi kadile drogo. Punci o tem nočejo govoriti, sploh pa one ne kadijo, ne pijejo , so odličnakinje, zelo pridne, vendar pa zelo živahne. Kako naprej. Kam se obrniti.LP Jasna
V lekarni kupite tes za drogo. Lahko samo na THC( marihuano), ki ostane v urinu 3 tedne ali na vse. Opiati-tudi heroin izgine iz urina po treh dneh. TestIrajte tako, da hčerka prej ne bo vedela in seveda ne v prostoru, kjer je voda. PREDVSEM PA SI NE ZATISKATI OČI. NEVEDNOST NI OPRAVIČILO ZA STARŠE,JE LE MALOMARNOST ALI NEODGOVORNOST.
Hvala za odzive. Zastopim mlade, drogo… in vso zabavo. Bla sem pa v skupini zasvojencev in vem, da je to izredno hudo, bedno, ponužujoče za njega samega in svojce. Mladina ko zapade v zasvojenosti (za dovzetne ljudi je ta korak zelo hiter) se zelo težko skoplje ven. Droge pa je zelo veliko, po šilah, na ulici…. Štajerskega konca ne poznam po drogah, ne poznam ljudi, mladine, temveč jo poznam po lepoti narave. Dobro, da vem, da se tudi v lekarni dobi kontrola uživanja mamil. Hvala in LP
Jaz bi vam svetoval predvsem več pogovora s puncami in več druženja z vami. Organizirajte skupne pohode in skušajte vzpostaviti zaupanje. Seveda to ni lahko, zato potrebujete znanje, zato vam predlagam, da se oglasite v npr. projektu Človek ali katerem drugem in se posvetujte s tamkajšnjimi strokovnjaki, kaj je potrebno narediti in predvsem kako. Seveda je to delo dolgotrajno in mnogokrat tudi mučno toda ni ruge poti. Potrebno se je potruditi in vložiti veliko energije in predvsem časa.
In zato ker sta odličnjakinji,sta pridni ne jemljeta drog?
Jst sm bil odličnjak,uspešen učenec,spoštovan,priden,zlata,srebrna priznanja..vse sem ugotovil..
Pote ma je prišlo vprašane..kaj je smisel življenja,kaj je ljubezen,zakaj bi bilo vse normalno!?
Pa sem začel,14-letnik,že en mesec se drogiram,kadim,pijem,režem se pa le občasno..
droga je povsod,na vsakem koraku..
rabm psihiatra?..nee..naj zase se brigajo vsi,to je moje življenje in ga lahko tudi končam.
Pozdravljeni,
žaj se starostna meja eksperimentatorjev in uživalcev drog vsako leto niža, a kljub vsemu ni res, da VSI mladi kadijo marihuano, pijejo ali uživajo druge droge.
Zasvojenec – moram priznati, da me tvoje pisanje skrbi. Glede na uspehe, ki jih navajaš sklepam, da si bister in inteligenten mladenič. Da se zavedaš, da je za uspeh potrebno vložiti nekaj truda. Skrbi pa me, da si se lotil reševanja stisk in iskanja bistvenih življenjskih odgovorov preko omam. Večina zasvojenih poroča o tem, da so bile prve izkušnje z drogami dobre, rajske a vse kar sledi je obup. Le redki so sposobni kontrolirati uporabno drog. Še zlasi mladostniki, ki se še niso “postavili” na svoje noge. Se ustalili in osamovsojili.
Res me skrbi, da tvoje početje ne vodi v svet odraslih ampak v osamljenosti in zasvojenost, ki je vse prej kot lepa.