Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Osmice, inlay, prevleka

Osmice, inlay, prevleka

Lepo pozdravljeni,

Star sem 31 let. V preteklih dneh sem obiskal izbranega zobozdravnika. Svetoval mi je, da se odlocim za extrakcijo vseh 4 osmic, vse ze veckrat plombirane. Bo tako boljsa higiena in lazja oskrba ostalih zob. Na pravtako plombirane 7-ice mi svetuje napraviti prevleke in na dve 6-ici inlay-e. Tezav z omenjenimi zobmi nimam, me ne boli. Povedal je, da je na njih nekaj sekundarnega kariesa. Vsi zobje so vitalni, znakov vnetja ni. Na zgoraj opisanih zobeh so plombirane tudi do 4 ploskve.

Zanimam me: kdaj se odlociti za extrakcijo osmic? Kdaj pride v postev inlay in kdaj prevleka? Kaj pa sekundarni karies pod prevleko/inlay-em? Koliksna je ob primerni zobni higieni zivljenska doba inlay-a in koliksna prevleke? Kaj potem? Kaksno prevleko izbrati? Kaj pa stik med zobom in prevleko (vrat) in sekundarni karies, puscanje? Do kdaj plombiranje? Okvirne cene posameznih storitev?

Za mnozico vprasanj se opravicujem in vas lepo pozdravljam v upanju po cimprejsnjih odgovorih.

Pozdravljeni,
zelo pogosto je odstranitev modrostnikov zelo smiselna, tudi iz razlogov, ki ste jih vi našteli. Morda je smiselno čim prej začeti z odstranjevanjem, da se vam potem dela protetična rešitev na končno stanje zobovja, ni pa neobhodno.
Za prevleke zaradi destruirane zobne mase se odločamo takrat, ko je zobne mase tako malo, da ni več smiselna ne oskrba z zalivko ne z inlayem-onlayem. Velikokrat so ti zobje avitalni in morajo biti oskrbljeni tudi z koreninskimi zatički. Inlay-onlay je manj invaziven način oskrbe delno destruirane zobne krone. Vsi protetični nadomestki ščitijo zobe pred sekundarnim kariesom in ni nikakršnega “puščanja” če so narejeni ekzaktno in korektno. Sam stik prevleke/inlaya z zobom, pa je zaradi možnosti kariesa zobne mase potrebno negovati tako, kot če prevleke ne bi bilo.
Brez pregleda vam ne morem svetovati kakšne prevleke, inlayi, kateri material bi bil najbolj primeren za vas, zato se le pogovorite natančneje o tem z vašim izbranim zobozdravnikom.
Lep pozdrav,
Andreja

New Report

Close