Najdi forum

Pozdravljeni.

Sem 9 mesecev po operaciji trimaleolarnega zloma gležnja.

Ne morem z operirano nogo počepnit, če je stopalo na tleh in imam slabo everzijo 5 stopinj po vseh fth terapijah. Mislite da je smiselno odstranit ves material ven?Bo gibljivost boljša? Občutek imam v nogi kot da imam en preplet mreže na narti, ki me ovira da ne gre naprej.

Hvala in lp

Spoštovani!

OSM lahko odstranite, težko pa vam obljubim, da bo stanje samo po odstranitvi boljše. Delno morda bo.

V predelu gležnja se pogosto naredijo bodisi vezivne bragotine oz. celo osteofiti anteriorno.

Jaz bi postopal takole:

1. V kolikor imate občutek, da OSM povzroča težave ga apriori odstranite.

2. Poikusite zares intenzivno (do meje precejšnje bolečine) vaditi dorzalno fleksijo stopala (verjetno se spomnite vaj iz fth) – nogo krčite v kolenu ob fiksiranem stopalu na tleh, tako da v sprednjem delu gležnja čutite napetost. Pri maksimalni napetosti, ki jo še lahko prenesete, zadržite za cca. 15-30s. Večkrat ponavljajte.

3. V kolikor bo stanje po resni vadbi nezadovoljivo, se dokončno naročite na odstranitev OSM (v kolikor se še nistr).

4. Po odstranitvo OSM ponovite s treningom.

5. V kolikor bo stanje še vedno nezadovoljivo se lahko napravi artroskopska artroliza (pred tem po presoji operaterja ev. MR preiskava).

Tako nekako bi bil moj protokol odločanja.

Če imate še kakšno vprašanje, sem dostopen!

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Kaj pa bolniška po odstranitvi osm iz gležnja. Zdaj je en mesec od odstranitve in moj zdravnik je poslal na komisijo. Prisotne so bolečine ob obremenjevanju, zato si še vedno pomagam z berglami. Navodilo, ki sem ga prejel je tri tedne hoje z berglami, jaz pa jih uporabljam še po enem mesecu. Imam občutek, da gre skozi na bolje, ampak zelo počasi. Ali mislite, da mi bodo podaljšali bol. in za koliko časa? Kontrole pri operaterju nimam nobene več, saj je zdravljenje zaključeno. Strah me je, da me dajo prehitro v službo, saj imam tako delo kjer z berglami nimam kaj početi. Res sem v stiski. Tilen

Moje osebno pogled na takšna stanja je, da verjamem pacientu in da on verjetno prepozna v svojem telesu težave, ki so očitno drugačne kot večinoma in zato potrebuje daljšo rehabilitacijo. Pri Vas mislim, da če bi s tovrstnimi težavami prišel v mojo ambulanto v bolnišnici bi Vas zelo verjetno usmeril na FTH. Je pa res, da težko komentiram, ker Vašega primera ne poznam tako kot operater.

V tej situaciji mislim, da je najbolj pametno, da poskusite telefonsko ali preko maila kontaktirati svojega operateraja, mu povete težave, potem pa skupaj najdeta rešitev. Bodisi, da Vas naroči na ambulantni pregled in se tam dokončno pogovorita ali pa da najdeta še kakšno drugo rešitev (samo podaljšanje bolniške za mesec dni ali morda FTH … skratka po vajinem dogovoru).

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close