osnovna šola
Moja hči letos obiskuje 8 razred. Je zelo pridna učenka, učitelji jo imajo radi, ker nikoli ne pozablja nalog, ima skoraj same 5 za kar ne porablja veliko časa, ukvarja se s športom, kjer je zelo uspešna na državnem in mednarodnem nivoju, igra inštrument s katerim se udeležuje raznih tekmovanj tudi mednarodnih. Skratka je zelo vsestranska. Ima pa problem z družbo. Namreč vedno se najde kdo, ki mu ni všeč, predvsem pa jo sošolka dobesedno sovraži. In to je sošolka, s katero v prostem času preživi veliko časa, jo ima zelo rada, ampak ona jo vedno ogovarja, drugim trosi laži, vsako dekle ki pa se druži s hčerko obrne proti njej. In na koncu hči vedno ostane sama, ker je pač ta sošolka zelo priljubljena, v resnici pa zelo neprimerna družba. Kako naj pomagam hčeri, da postane bolj samozavestna, ker to ni, kako naj ji pomagam, da se bo znala obnašati v družbi, kjer nikoli ne izstopa, pa bi ji verjetno kdaj koristilo če bi…
Pozdravljeni,
Če vaši hčerki to ne prija, ni potrebno, da izstopa v družbi. V tem smo si ljudje različni – nekateri so radi v ospredju, drugi ne. Kar lahko storite v smeri izboljševanja samopodobe je, da ji dajete pozitivne povratne informacije, jo pohvalite ipd. Svojo socialno samopodobo pa lahko izboljša le ona sama, med svojimi vrstniki. Če je v 8. razredu, to še ne pomeni, da ne bo več imela možnosti za izboljšanje samopodobe. Pred njo je obdobje mladostništva, ki prinaša veliko sprememb, novih izzivov in priložnosti, ki jih bo lahko obrnila sebi v prid in izboljšala svojo samopodobo.
Kar se tiče sošolke, pa se poskusite s hčerjo pogovoriti o tem, v čem vse ji sošolka pomaga, katere v čem pa jo prizadene. Se hči zaveda, kaj se dogaja? Če se tega zaveda, jo povprašajte, zakaj vztraja v takšnem prijateljstvu. V obdobju najstništva postanejo vrstniki izjemno pomembni in mnogi najstniki težijo k druženju s priljubljenimi posamezniki, okrog priljubljenih posameznikov se navadno oblikujejo vrstniške skupine. Morda se lahko pogovorita o tem, kakšne so lastnosti dobrega prijatelja, kaj je pomembneje: imeti enega zaupanja vrednega prijatelja ali več bolj površnih prijateljev ipd.
Pozdravljene.
Tudi mi smo imeli podobne probleme v OŠ Lipnici. Starejšo hčero so zafrkavali, bili do nje hudobni in še in še. Prišlo je tudi do nasilja, saj v OŠ niso ne želeli videti tega, niti niso hoteli pomagati, čeprav so vedeli zakaj se gre. Njeno najboljšo prijateljico so pred OŠ nabutali, šola je rekla, da naj se (pred šolo) otroci glede nasilja zmenijo sami! Resno?! Nas.je bila na vrsti naša, za nabutat. Seveda, sem naredila vse za hčero, a je bila že v preveliki stiski, zato sem jo prešolala. Sedaj je hvala vesolju, hčera bolje.
Obenem so nam v lipnici vzeli tudi šolski prevoz za 1.šolsko uro, kot marsikje drugje.
Lp
Lp