osmica
Spoštovani!
Pred 3 leti so mi pri slikanju ugotovili, da mi v spodnji čeljusti – počez leži zob (osmica-modrostni?!). Ker sem si ravno takrat poskušala trajneje urediti zobovje zgoraj in spodaj, ker mi jih je kar nekaj manjkalo (večji zobje v primerjavi z velikostjo čeljusti, zaradi tega so mi jih že v rani mladosti več izpulili, da so imeli ostali prostor). Kasneje so mi kakšnega pobrale še bolezni, tako da imam spodaj od 4. dalje prazno. Zobozdravnik mi je svetoval naj se odločim za ekstrakcijo, kar pa bi pomenilo kirurški poseg in večmesečno okrevanje, ker drugače ne more predvideti, kaj se bo s tem ležečim zobom kasneje dogajalo in bi vplivalo na zobovje (porcelan), ki bi mi ga nad njim naredil. Naj povem še to, da je videti na sliki precej velik in bi ležal pod približno 2-3 zobmi.
To seveda ni bila lahka odločitev, ker delam z ljudmi, daljšo odsotnost pa bi si težko privoščila. Seveda pa ostaja odprto in me moti, ter kliče po razrešitvi.
V zvezi s tem bi imela nekaj vprašanj. Ni mi jasno, kako se je ta zob “odkril” šele v poznih štiridesetih letih, saj sem imela že prej več slikanj zobovja, vendar me na to ni nikoli nihče opozoril. Želela bi vedeti kaj več o tej operaciji in možnih zapletih oz. kako se takšne zadeve (zobje) po vaših izkušnjah obnašajo če jih pustimo “notri” in nad njimi delamo novo zobovje. Rada bi nekaj naredila,vendar se ne znam odločiti.
Zahvaljajujem se za odgovor in lep pozdrav !
Spoštovana LL,
o odstranitvi modrostnih zob si lahko preberete na strani:
Težko sodim o tem, zakaj so šele sedaj začeli omenjati ta zob, prav gotovo pa je na rtg posnetkih viden že nekaj let. Odsotnost z dela pa ni tako dolga kot predvidevate. Po odstranitvi modrostnika vam pripada en teden bolniškega staleža, daljši stalež je lahko posledica morebitnih komplikacij. Okrevanje je bolje meriti v tednih in ne v mesecih (razen v primeru večjih težav pri posegu).
Neizrasel zob je vsekakor pametno odstraniti, ker iz njegovih ovojnic lahko nastanejo zelo neprijetne ciste, ki sčasoma močno oslabijo čeljust.
Lepo pozdravljeni!